Pizzę odgrzewam tylko w taki sposób. Dzięki temu smakuje jak prosto z knajpy
Zostało ci trochę pizzy i chcesz ją podgrzać w mikrofali? Lepiej tego nie rób, bo otrzymasz placek o teksturze podeszwy. Mam na to lepszy patent, który sprawi, że wczorajsza pizza będzie smakować jak prosto z pieca.
Pizza podbiła żołądki mieszkańców całego globu i chyba każdy miał z nią kiedyś styczność. Przepis na to danie jest właściwie bardzo prosty, bo do jego zrobienia potrzeba tylko ciasta, sosu, sera oraz dodatków. Może właśnie dlatego jest to tak uwielbiany przysmak. Mało jest tak pysznych doznań kulinarnych, jak zjedzenie świeżej pizzy prosto z pieca. Niestety, po ostygnięciu jej urok trochę maleje, bo na zimno nie smakuje tak cudownie. Lepiej nie wsadzaj jej do mikrofali — jest lepszy sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie
Niezawodny sposób na podgrzanie pizzy
Jeśli zostało ci kilka kawałków pizzy, których żal marnować, to nawet nie myśl o mikrofalówce. Piekarnika też nie musisz nagrzewać, bo wystarczy ci tylko patelnia. Rozgrzej ją dobrze i połóż na nią kawałek pizzy, a następnie dodaj odrobinę wody i przykryj całość pokrywką. Moja się niedawno zepsuła, dlatego używam do tego dużego talerza lub drewnianej deski, również idealnie się sprawdzą. Para wodna spowoduje, że placek ponownie stanie się taki jak po wyjęciu z pieca, czyli miękki i soczysty.
Do czego służy plastikowy stolik na środku pizzy?
Zawsze mnie ciekawiło, do czego służy ten mały plastikowy "stolik", umieszczony na środku pizzy. Większość z nas go wyrzuca, nie wiedząc, do czego go używać. Okazuje się, że może być przydatny przy dzieleniu pizzy na kawałki. Gadżet ten ma za zadanie przytrzymać wybrany kawałek, gdy odrywasz swój od reszty. Dzięki temu nie dotykasz innych części placka i unikasz niepotrzebnego bałaganu. Wypróbuj ten trik przy najbliższej okazji.