Są sto razy smaczniejsze od mielonych. Te kotlety zrobisz bez kombinowania
Słone, soczyste, otoczone chrupiącą panierką — kotlety pożarskie to fantastyczna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Jeśli nie masz pomysłu na niedzielny obiad, koniecznie wypróbuj poniższy przepis.
21.03.2024 15:54
Siedzimy w babcinym salonie. W tle leci "Familiada", a w całym domu unosi się zapach kotletów mielonych, ziemniaków i buraków. To niedzielny klasyk, który przywołuje ciepłe wspomnienia dzieciństwa. Często serwujemy go we własnym domu. Jeśli znudziły ci się już klasyczne mielone, wypróbuj kotlety pożarskie. Są proste, sycące i niezwykle soczyste. Poznaj prosty przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przygotować kotlety pożarskie?
Klasyczne kotlety mielone przygotowuje się na bazie mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Do masy dodaje się surową lub podsmażoną cebulkę, jajko, bułkę oraz przyprawy, takie jak granulowany czosnek czy majeranek. To proste i tanie danie, które od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. W regionie podaje się je nieco inaczej. Na Śląsku do masy dodaje się twarogu, zaś w Białymstoku mięso wieprzowe zamienia się na drób. Kotlety pożarskie, znane też jako kotlety siekane to białostocka wariacja na temat kotletów mielonych, jednak w odróżnieniu od nich są lżejsze i mniej kaloryczne. Najlepiej smakują w towarzystwie purée ziemniaczanego i mizerii, jednak równie dobrze komponują się z kaszą gryczaną czy kaszą pęczak.
Kotlety pożarskie — przepis
Składniki:
Kotlety:
- 500 g piersi z kurczaka,
- mała, czerstwa bułka,
- szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 5 łyżek oleju lub masła (do smażenia),
- sól,
- pieprz,
Panierka:
- 6 kromek bułki wrocławskiej,
- 2 łyżki oleju lub masła,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka.
Przygotowanie:
- Pierś umyj, osusz i oczyść z nabłonków. Posiekaj ją najdrobniej, jak potrafisz.
- Bułkę zamocz w mleku. W międzyczasie posiekaj koperek i natkę pietruszki.
- Zioła, jajko, olej, sól, pieprz i bułkę dodaj do posiekanej piersi. Całość dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety.
- Bułkę wrocławską posiekaj w drobną kostkę lub zmiel ją na gruby pył w malakserze. Gotową panierkę podsmaż na oleju lub maśle.
- Uformowane kotlety zanurz w mieszance z mąki, mleka i jajka, a na końcu obtocz je w posmażonej bułce.
- Kotlety podsmaż na patelni z niewielką ilością oleju, po 5 minut na każdej ze stron.
- Posmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stp.C., przez 15-20 minut. Przed podaniem połóż na nie odrobinę masła, które rozpuści się pod wpływem ciepła. Serwuj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.