Poznajesz tego chłopca? Dziś jest wielką gwiazdą kulinarnej Polski

Robert Makłowicz z wielkim zaangażowaniem i charakterystyczną dla siebie dbałością o styl wypowiedzi porywa nas od lat w podróże kulinarne po całym świecie. Jaki jest prywatnie? Czym lubił się zajmować, kiedy był dzieckiem? 

ObrazekJak wyglądało dzieciństwo Roberta Makłowicza? - Pyszności; Fot. dziendobry.tvn.pl (screenshot)

Robert Makłowicz opowiedział o swoim dzieciństwie, pochodzeniu i... słabości do różowego koloru. Urodził się 12 sierpnia 1963 roku w Krakowie. Pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Jak przyznał w materiale "Dzień Dobry TVN", jego rodzina od strony ojca to polscy Ormianie i Rusini, babcia zaś była Hucułką, jedna z prababć Węgierką, a jedna Austriaczką.

Makłowicz w dzieciństwie. "Chciałem być dwumetrowym atletą"

W materiale zaprezentował kilka swoich zdjęć z dzieciństwa. Na jednym pozował z młodszą siostrą. Opisał, je jako "obrzydliwe", właśnie dlatego, że nie było spontaniczne, a zaaranżowane w całości. "Chciałem być dwumetrowym atletą" - żartuje, wskazując na fotografię (poniżej), która przedstawia przyszłego krytyka kulinarnego prężącego się do kamery. Co lubił robić, kiedy był dzieckiem?

- W czasie mojego dzieciństwa nie było wielu interesujących zajęć. Poza czytaniem książek można było grać w piłkę. Historia była zawsze moją ulubioną dziedziną wiedzy - zdradził w materiale.

Co ciekawe, Robert Makłowicz z wykształcenia jest właśnie historykiem, studiował również prawo. Oba kierunki ukończył w Krakowie, na Uniwersytecie Jagiellońskim. Szczególnie upodobał sobie dzieje Europy Środkowej, za czasów panowania dynastii Habsburgów. Prywatnie związany jest producentką filmową Agnieszką Pogodą, z którą ma dwóch synów: Mikołaja i Ferdynanda. Makłowicz również z synami prowadzi biznes gastronomiczny. Ostatnio poinformowali, że pod nazwą "Makłowicz i Synowie" będą dystrybuować, a w przyszłości produkować dania gotowe.

Obrazek
Robert Makłowicz w dzieciństwie - Pyszności; Fot. dziendobry.tvn.pl (screenshot)

Robert Makłowicz i jego słabość do różu

W materiale "Dzień Dobry TVN" Makłowicz zdradził również, że w swojej szafie skrywa szyty na miarę mundur żołnierza armii austro-węgierskiej oraz pokaźną kolekcję kapeluszy i innych nakryć głowy. Co więcej, w materiale widzimy jak przymierza świeżo doręczony przez kuriera kaszkiet. Jak sam przyznaje, jedną z jego największych garderobianych słabości są różowe koszule:

- Przeczytałem, że ludzie pochodzenia ormiańskiego, płci męskiej, mają niezwykłą predylekcję do różowego (...) Nie zacząłem nosić różowych koszul po obejrzeniu Hello Kitty, miałem to znacznie wcześniej.

Jego przygoda z kulinariami zaczęła się na przełomie lat 1989 i 1990, kiedy mieszkał w Wielkiej Brytanii. Tam przez kilka miesięcy pracował jako robotnik w Kingston upon Thames. Podczas pobytu na emigracji poznawał różne kuchnie świata, co po powrocie do Polski w 1990 roku skłoniło go do tego, by zostać krytykiem kulinarnym. Obecnie Makłowicz mieszka w Krakowie, posiada również dom w chorwackiej Dalmacji, gdzie spędza kilka miesięcy w roku. Od 2020 roku na YouTube prowadzi autorski kanał o tematyce kulinarnej i historycznej.

Wybrane dla Ciebie

Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków