Spróbowaliśmy ulubionego deseru Roberta Makłowicza. Jedno nas zaskoczyło

Robert Makłowicz chętnie odwiedza polskie restauracje. W jednej z nich odkrył deser, który szybko stał się jego ulubionym. Jak smakuje i ile kosztuje?

ObrazekFacebook/Robert Makłowicz
Ewa

Roberta Makłowicza specjalnie przedstawiać nie trzeba. Znany polski dziennikarz, krytyk kulinarny i prezenter zjednał sobie serca milionów Polaków, również tych z młodszego pokolenia. Chociaż jego telewizyjna przygoda powoli zaczęła wygasać, to w internecie radzi sobie znakomicie i zdecydowanie czuje się jak ryba w wodzie. Chętnie podróżuje po Polsce i odkrywa przed swoimi widzami ciekawe smaki i dobre restauracje. Podczas jednej z wizyt w Trójmieście odwiedził włoską restaurację, w której do gustu przypadł mu jeden z dostępnych deserów. Sprawdziliśmy, ile kosztuje i jak smakuje ulubione dolce Roberta Makłowicza.

Włoski smak nad polskim morzem

Jedną z restauracji, które odwiedził Makłowicz podczas swojej podróży na Pomorze była Casa Cubeddu Ristorante Da Domenico. To jedno z popularniejszych miejsc z kuchnią włoską - prowadzi ją rodowity Sardyńczyk Domenico Cubeddu. W piątkowy wieczór postanowiliśmy sprawdzić, co wyjątkowego znalazł Robert Makłowicz w karcie tej restauracji.

W środku jest głośno, gwarno i wesoło. Na środku głównej sali jest muzyka na żywo, gdzie przeplatają się włoskie i hiszpańskie hity. Przy stolikach siedzą pary i grupy w różnym wieku, w górę idą kieliszki wina, kelnerzy lawirują między gośćmi z talerzami przekąsek, pizzy i makaronów. My przyszliśmy jednak na deser. I to nie byle jaki, bo restauracja chwali się, że jego fanem jest sam Makłowicz.

Robert Makłowicz pokochał ten deser- Pyszności
Robert Makłowicz pokochał ten deser- Pyszności

Chociaż suflety kojarzą się przede wszystkim z czekoladowymi ciastami, to w tej restauracji postawiono na pistacjową odsłonę popularnego deseru. Cena jest dość wysoka (30 zł)- w innych miejscach za podobny deser zapłacić można ok. 20 zł. Windować ostateczny koszt dania może zawartość orzechów i to, że pojawia się tam nazwisko Makłowicza. Za klasyczny suflet czekoladowy z tego samego menu zapłacimy o 5 zł mniej.

Robert Makłowicz wiedział, co dobre

Obsługa informuje nas o dłuższym czasie oczekiwania na deser. Nie ma w tym nic zaskakującego, bo suflety powinno przygotowywać się przecież tuż przed podaniem. Po 15 minutach kelnerka przynosi talerz z małym ciastkiem.

Suflet pistacjowy- Pyszności
Suflet pistacjowy- Pyszności

Wygląda niepozornie i mało okazale. Pierwszym (i tutaj trochę spojlerujemy) i jedynym minusem są owoce. Po opisie w karcie spodziewaliśmy się nieco większej ich ilości, a dostajemy kilka borówek i pół truskawki. Szału nie ma, wizualnie również, chociaż musimy przyznać, że suflety nie są tak łatwe do ogrania na talerzu. Zgodnie z powiedzeniem, że nie liczy się wygląd, a wnętrze, przekrajam ciastko.

Suflet pistacjowy po przekrojeniu- Pyszności
Suflet pistacjowy po przekrojeniu- Pyszności

Ze środka od razu wypływa płynne, delikatne zielone wnętrze. Smakuje ono pistacjami. Prawdziwymi orzechami, a nie aromatem "pistacji". Ciasto jest delikatnie chrupkie na zewnątrz i miękkie w środku. Wyczuć w nim można delikatny smak wanilii i kawałki pistacji. W połączeniu z płynnym środkiem smakuje po prostu bajecznie. Zapominamy nawet o tych skromnych owocach. bo niepozorny suflet sam w sobie jest wystarczający. Jest pysznie, słodko (ale nie za słodko), chrupiąco i jednocześnie delikatnie. Chociaż suflety czekoladowe od zawsze były wysoko w naszym rankingu słodkości, to pistacjowa wersja bije je o głowę. Patrząc na ceny gofrów w nadmorskich miejscowościach, możemy powiedzieć: jednego można sobie śmiało odpuścić na rzecz tego deseru.

Przyznajemy - Robert Makłowicz zdecydowanie zna się na rzeczy.

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę