Schab w sosie kurkowym - przepis na rodzinny obiad. Jak przygotować to danie?

Rodzinny obiad to niezwykle ważna część dnia. Każdy ma swoje indywidualne pomysły na dania, które uwielbiają domownicy. Jeśli chcesz nieco poeksperymentować, to wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj schab w sosie kurkowym. Jak zrobić taki obiad, by zachwycił gości i całą twoją rodzinę?

ObrazekSchab w sosie kurkowym - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każdy dom ma swoje własne unikalne receptury na dania obiadowe, które przygotowuje się w określonym momencie roku. W chwili, gdy trwa sezon na kurki, warto sięgnąć po dania ze schabu. Dlaczego? Bo właśnie to mięso będzie świetnie komponować z niezwykle smacznymi kurkami, które podkreślą smak dania, dzięki czemu obiad stanie się jedyny w swoim rodzaju. Już dziś poznaj przepis na schab w sosie kurkowym i zachwyć swoich gości i rodzinę.

Schab w sosie kurkowym

To coś więcej niż zwykłe danie obiadowe. To prawdziwa poezja smaku. Schab z kurkami możesz przygotować na niedzielny obiad czy na wizytę gości. Najlepiej sprawdzą się tu świeże kurki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać również mrożone grzyby, co pozwoli ci przywołać te najlepsze, letnie wspomnienia. Kombinacja soczystego schabu i intensywnego sosu kurkowego zapewni wyjątkowy smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.

Obrazek
Wykorzystaj świeże kurki do przygotowania aromatycznego sosu - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na schab w sosie kurkowym

Oto schab w sosie kurkowym. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest też prosty w przygotowaniu. Czas, jaki będzie ci potrzebny na taki obiad to około 50 minut. Z zaprezentowanych niżej składników, uda ci się stworzyć 6-7 porcji.

Składniki:

  • 350 g kurek,
  • 1 kg schabu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • duża cebula,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • łyżka mąki,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz,
  • olej.
Obrazek
Podstawą tego dania będzie dobrej jakości schab - Pyszności; Foto Canva.com

Schab w sosie kurkowym — przygotowanie krok po kroku

Schab w sosie kurkowym to wyjątkowe danie, które z pewnością zasmakuje twojej rodzinie. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmie wiele czasu. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się smakiem pysznego obiadu w rodzinnym gronie! To kruche mięso w pysznym sosie z kurek.

  1. Pokrój schab w plastry o grubości ok. 1 cm. Posyp je solą i pieprzem.
  2. Oczyść kurki.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Podsmaż je na oleju.
  4. Do cebuli i czosnku dodaj schab i obsmaż go z dwóch stron.
  5. Zalej taką ilość wody, by lekko przykryć mięso i duś do miękkości.
  6. Dodaj śmietankę i zagotuj wszystko. Dodaj kurki i podduszaj.
  7. Rozprowadź mąkę w odrobinie wody, wlej do potrawy i chwilę gotuj.
  8. Dopraw schab i sos i przełóż na talerze. Posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"