Pokrój i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ten obiad praktycznie robi się sam, jest więc idealny na Wielką Sobotę

Nie masz czasu na obiad? Ten przepis jest dla ciebie. Przygotowanie zajmie ci mniej niż 10 minut. Wystarczy, że pokroisz kilka składników i wrzucisz je do naczynia żaroodpornego. Po godzinie będziesz cieszyć się zdrowym i sycącym obiadem.

Pieczony ryż z kurczakiem.Pieczony ryż z kurczakiem.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chen

W Wielką Sobotę nie mamy czasu na przygotowane wymyślnych obiadów. Liczy się czas, bo rzeczy do zrobienia jest tysiące. Szukamy czegoś szybkiego, smacznego i prostego. Poniższy przepis spełnia wszystkie wymagania. Wystarczy pokroić kilka składników i wrzucić je do naczynia żaroodpornego. Po godzinie otrzymasz niezwykle smaczny i zdrowy obiad, który zadowoli całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Kilka składników, pięć minut roboty. Ten obiad zrobi się sam

W Wielką Sobotę chcemy przygotować obiad jak najszybciej. Dobrze byłoby gdyby był prosty, lekki i sycący. Jak zaskoczyć domowników i się przy tym nie narobić?

Wyjmij naczynie żaroodporne i wypełnij je suchym ryżem. Kurczaka umyj, osusz i pokrój go na kawałki. Dodaj do niego warzywa, które zalegają ci w lodówce. Posyp je ulubionymi przyprawami, a tak przygotowanie danie włóż do rozgrzanego piekarnika. Wszystko zajmie ci mniej niż 10 minut. To jedno z tych dań, które robią się same.

Składniki można modyfikować wedle własnych upodobań. Warto wykorzystać to, co już mamy w lodówce. Nie bój się eksperymentować. Jeśli nie masz ryżu, możesz zastąpić go kaszą. Kurczaka można podmienić na indyka czy mięso mielone. Ten obiad przygotujesz na dziesiątki różnych sposobów, a każda wersja smakuje tak samo dobrze.

Pieczony ryż z kurczakiem — przepis

Składniki:

  • 400 g piersi lub udek z kurczaka,
  • szklanka suchego ryżu,
  • 2 szklanki bulionu (wołowego, drobiowego, warzywnego),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • marchewka,
  • papryka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ulubione przyprawy,
  • natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Wyciągnij naczynie żaroodporne. Wysmaruj je oliwą z oliwek. Dno wypełnij suchym ryżem. Wymieszaj go z pokrojonymi warzywami.
  2. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę (jeśli wybierzesz udka, pomiń ten krok). Obsyp go ulubionymi przyprawami z każdej ze stron. Posmaż mięso na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy i przerzuć je do naczynia żaroodpornego.
  3. Bulion przelej do rondelka i wlej go do naczynia żaroodpornego. Ryż powinien "pływać" w bulionie. Naczynie owiń folią aluminiową i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 stp.C. przez 40 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
  4. Gotowy obiad posyp posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj jeszcze cieple.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat