W Tunezji zajadają się co rano. Konkurencja dla kanapek i jajecznicy

Po takim śniadaniu na długo uciszysz grające marsza kiszki. Pożywne jajka z dodatkiem aromatycznych przypraw to tunezyjski sposób na pyszny start w kolejny dzień.

To danie świetnie zastąpi jajecznicęTo danie świetnie zastąpi jajecznicę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy my w Polsce sięgamy po kanapkę z serem czy klasyczną jajecznicę, Tunezyjczycy rozpoczynają dzień od bogatego, pikantnego i aromatycznego dania, które stanowi prawdziwą konkurencję dla naszych tradycyjnych śniadań. Mowa o Ojja, popularnej potrawie na bazie jajek i pomidorów. To nie tylko pożywny posiłek, ale i autentyczne kulinarne doświadczenie, które warto przenieść do swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na drożdżówki z agrestem i budyniem. Konkurencja dla jagodzianek

Ojja - tunezyjskie śniadanie

Ojja to danie, które na pierwszy rzut oka może wyglądać jak szakszuka. Ma jednak swój własny, unikalny charakter i aromatyczne dodatki, które nadają jej wyjątkowości. Są tutaj oczywiście jajka, gęsty sos pomidorowy doprawiony czosnkiem, papryką i kuminem oraz ostre kiełbaski. Często znaleźć ją można w lokalnych jadłodajniach w atrakcyjnych cenach. Jest to idealny przykład tunezyjskiej kuchni — proste składniki, które razem tworzą przepyszny rezultat na talerzu.

Pikantne kiełbaski jagnięce lub wołowe merguez są nieodłącznym elementem Ojji. Ich wyrazisty smak idealnie komponuje się z pomidorami i jajkami. Jeśli nie masz dostępu do oryginalnych merguez, możesz zastąpić je także pulpecikami lub klopsikami z mielonego mięsa wołowego. Sprawdzi się także hiszpańskie chorizo. Ważne jest, aby zamiennik był wyrazisty w smaku i dobrze doprawiony.

Ojja to tradycyjne tunezyjskie śniadanie
Ojja to tradycyjne tunezyjskie śniadanie © Adobe Stock

Do sosu możesz dorzucić także pokrojoną w kostkę kolorową paprykę. Podsmaż ją wcześniej razem z cebulką, aby nieco zmiękła i uwolniła swój aromat.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 300 g kiełbaski merguez,
  • 1 mała cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 0,5-1 łyżeczka pasty harrisa,
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy.
  2. Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli są małe, zostaw je w całości. Podsmaż na patelni przez kilka minut, aż lekko się zarumienią. Zdejmij z patelni.
  3. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż, aż się zeszkli.
  4. Dodaj posiekany drobno czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż uwolni aromat.
  5. Dodaj przecier pomidorowy, przesmaż chwilę i wlej pomidory krojone.
  6. Do sosu dodaj harrisę, kmin rzymski, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Dokładni wymieszaj.
  7. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Jeśli sos jest za gęsty, dolej wodę.
  8. Do sosu dorzuć podsmażoną kiełbaskę i wymieszaj.
  9. W sosie zrób wgłębienia i wbij jajka.
  10. Gotuj na małej mocy palnika, aż białka się zetną. Żółtka powinny zostać płynne,

Gotową ojjję posyp świeżą posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Możesz udekorować oliwkami i plasterkami ostrej papryczki chili. Podawaj natychmiast, prosto z patelni, z chrupiącą bagietką do maczania w sosie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu