PrzepisDomowa pizza smaczniejsza niż z włoskiej pizzerii? Włoch zdradził, jak to zrobić

Domowa pizza smaczniejsza niż z włoskiej pizzerii? Włoch zdradził, jak to zrobić

Pizza (Instagram)
Pizza (Instagram)
12.07.2023 10:00

Pizza jest najbardziej znanym daniem włoskiej kuchni. Tę potrawę jedzą niemalże wszyscy, niezależnie od szerokości geograficznej. Często pieczemy ją także w domu, ale nie smakuje ona, jak we włoskiej restauracji. Nie mamy specjalnych pieców chlebowych. Na szczęście Włoch pokazał, jak przygotować idealną pizzę bez kamiennego pieca i dziwnych składników.

Głównymi składnikami pizzy są mąka pszenna, woda, drożdże oraz sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie, by wszystko wyszło idealnie. Nie może być grubsze niż 3 mm. Smaruje się je oliwą. Włosi pieką pizzę w piecu chlebowym opalanym węglem w temperaturze 400 stopni Celsjusza. Na wierzch możemy położyć maksymalnie trzy dodatki.

Prawdziwa włoska pizza bez specjalnego pieca. Włoch wszystko pokazał

Mateo Brunetti zapewnia, że włoskie danie zrobimy w zwykłym piekarniku. Będzie tak samo dobre jak w restauracjach. Kucharz pokazał, jak zrobić idealną pizzę "bez żadnych kamieni, dziwnych składników i specjalnych pieców do pizzy". Kluczowe jest to, by piec w możliwie najwyższej temperaturze.

Domowa pizza - składniki

  • 1 kilogram mąki,
  • 4 g świeżych drożdży lub 1,5 g suchych,
  • 25 g soli,
  • 4 niepełne szklanki wody,
  • 40 g oliwy z oliwek.

Pizza potrzebuje też dodatków:

  • 700 g pomidorów w puszce (najlepiej San Marzano),
  • świeża bazylia,
  • trzy kulki mozzarelli,
  • oliwa, sól, pieprz.
Pizza (Instagram)
Pizza (Instagram)

Wykonanie

  1. Połącz wodę, drożdże i mąkę. Ciasto wyrabiaj dłonią do momentu, w którym składniki się połączą, a masa będzie gładka i jednolita. Dodaj sól i oliwę i dalej wyrabiaj. Przykryj folią i odstaw na pół godziny.
  2. Wyciągnij ciasto i rozciągaj je od góry do dołu i na boki. Będzie się mocno kleiło, ale w tym momencie nie dodawaj mąki. Ponownie przykryj masę folią i odczekaj 30 minut. "Zamykanie jak pudełko" powtórz jeszcze dwa razy.
  3. Włóż miskę z zafoliowanym ciastem do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu pizza będzie idealna.
  4. Masę rozdziel na 4 części. Blat posyp dużą ilością mąki, z każdego kawałka uformuj kształt dużej mozzarelli.
  5. Wymieszaj oliwę z pomidorami z puszki.
  6. Ciasto delikatnie ułóż ba blaszce, posmaruj je sosem pomidorowym oraz odrobiną oliwy.
  7. Pizza powinna wylądować w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Piecz ją w dolnej część przez 5-7 minut.
  8. Ciasto na chwilę wyciągnij i posyp je obficie mozzarellą. Wstaw je na najwyższą półkę i piecz przez 5-7 minut.
  9. Pizzę posyp świeżą bazylią.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także