Podczas upałów robię sernik z sezonowym owocem. Jest prosty i orzeźwiający

Latem, gdy doskwierają upały, mało kto ma ochotę spędzać długie godziny w kuchni przy piekarniku. W takich momentach najlepszym rozwiązaniem są ciasta na zimno – szybkie, proste i bez pieczenia. Ten sernik z pewnością zachwyci każdego, komu go podasz.

Malinowy sernik na zimno to letni i orzeźwiający deserMalinowy sernik na zimno to letni i orzeźwiający deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jasmin Awad

Sernik to nie tylko pyszne ciasto, ale też prosty i popularny wybór na lato. Nie zawsze musi być pieczony i podawany na ciepło – także na zimno potrafi zachwycić. Może wydawać się to nietypowe, zwłaszcza dla najbardziej tradycyjnych gospodyń, które uważają, że każde ciasto powinno spędzić swój czas w piekarniku. Jednak ten sernik z malinami zaskoczy wszystkich – warto dać mu szansę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielka drożdżówka z blachy. Znika w kwadrans

Ciasta na zimno

Ciasta na zimno to świetna opcja na letnie dni – nie wymagają pieczenia, są szybkie w przygotowaniu i przyjemnie orzeźwiające. Sernik w tej wersji sprawdza się idealnie – delikatna masa daje wiele możliwości, bo możesz dodawać do niej różne dodatki, np. świeże owoce sezonowe. Maliny pasują tu szczególnie dobrze – są lekko kwaskowe, dzięki czemu przełamują słodycz masy serowej i nadają deserowi świeżości. To ciasto, które możesz łatwo dopasować do swojego gustu i dostępnych składników.

Przepis na malinowy sernik na zimno

Składniki na warstwę sernikową:

  • 400 ml mleka,
  • 320 g mascarpone,
  • 300 g malin,
  • 320 g śmietanki 36 proc.,
  • 150 g serka philadelphia,
  • 100 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 galaretka malinowa,
  • 4 łyżki wody.

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników,
  • 2 łyżki masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło, odstaw do przestudzenia i wymieszaj z drobno zmielonymi herbatnikami.
  2. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem i schłodź w lodówce przez 30 minut.
  3. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut.
  4. Umyj i osusz maliny.
  5. W tym czasie zmiksuj maliny, mascarpone, philadelphię, cukier puder i ekstrakt waniliowy, a w osobnej misce ubij śmietankę kremówkę.
  6. Podgrzej mleko, dodaj żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia, następnie przestudź.
  7. Połącz masę serową z ubitą śmietaną, a na końcu wlej mleko z żelatyną, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  8. Możesz delikatnie zamieszać warstwę drewnianym patyczkiem, by uzyskać marmurkowy efekt. Schłodź w lodówce do stężenia (1–2 godz.).
  9. Następnie wylej na wierzch lekko tężejącą galaretkę malinową, a po jej zastygnięciu udekoruj ciasto pozostałą masą serową wyciśniętą z rękawa cukierniczego i malinami.
  10. Sernik wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  11. Dla szybszego efektu możesz rozdzielić składniki do małych szklanek i wstawić na krótko do zamrażarki – masa powinna tylko stężeć, nie zamarznąć.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis