Pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ten obiad praktycznie robi się sam, jest więc idealny na Wielką Sobotę

Pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ten obiad praktycznie robi się sam, jest więc idealny na Wielką Sobotę

Pieczony ryż z kurczakiem.
Pieczony ryż z kurczakiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chen
30.03.2024 08:34

Nie masz czasu na obiad? Ten przepis jest dla ciebie. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 10 minut. Wystarczy, że pokroisz kilka składników i wrzucisz je do naczynia żaroodpornego. Po godzinie będziesz cieszyć się zdrowym i sycącym obiadem.

W Wielką Sobotę nie mamy czasu na przygotowane wymyślnych obiadów. Liczy się czas, bo rzeczy do zrobienia jest tysiące. Szukamy czegoś szybkiego, smacznego i prostego. Poniższy przepis spełnia wszystkie wymagania. Wystarczy pokroić kilka składników i wrzucić je do naczynia żaroodpornego. Po godzinie otrzymasz niezwykle smaczny i zdrowy obiad, który zadowoli całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kilka składników, pięć minut roboty. Ten obiad zrobi się sam

W Wielką Sobotę chcemy przygotować obiad jak najszybciej. Dobrze byłoby gdyby był prosty, lekki i sycący. Jak zaskoczyć domowników i się przy tym nie narobić?

Wyjmij naczynie żaroodporne i wypełnij je suchym ryżem. Kurczaka umyj, osusz i pokrój go na kawałki. Dodaj do niego warzywa, które zalegają ci w lodówce. Posyp je ulubionymi przyprawami, a tak przygotowanie danie włóż do rozgrzanego piekarnika. Wszystko zajmie ci mniej niż 10 minut. To jedno z tych dań, które robią się same.

Składniki można modyfikować wedle własnych upodobań. Warto wykorzystać to, co już mamy w lodówce. Nie bój się eksperymentować. Jeśli nie masz ryżu, możesz zastąpić go kaszą. Kurczaka można podmienić na indyka czy mięso mielone. Ten obiad przygotujesz na dziesiątki różnych sposobów, a każda wersja smakuje tak samo dobrze.

Pieczony ryż z kurczakiem — przepis

Składniki:

  • 400 g piersi lub udek z kurczaka,
  • szklanka suchego ryżu,
  • 2 szklanki bulionu (wołowego, drobiowego, warzywnego),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • papryka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ulubione przyprawy,
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij naczynie żaroodporne. Wysmaruj je oliwą z oliwek. Dno wypełnij suchym ryżem. Wymieszaj go z pokrojonymi warzywami.
  2. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę (jeśli wybierzesz udka, pomiń ten krok). Obsyp go ulubionymi przyprawami z każdej ze stron. Posmaż mięso na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy i przerzuć je do naczynia żaroodpornego.
  3. Bulion przelej do rondelka i wlej go do naczynia żaroodpornego. Ryż powinien "pływać" w bulionie. Naczynie owiń folią aluminiową i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stp.C. przez 40 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
  4. Gotowy obiad posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj jeszcze cieple.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także