W Tunezji zajadają się co rano. Konkurencja dla kanapek i jajecznicy
Po takim śniadaniu na długo uciszysz grające marsza kiszki. Pożywne jajka z dodatkiem aromatycznych przypraw to tunezyjski sposób na pyszny start w kolejny dzień.
Kiedy my w Polsce sięgamy po kanapkę z serem czy klasyczną jajecznicę, Tunezyjczycy rozpoczynają dzień od bogatego, pikantnego i aromatycznego dania, które stanowi prawdziwą konkurencję dla naszych tradycyjnych śniadań. Mowa o Ojja, popularnej potrawie na bazie jajek i pomidorów. To nie tylko pożywny posiłek, ale i autentyczne kulinarne doświadczenie, które warto przenieść do swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek
Ojja - tunezyjskie śniadanie
Ojja to danie, które na pierwszy rzut oka może wyglądać jak szakszuka. Ma jednak swój własny, unikalny charakter i aromatyczne dodatki, które nadają jej wyjątkowości. Są tutaj oczywiście jajka, gęsty sos pomidorowy doprawiony czosnkiem, papryką i kuminem oraz ostre kiełbaski. Często znaleźć ją można w lokalnych jadłodajniach w atrakcyjnych cenach. Jest to idealny przykład tunezyjskiej kuchni — proste składniki, które razem tworzą przepyszny rezultat na talerzu.
Pikantne kiełbaski jagnięce lub wołowe merguez są nieodłącznym elementem Ojji. Ich wyrazisty smak idealnie komponuje się z pomidorami i jajkami. Jeśli nie masz dostępu do oryginalnych merguez, możesz zastąpić je także pulpecikami lub klopsikami z mielonego mięsa wołowego. Sprawdzi się także hiszpańskie chorizo. Ważne jest, aby zamiennik był wyrazisty w smaku i dobrze doprawiony.
Do sosu możesz dorzucić także pokrojoną w kostkę kolorową paprykę. Podsmaż ją wcześniej razem z cebulką, aby nieco zmiękła i uwolniła swój aromat.
Składniki:
- 3 jajka,
- 300 g kiełbaski merguez,
- 1 mała cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów krojonych z puszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 0,5-1 łyżeczka pasty harrisa,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub oliwa do smażenia,
- natka pietruszki lub kolendra do posypania.
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
- Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli są małe, zostaw je w całości. Podsmaż na patelni przez kilka minut, aż lekko się zarumienią. Zdejmij z patelni.
- Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.
- Dodaj posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat.
- Dodaj przecier pomidorowy, przesmaż chwilę i wlej pomidory krojone.
- Do sosu dodaj harrisę, kmin rzymski, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładni wymieszaj.
- Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dolej wodę.
- Do sosu dorzuć podsmażoną kiełbaskę i wymieszaj.
- W sosie zrób wgłębienia i wbij jajka.
- Gotuj na małej mocy palnika, aż białka się zetną. Żółtka powinny zostać płynne,
Gotową ojjję posyp świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Możesz udekorować oliwkami i plasterkami ostrej papryczki chili. Podawaj natychmiast, prosto z patelni, z chrupiącą bagietką do maczania w sosie. Smacznego!