Po powrocie z Tunezji robią co drugi dzień. Na patelni lądują wszystkie warzywa z ogródka

Rodzice od czasu wakacji w Tunezji rzadko robią na śniadanie coś innego. Nudne kanapki już dawno poszły w odstawkę. Tunezyjska potrawa wygryzła nawet tradycyjną jajecznicę. Mama szaleje z warzywami na patelni, a tym razem do stałego repertuaru dołączyła również kiełbasa chorizo.

Śniadanie tunezyjskie z chorizoŚniadanie tunezyjskie z chorizo
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

W Tunezji na śniadanie często podawana jest ojja, czyli coś w rodzaju popularnej u nas szakszuki, ale z nieco innymi dodatkami, a często nawet bez jajka. Rodzice podczas wakacji zachwycili się wersją ze smażonymi warzywami i kiełbaskami. Teraz mama często podaje takie ciepłe śniadanie, z różnymi sezonowymi dodatkami. Całość pokryta jest słodko-kwaskowym sosem, który nie powstaje z ketchupu czy koncentratu, ale z prawdziwych pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Zachwyć się smakami Tunezji

Kuchnia tunezyjska to fascynująca mieszanka wpływów arabskich, tureckich, włoskich i francuskich, z dodatkiem śródziemnomorskich inspiracji. Uznawana jest za jedną z najostrzejszych na świecie. To dlatego, że wykorzystuje bogactwo przypraw, takich jak czosnek, papryka czy kminek. Nieodłącznym elementem wielu potraw jest harissa, czyli pasta z ostrej papryki.

Jeśli chcesz, aby twoje śniadanie jeszcze bardziej przypominało oryginał, możesz dodać harissę lub papryczkę chili. Ostre smaki podbije także kiełbasa chorizo, którą lubi dodawać moja mama.

Przepis na śniadanie tunezyjskie z kiełbasą chorizo

Do śniadania podaj świeże pieczywo i herbatę miętową, która (na równi z kawą) jest ulubionym napojem Tunezyjczyków.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 kiełbasa chorizo (ok. 200 g),
  • 1 mała cukinia lub pół dużej,
  • 1 papryka czerwona,
  • 200 g pomidorów (mogą być koktajlowe),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmaż pokrojoną w pióra cebulę.
  2. Po chwili dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę i smaż na rumiany kolor.
  3. Dorzuć pokrojone na mniejsze kawałki cukinię, paprykę i pomidory. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Smaż przez kilka minut do momentu, aż wszystkie warzyw będą miękkie.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat