Domowa pizza smaczniejsza niż z włoskiej pizzerii? Włoch zdradził, jak to zrobić

Pizza jest najbardziej znanym daniem włoskiej kuchni. Tę potrawę jedzą niemalże wszyscy, niezależnie od szerokości geograficznej. Często pieczemy ją także w domu, ale nie smakuje ona, jak we włoskiej restauracji. Nie mamy specjalnych pieców chlebowych. Na szczęście Włoch pokazał, jak przygotować idealną pizzę bez kamiennego pieca i dziwnych składników.

ObrazekPizza (Instagram)
Paulina Hermann

Głównymi składnikami pizzy są mąka pszenna, woda, drożdże oraz sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie, by wszystko wyszło idealnie. Nie może być grubsze niż 3 mm. Smaruje się je oliwą. Włosi pieką pizzę w piecu chlebowym opalanym węglem w temperaturze 400 stopni Celsjusza. Na wierzch możemy położyć maksymalnie trzy dodatki.

Prawdziwa włoska pizza bez specjalnego pieca. Włoch wszystko pokazał

Mateo Brunetti zapewnia, że włoskie danie zrobimy w zwykłym piekarniku. Będzie tak samo dobre jak w restauracjach. Kucharz pokazał, jak zrobić idealną pizzę "bez żadnych kamieni, dziwnych składników i specjalnych pieców do pizzy". Kluczowe jest to, by piec w możliwie najwyższej temperaturze.

Domowa pizza - składniki

  • 1 kilogram mąki,
  • 4 g świeżych drożdży lub 1,5 g suchych,
  • 25 g soli,
  • 4 niepełne szklanki wody,
  • 40 g oliwy z oliwek.

Pizza potrzebuje też dodatków:

  • 700 g pomidorów w puszce (najlepiej San Marzano),
  • świeża bazylia,
  • trzy kulki mozzarelli,
  • oliwa, sól, pieprz.
Obrazek
Pizza (Instagram)

Wykonanie

  1. Połącz wodę, drożdże i mąkę. Ciasto wyrabiaj dłonią do momentu, w którym składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Dodaj sól i oliwę i dalej wyrabiaj. Przykryj folią i odstaw na pół godziny.
  2. Wyciągnij ciasto i rozciągaj je od góry do dołu i na boki. Będzie się mocno kleiło, ale w tym momencie nie dodawaj mąki. Ponownie przykryj masę folią i odczekaj 30 minut. "Zamykanie jak pudełko" powtórz jeszcze dwa razy.
  3. Włóż miskę z zafoliowanym ciastem do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu pizza będzie idealna.
  4. Masę rozdziel na 4 części. Blat posyp dużą ilością mąki, z każdego kawałka uformuj kształt dużej mozzarelli.
  5. Wymieszaj oliwę z pomidorami z puszki.
  6. Ciasto delikatnie ułóż ba blaszce, posmaruj je sosem pomidorowym oraz odrobiną oliwy.
  7. Pizza powinna wylądować w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Piecz ją w dolnej część przez 5-7 minut.
  8. Ciasto na chwilę wyciągnij i posyp je obficie mozzarellą. Wstaw je na najwyższą półkę i piecz przez 5-7 minut.
  9. Pizzę posyp świeżą bazylią.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi