Po powrocie z Tunezji robią co drugi dzień. Na patelni lądują wszystkie warzywa z ogródka

Rodzice od czasu wakacji w Tunezji rzadko robią na śniadanie coś innego. Nudne kanapki już dawno poszły w odstawkę. Tunezyjska potrawa wygryzła nawet tradycyjną jajecznicę. Mama szaleje z warzywami na patelni, a tym razem do stałego repertuaru dołączyła również kiełbasa chorizo.

Śniadanie tunezyjskie z chorizoŚniadanie tunezyjskie z chorizo
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

W Tunezji na śniadanie często podawana jest ojja, czyli coś w rodzaju popularnej u nas szakszuki, ale z nieco innymi dodatkami, a często nawet bez jajka. Rodzice podczas wakacji zachwycili się wersją ze smażonymi warzywami i kiełbaskami. Teraz mama często podaje takie ciepłe śniadanie, z różnymi sezonowymi dodatkami. Całość pokryta jest słodko-kwaskowym sosem, który nie powstaje z ketchupu czy koncentratu, ale z prawdziwych pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Zachwyć się smakami Tunezji

Kuchnia tunezyjska to fascynująca mieszanka wpływów arabskich, tureckich, włoskich i francuskich, z dodatkiem śródziemnomorskich inspiracji. Uznawana jest za jedną z najostrzejszych na świecie. To dlatego, że wykorzystuje bogactwo przypraw, takich jak czosnek, papryka czy kminek. Nieodłącznym elementem wielu potraw jest harissa, czyli pasta z ostrej papryki.

Jeśli chcesz, aby twoje śniadanie jeszcze bardziej przypominało oryginał, możesz dodać harissę lub papryczkę chili. Ostre smaki podbije także kiełbasa chorizo, którą lubi dodawać moja mama.

Przepis na śniadanie tunezyjskie z kiełbasą chorizo

Do śniadania podaj świeże pieczywo i herbatę miętową, która (na równi z kawą) jest ulubionym napojem Tunezyjczyków.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 kiełbasa chorizo (ok. 200 g),
  • 1 mała cukinia lub pół dużej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 200 g pomidorów (mogą być koktajlowe),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
  2. Po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i smaż na rumiany kolor.
  3. Dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki cukinię, paprykę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Smaż przez kilka minut do momentu, aż wszystkie warzyw będą miękkie.
Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser