Polacy zajadają aż miło. Nasz przysmak mięsny uznano za najgorszy na całym świecie

Ten lubiany w Polsce wyrób mięsny nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem. I to właściwie mało powiedziane. Użytkownicy serwisu kulinarnego "Taste Atlas" właśnie wyłonili go jako numer 1 spośród wszystkich 79 "nominowanych" do listy najgorszych produktów mięsnych na świecie.

Przysmak Polaków wybrany najgorszym produktem mięsnym świataPrzysmak Polaków wybrany najgorszym produktem mięsnym świata
Źródło zdjęć: © Canva | U.J. Alexander

W rankingach "Taste Atlasu" polskie potrawy już się pojawiały. Nie tak dawno temu, bo w marcu tego roku, kabanosy staropolskie, kiełbasa myśliwska i polędwica znalazły się na wysokich pozycjach listy 50 najlepszych wyrobów mięsnych na świecie. Doskonale poszło również żurkowi, który w kwietniu zajął drugą pozycję na podium wśród najlepszych zup. Oczywiście nie oznacza to, że "Taste Atlas" to dla nas niekończące się pasmo sukcesów. Czernina, uwielbiana przez naszych przodków zupa z wieprzowej krwi, to według użytkowników portalu najgorsza zupa na całym globie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Od wczoraj wśród międzynarodowego "jury" serwisu "Taste Atlas" znowu mówi się o pewnym kontrowersyjnym, ale uwielbianym przez Polaków produkcie. A to z powodu nowego rankingu, tym razem wskazującego 79 najgorszych produktów mięsnych na świecie. W tym zestawieniu niechlubne pierwsze miejsce zajął nasz narodowy przysmak... salceson.

Kulinarny lud przemówił

Nominując do listy najgorszych produktów mięsnych świata "Taste Atlas" dokonuje krótkiego przedstawienia każdego reprezentanta. I to wcale w nie najgorszym świetle. Portal podroze.onet.pl zacytował administratorów portalu, którzy salceson opisali w następujący sposób:

[...] niezależnie od rodzaju, te ekscytujące pod względem tekstury przysmaki są zwykle spożywane jako wędliny, często w towarzystwie chleba i innych produktów mięsnych
Ten przysmak nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem
Ten przysmak nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem © Canva | Art Cook Studio

Użytkownicy "Taste Atlasu" ewidentnie nie docenili wspomnianej "ekscytacji" wynikającej ze spożywania salcesonu. Nasz przysmak oceniono na zaledwie 2,4 gwiazdki. Niewiele lepiej poszło pozostałym produktom z podium: słowackiemu Liptovská saláma (czyli salami) oraz amerykańskiej szynce Smithfield.

A czy salceson rzeczywiście jest aż tak zły? Polacy pewnie mieliby na ten temat odmienne zdanie. Należy jednak uczciwe zaznaczyć, że dzisiejszy przysmak mięsny to już nie to samo, co ten sprzed lat. Po więcej informacji na ten temat odsyłamy do innego naszego artykułu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze