Polacy zajadają aż miło. Nasz przysmak mięsny uznano za najgorszy na całym świecie
Ten lubiany w Polsce wyrób mięsny nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem. I to właściwie mało powiedziane. Użytkownicy serwisu kulinarnego "Taste Atlas" właśnie wyłonili go jako numer 1 spośród wszystkich 79 "nominowanych" do listy najgorszych produktów mięsnych na świecie.
05.12.2023 10:02
W rankingach "Taste Atlasu" polskie potrawy już się pojawiały. Nie tak dawno temu, bo w marcu tego roku, kabanosy staropolskie, kiełbasa myśliwska i polędwica znalazły się na wysokich pozycjach listy 50 najlepszych wyrobów mięsnych na świecie. Doskonale poszło również żurkowi, który w kwietniu zajął drugą pozycję na podium wśród najlepszych zup. Oczywiście nie oznacza to, że "Taste Atlas" to dla nas niekończące się pasmo sukcesów. Czernina, uwielbiana przez naszych przodków zupa z wieprzowej krwi, to według użytkowników portalu najgorsza zupa na całym globie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Od wczoraj wśród międzynarodowego "jury" serwisu "Taste Atlas" znowu mówi się o pewnym kontrowersyjnym, ale uwielbianym przez Polaków produkcie. A to z powodu nowego rankingu, tym razem wskazującego 79 najgorszych produktów mięsnych na świecie. W tym zestawieniu niechlubne pierwsze miejsce zajął nasz narodowy przysmak... salceson.
Kulinarny lud przemówił
Nominując do listy najgorszych produktów mięsnych świata "Taste Atlas" dokonuje krótkiego przedstawienia każdego reprezentanta. I to wcale w nie najgorszym świetle. Portal podroze.onet.pl zacytował administratorów portalu, którzy salceson opisali w następujący sposób:
[...] niezależnie od rodzaju, te ekscytujące pod względem tekstury przysmaki są zwykle spożywane jako wędliny, często w towarzystwie chleba i innych produktów mięsnych
Użytkownicy "Taste Atlasu" ewidentnie nie docenili wspomnianej "ekscytacji" wynikającej ze spożywania salcesonu. Nasz przysmak oceniono na zaledwie 2,4 gwiazdki. Niewiele lepiej poszło pozostałym produktom z podium: słowackiemu Liptovská saláma (czyli salami) oraz amerykańskiej szynce Smithfield.
A czy salceson rzeczywiście jest aż tak zły? Polacy pewnie mieliby na ten temat odmienne zdanie. Należy jednak uczciwe zaznaczyć, że dzisiejszy przysmak mięsny to już nie to samo, co ten sprzed lat. Po więcej informacji na ten temat odsyłamy do innego naszego artykułu.