Pizzę odgrzewam tylko w taki sposób. Dzięki temu smakuje jak prosto z knajpy

Zostało ci trochę pizzy i chcesz ją podgrzać w mikrofali? Lepiej tego nie rób, bo otrzymasz placek o teksturze podeszwy. Mam na to lepszy patent, który sprawi, że wczorajsza pizza będzie smakować jak prosto z pieca.

Do odgrzania pizzy nie potrzebujesz mikrofaliDo odgrzania pizzy nie potrzebujesz mikrofali
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pizza podbiła żołądki mieszkańców całego globu i chyba każdy miał z nią kiedyś styczność. Przepis na to danie jest właściwie bardzo prosty, bo do jego zrobienia potrzeba tylko ciasta, sosu, sera oraz dodatków. Może właśnie dlatego jest to tak uwielbiany przysmak. Mało jest tak pysznych doznań kulinarnych, jak zjedzenie świeżej pizzy prosto z pieca. Niestety, po ostygnięciu jej urok trochę maleje, bo na zimno nie smakuje tak cudownie. Lepiej nie wsadzaj jej do mikrofali — jest lepszy sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizza w czterech smakach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Niezawodny sposób na podgrzanie pizzy

Jeśli zostało ci kilka kawałków pizzy, których żal marnować, to nawet nie myśl o mikrofalówce. Piekarnika też nie musisz nagrzewać, bo wystarczy ci tylko patelnia. Rozgrzej ją dobrze i połóż na nią kawałek pizzy, a następnie dodaj odrobinę wody i przykryj całość pokrywką. Moja się niedawno zepsuła, dlatego używam do tego dużego talerza lub drewnianej deski, również idealnie się sprawdzą. Para wodna spowoduje, że placek ponownie stanie się taki jak po wyjęciu z pieca, czyli miękki i soczysty.

Do czego służy plastikowy stolik na środku pizzy?

Zawsze mnie ciekawiło, do czego służy ten mały plastikowy "stolik", umieszczony na środku pizzy. Większość z nas go wyrzuca, nie wiedząc, do czego go używać. Okazuje się, że może być przydatny przy dzieleniu pizzy na kawałki. Gadżet ten ma za zadanie przytrzymać wybrany kawałek, gdy odrywasz swój od reszty. Dzięki temu nie dotykasz innych części placka i unikasz niepotrzebnego bałaganu. Wypróbuj ten trik przy najbliższej okazji.

Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni