Pizza z kurkami. Jak zrobić włoskie danie z tymi pysznymi grzybami?
Nie od dziś wiadomo, że pizza to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Można ją spożywać z mniej lub bardziej zaskakującymi dodatkami. Jeśli nie wiesz, jak odpowiednio wykorzystać sezon na kurki, to pizza z kurkami wydaje się być świetną opcją. Zobacz, jak przygotować ten przysmak z popularnymi grzybami.
10.07.2023 | aktual.: 10.07.2023 12:36
Przygotowując pizzę z grzybami, najczęściej sięga się po pieczarki. Idealnie komponują się z innymi warzywami sezonowymi i podkreślają smak tego popularnego dania kuchni włoskiej. Ale są i nietypowe składniki, które świetnie mogą sprawdzić się na pizzy. Jedną z opcji, którą koniecznie warto wypróbować, są kurki.
Pizza z kurkami
Pizza z kurkami z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Aby była jeszcze lepsza, wykorzystaj inne popularne warzywa sezonowe. Możesz być pewny tego, że twoja rodzina będzie zachwycona.
Pizza z kurkami przepis
Przygotowanie takiej pizzy nie powinno ci zająć więcej niż 45 minut. Cały proces należy podzielić na cztery etapy - przygotowanie ciasta, przygotowanie sosu, dodatki i pieczenie pizzy. Nie musisz używać tu zbyt dużej liczby składników, aby pizza z kurkami była smaczna. Wystarczy, że będą to składniki wysokiej jakości. Efekt w postaci smacznego dania - gwarantowany!
Składniki:
- 150 ml wody,
- 20 g drożdży,
- 300 g mąki,
- 5 g cukru,
- 3 szczypty soli,
- 45 ml oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- 125 ml passaty pomidorowej,
- 300 g kurek,
- 2 szczypty pieprzu,
- pół łyżeczki oregano,
- 300 g mozzarelli,
- 12 g masła,
- 150 g pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie pizzy z kurkami krok po kroku
Jeśli zamierzasz przygotować pizzę z kurkami, to wiedz, że jest to banalnie prosty proces. Postaraj się wykorzystać składniki wysokiej jakości. Ciasto możesz zagniatać ręcznie lub z wykorzystaniem robota.
Ciasto na pizzę:
- Rozpuść 3 g cukru w letniej wodzie i dodaj do niej drożdże. Pozostaw na 10 minut.
- W dużej misce połącz mąkę, 40 ml oliwy i szczyptę soli.
- Dodaj rozpuszczone drożdże do masy mącznej i zagniataj, aż powstanie ciasto.
- Przykryj ciasto czystą ściereczką kuchenną i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aby wyrosło.
Sos pomidorowy do pizzy:
- W garnku o grubym dnie podgrzej 5 ml oliwy.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez kilka minut, aż się zarumieni.
- W następnej kolejności dodaj passatę pomidorową, oregano, szczyptę soli, pieprzu i cukru.
- Zagotuj sos, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut.
Przygotowanie dodatków do pizzy:
- Dokładnie oczyść kurki i opłucz pomidorki.
- Pokrój pomidorki na połówki, a mozzarellę startą na tarce.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj kurki, dopraw solą i pieprzem, i smaż przez około 8 minut, aż staną się miękkie.
Pizza z kurkami:
- Rozgrzej piekarnik do najwyższej temperatury (ok. 250°C).
- Przekładaj wyrośnięte ciasto na blat posypany mąką i zagniataj je ponownie.
- Rozciągnij ciasto dłonią, aż uzyskasz pożądany kształt.
- Nałóż warstwę sosu pomidorowego na cieście, a następnie posyp startą mozzarellą.
- Układaj podsmażone kurki i pokrojone pomidorki na cieście
- .Piecz pizzę przez około 12-15 minut na najniższej półce piekarnika.
- Przed podaniem możesz udekorować pizzę świeżymi listkami bazylii. Smacznego!