Są sto razy smaczniejsze od mielonych. Te kotlety zrobisz bez kombinowania

Słone, soczyste, otoczone chrupiącą panierką — kotlety pożarskie to fantastyczna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Jak przygotować kotlet pożarski?Jak przygotować kotlet pożarski?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sapunovaphoto

Siedzimy w babcinym salonie. W tle leci "Familiada", a w całym domu unosi się zapach kotletów mielonych, ziemniaków i buraków. To niedzielny klasyk, który przywołuje ciepłe wspomnienia dzieciństwa. Często serwujemy go we własnym domu. Jeśli znudziły ci się już klasyczne mielone, wypróbuj kotlety pożarskie. Są proste, sycące i niezwykle soczyste. Poznaj prosty przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak przygotować kotlety pożarskie?

Klasyczne kotlety mielone przygotowuje się na bazie mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Do masy dodaje się surową lub podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę oraz przyprawy, takie jak granulowany czosnek czy majeranek. To proste i tanie danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. W regionie podaje się je nieco inaczej. Na Śląsku do masy dodaje się twarogu, zaś w Białymstoku mięso wieprzowe zamienia się na drób. Kotlety pożarskie, znane też jako kotlety siekane to białostocka wariacja na temat kotletów mielonych, jednak w odróżnieniu od nich są lżejsze i mniej kaloryczne. Najlepiej smakują w towarzystwie purée ziemniaczanego i mizerii, jednak równie dobrze komponują się z kaszą gryczaną czy kaszą pęczak.

Kotlety pożarskie — przepis

Składniki:

Kotlety:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • mała, czerstwa bułka,
  • szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 5 łyżek oleju lub masła (do smażenia),
  • sól,
  • pieprz,

Panierka:

  • 6 kromek bułki wrocławskiej,
  • 2 łyżki oleju lub masła,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka.

Przygotowanie:

  1. Pierś umyj, osusz i oczyść z nabłonków. Posiekaj ją najdrobniej, jak potrafisz.
  2. Bułkę zamocz w mleku. W międzyczasie posiekaj koperek i natkę pietruszki.
  3. Zioła, jajko, olej, sól, pieprz i bułkę dodaj do posiekanej piersi. Całość dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety.
  4. Bułkę wrocławską posiekaj w drobną kostkę lub zmiel ją na gruby pył w malakserze. Gotową panierkę podsmaż na oleju lub maśle.
  5. Uformowane kotlety zanurz w mieszance z mąki, mleka i jajka, a na końcu obtocz je w posmażonej bułce.
  6. Kotlety podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju, po 5 minut na każdej ze stron.
  7. Posmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C., przez 15-20 minut. Przed podaniem połóż na nie odrobinę masła, które rozpuści się pod wpływem ciepła. Serwuj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.


Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥