Po powrocie z Tunezji robią co drugi dzień. Na patelni lądują wszystkie warzywa z ogródka
Rodzice od czasu wakacji w Tunezji rzadko robią na śniadanie coś innego. Nudne kanapki już dawno poszły w odstawkę. Tunezyjska potrawa wygryzła nawet tradycyjną jajecznicę. Mama szaleje z warzywami na patelni, a tym razem do stałego repertuaru dołączyła również kiełbasa chorizo.
W Tunezji na śniadanie często podawana jest ojja, czyli coś w rodzaju popularnej u nas szakszuki, ale z nieco innymi dodatkami, a często nawet bez jajka. Rodzice podczas wakacji zachwycili się wersją ze smażonymi warzywami i kiełbaskami. Teraz mama często podaje takie ciepłe śniadanie, z różnymi sezonowymi dodatkami. Całość pokryta jest słodko-kwaskowym sosem, który nie powstaje z ketchupu czy koncentratu, ale z prawdziwych pomidorów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Zachwyć się smakami Tunezji
Kuchnia tunezyjska to fascynująca mieszanka wpływów arabskich, tureckich, włoskich i francuskich, z dodatkiem śródziemnomorskich inspiracji. Uznawana jest za jedną z najostrzejszych na świecie. To dlatego, że wykorzystuje bogactwo przypraw, takich jak czosnek, papryka czy kminek. Nieodłącznym elementem wielu potraw jest harissa, czyli pasta z ostrej papryki.
Jeśli chcesz, aby twoje śniadanie jeszcze bardziej przypominało oryginał, możesz dodać harissę lub papryczkę chili. Ostre smaki podbije także kiełbasa chorizo, którą lubi dodawać moja mama.
Przepis na śniadanie tunezyjskie z kiełbasą chorizo
Do śniadania podaj świeże pieczywo i herbatę miętową, która (na równi z kawą) jest ulubionym napojem Tunezyjczyków.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 kiełbasa chorizo (ok. 200 g),
- 1 mała cukinia lub pół dużej,
- 1 papryka czerwona,
- 200 g pomidorów (mogą być koktajlowe),
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
- Po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i smaż na rumiany kolor.
- Dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki cukinię, paprykę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
- Smaż przez kilka minut do momentu, aż wszystkie warzyw będą miękkie.