Schab w sosie kurkowym - przepis na rodzinny obiad. Jak przygotować to danie?

Rodzinny obiad to niezwykle ważna część dnia. Każdy ma swoje indywidualne pomysły na dania, które uwielbiają domownicy. Jeśli chcesz nieco poeksperymentować, to wykorzystaj sezon na kurki i przygotuj schab w sosie kurkowym. Jak zrobić taki obiad, by zachwycił gości i całą twoją rodzinę?

ObrazekSchab w sosie kurkowym - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Każdy dom ma swoje własne unikalne receptury na dania obiadowe, które przygotowuje się w określonym momencie roku. W chwili, gdy trwa sezon na kurki, warto sięgnąć po dania ze schabu. Dlaczego? Bo właśnie to mięso będzie świetnie komponować z niezwykle smacznymi kurkami, które podkreślą smak dania, dzięki czemu obiad stanie się jedyny w swoim rodzaju. Już dziś poznaj przepis na schab w sosie kurkowym i zachwyć swoich gości i rodzinę.

Schab w sosie kurkowym

To coś więcej niż zwykłe danie obiadowe. To prawdziwa poezja smaku. Schab z kurkami możesz przygotować na niedzielny obiad czy na wizytę gości. Najlepiej sprawdzą się tu świeże kurki. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać również mrożone grzyby, co pozwoli ci przywołać te najlepsze, letnie wspomnienia. Kombinacja soczystego schabu i intensywnego sosu kurkowego zapewni wyjątkowy smak, który przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom.

Obrazek
Wykorzystaj świeże kurki do przygotowania aromatycznego sosu - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na schab w sosie kurkowym

Oto schab w sosie kurkowym. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest też prosty w przygotowaniu. Czas, jaki będzie ci potrzebny na taki obiad to około 50 minut. Z zaprezentowanych niżej składników, uda ci się stworzyć 6-7 porcji.

Składniki:

  • 350 g kurek,
  • 1 kg schabu,
  • 5 ząbków czosnku,
  • duża cebula,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • łyżka mąki,
  • pół pęczka koperku,
  • sól i pieprz,
  • olej.
Obrazek
Podstawą tego dania będzie dobrej jakości schab - Pyszności; Foto Canva.com

Schab w sosie kurkowym — przygotowanie krok po kroku

Schab w sosie kurkowym to wyjątkowe danie, które z pewnością zasmakuje twojej rodzinie. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmie wiele czasu. Spróbuj tego przepisu już dziś i ciesz się smakiem pysznego obiadu w rodzinnym gronie! To kruche mięso w pysznym sosie z kurek.

  1. Pokrój schab w plastry o grubości ok. 1 cm. Posyp je solą i pieprzem.
  2. Oczyść kurki.
  3. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj. Podsmaż je na oleju.
  4. Do cebuli i czosnku dodaj schab i obsmaż go z dwóch stron.
  5. Zalej taką ilość wody, by lekko przykryć mięso i duś do miękkości.
  6. Dodaj śmietankę i zagotuj wszystko. Dodaj kurki i podduszaj.
  7. Rozprowadź mąkę w odrobinie wody, wlej do potrawy i chwilę gotuj.
  8. Dopraw schab i sos i przełóż na talerze. Posyp posiekanym koperkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯