Polacy zajadają aż miło. Nasz przysmak mięsny uznano za najgorszy na całym świecie

Ten lubiany w Polsce wyrób mięsny nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem. I to właściwie mało powiedziane. Użytkownicy serwisu kulinarnego "Taste Atlas" właśnie wyłonili go jako numer 1 spośród wszystkich 79 "nominowanych" do listy najgorszych produktów mięsnych na świecie.

Przysmak Polaków wybrany najgorszym produktem mięsnym świataPrzysmak Polaków wybrany najgorszym produktem mięsnym świata
Źródło zdjęć: © Canva | U.J. Alexander

W rankingach "Taste Atlasu" polskie potrawy już się pojawiały. Nie tak dawno temu, bo w marcu tego roku, kabanosy staropolskie, kiełbasa myśliwska i polędwica znalazły się na wysokich pozycjach listy 50 najlepszych wyrobów mięsnych na świecie. Doskonale poszło również żurkowi, który w kwietniu zajął drugą pozycję na podium wśród najlepszych zup. Oczywiście nie oznacza to, że "Taste Atlas" to dla nas niekończące się pasmo sukcesów. Czernina, uwielbiana przez naszych przodków zupa z wieprzowej krwi, to według użytkowników portalu najgorsza zupa na całym globie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Od wczoraj wśród międzynarodowego "jury" serwisu "Taste Atlas" znowu mówi się o pewnym kontrowersyjnym, ale uwielbianym przez Polaków produkcie. A to z powodu nowego rankingu, tym razem wskazującego 79 najgorszych produktów mięsnych na świecie. W tym zestawieniu niechlubne pierwsze miejsce zajął nasz narodowy przysmak... salceson.

Kulinarny lud przemówił

Nominując do listy najgorszych produktów mięsnych świata "Taste Atlas" dokonuje krótkiego przedstawienia każdego reprezentanta. I to wcale w nie najgorszym świetle. Portal podroze.onet.pl zacytował administratorów portalu, którzy salceson opisali w następujący sposób:

[...] niezależnie od rodzaju, te ekscytujące pod względem tekstury przysmaki są zwykle spożywane jako wędliny, często w towarzystwie chleba i innych produktów mięsnych
Ten przysmak nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem
Ten przysmak nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem © Canva | Art Cook Studio

Użytkownicy "Taste Atlasu" ewidentnie nie docenili wspomnianej "ekscytacji" wynikającej ze spożywania salcesonu. Nasz przysmak oceniono na zaledwie 2,4 gwiazdki. Niewiele lepiej poszło pozostałym produktom z podium: słowackiemu Liptovská saláma (czyli salami) oraz amerykańskiej szynce Smithfield.

A czy salceson rzeczywiście jest aż tak zły? Polacy pewnie mieliby na ten temat odmienne zdanie. Należy jednak uczciwe zaznaczyć, że dzisiejszy przysmak mięsny to już nie to samo, co ten sprzed lat. Po więcej informacji na ten temat odsyłamy do innego naszego artykułu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
Czy dynia na Halloween jest jadalna? Odpowiedź cię zaskoczy
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd