Podaj do obiadu wykwintną surówkę. Wygląda jak z selera, ale to zupełnie inne warzywo

Domowy obiad nie może obyć się bez pysznej, chrupiącej surówki. Pomysłów i przepisów jest cała masa, ale najczęściej wszystko kręci się wokół kapusty lub sałaty. W koszyku z warzywami skrywa się jednak inne, niedoceniane warzywo, które świetnie komponować się będzie z pysznymi dodatkami.

Sałatka z pietruszkiSałatka z pietruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Natka pietruszki gości często na wielu daniach, stanowiąc ich estetyczne wykończenie i zielony akcenty. Korzeń z kolei trafia po prostu do zup. Ma w sobie jednak tyle smaku, że aż żal nie wykorzystać go również w innych potrawach. Możesz ją upiec jak frytki lub zamienić w pyszną surówkę do obiadu. Nie tylko zaskoczysz swoich bliskich niebanalnym połączeniem, ale również sprawisz, że nawet pietruszkowy sceptyk skusi się na porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Wykwintna surówka z pietruszki

To przepis prosty i szybki, ale zdecydowanie niebanalny w smaku. Tę surówkę na pierwszy rzut oka pomylić można ze znacznie popularniejszą surówką z selera, ale już po pierwszym kęsie czuć różnicę. Podstawowymi składnikami jest tutaj pietruszka, której lekko ostro-gorzki smak przełamują soczyste brzoskwinie. Całość łączy prosty sos na bazie majonezu z orzeźwiającą nutą soku cytrynowego.

Surówka z pietruszki i brzoskwiń
Surówka z pietruszki i brzoskwiń © Adobe Stock

Ta surówka będzie świetnym dodatkiem do kotletów, urozmaici pieczone mięsa i inne dania obiadowe. Jest tak smaczna, że znika jeszcze przed podaniem - do kuchni wszyscy zakradają się, by podjeść ją z miseczki. Wszystkim wyjdzie to na zdrowie, bo nie od dziś wiadomo, że pietruszka to samo zdrowie. Jeśli jednak chcesz, by sałatka była lżejsza, zastąp część majonezu jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 80 g majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 pietruszki,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • 2 łyżki posiekanych migdałów,
  • 2 brzoskwinie z puszki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w miseczce majonez, śmietanę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Zetrzyj pietruszkę na tarce, brzoskwinie pokrój w kostkę.
  3. Połącz pietruszkę, brzoskwinie i sos.
  4. Posyp migdałami i udekoruj natką pietruszki.

Ekspresowa i pyszna wykwintna surówka z pietruszki jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje tego samego dnia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej