InspiracjePodaj do obiadu wykwintną surówkę. Wygląda jak z selera, ale to zupełnie inne warzywo

Podaj do obiadu wykwintną surówkę. Wygląda jak z selera, ale to zupełnie inne warzywo

Domowy obiad nie może obyć się bez pysznej, chrupiącej surówki. Pomysłów i przepisów jest cała masa, ale najczęściej wszystko kręci się wokół kapusty lub sałaty. W koszyku z warzywami skrywa się jednak inne, niedoceniane warzywo, które świetnie komponować się będzie z pysznymi dodatkami.

Sałatka z pietruszki
Sałatka z pietruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.11.2024 12:45

Natka pietruszki gości często na wielu daniach, stanowiąc ich estetyczne wykończenie i zielony akcenty. Korzeń z kolei trafia po prostu do zup. Ma w sobie jednak tyle smaku, że aż żal nie wykorzystać go również w innych potrawach. Możesz ją upiec jak frytki lub zamienić w pyszną surówkę do obiadu. Nie tylko zaskoczysz swoich bliskich niebanalnym połączeniem, ale również sprawisz, że nawet pietruszkowy sceptyk skusi się na porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wykwintna surówka z pietruszki

To przepis prosty i szybki, ale zdecydowanie niebanalny w smaku. Tę surówkę na pierwszy rzut oka pomylić można ze znacznie popularniejszą surówką z selera, ale już po pierwszym kęsie czuć różnicę. Podstawowymi składnikami jest tutaj pietruszka, której lekko ostro-gorzki smak przełamują soczyste brzoskwinie. Całość łączy prosty sos na bazie majonezu z orzeźwiającą nutą soku cytrynowego.

Surówka z pietruszki i brzoskwiń
Surówka z pietruszki i brzoskwiń© Adobe Stock

Ta surówka będzie świetnym dodatkiem do kotletów, urozmaici pieczone mięsa i inne dania obiadowe. Jest tak smaczna, że znika jeszcze przed podaniem - do kuchni wszyscy zakradają się, by podjeść ją z miseczki. Wszystkim wyjdzie to na zdrowie, bo nie od dziś wiadomo, że pietruszka to samo zdrowie. Jeśli jednak chcesz, by sałatka była lżejsza, zastąp część majonezu jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 80 g majonezu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 pietruszki,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • 2 łyżki posiekanych migdałów,
  • 2 brzoskwinie z puszki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w miseczce majonez, śmietanę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Zetrzyj pietruszkę na tarce, brzoskwinie pokrój w kostkę.
  3. Połącz pietruszkę, brzoskwinie i sos.
  4. Posyp migdałami i udekoruj natką pietruszki.

Ekspresowa i pyszna wykwintna surówka z pietruszki jest już gotowa do jedzenia. Najlepiej smakuje tego samego dnia. Smacznego!

przepisInspiracjesurówka