Polacy zajadają aż miło. Nasz przysmak mięsny uznano za najgorszy na całym świecie

Ten lubiany w Polsce wyrób mięsny nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem. I to właściwie mało powiedziane. Użytkownicy serwisu kulinarnego "Taste Atlas" właśnie wyłonili go jako numer 1 spośród wszystkich 79 "nominowanych" do listy najgorszych produktów mięsnych na świecie.

Przysmak Polaków wybrany najgorszym produktem mięsnym świataPrzysmak Polaków wybrany najgorszym produktem mięsnym świata
Źródło zdjęć: © Canva | U.J. Alexander

W rankingach "Taste Atlasu" polskie potrawy już się pojawiały. Nie tak dawno temu, bo w marcu tego roku, kabanosy staropolskie, kiełbasa myśliwska i polędwica znalazły się na wysokich pozycjach listy 50 najlepszych wyrobów mięsnych na świecie. Doskonale poszło również żurkowi, który w kwietniu zajął drugą pozycję na podium wśród najlepszych zup. Oczywiście nie oznacza to, że "Taste Atlas" to dla nas niekończące się pasmo sukcesów. Czernina, uwielbiana przez naszych przodków zupa z wieprzowej krwi, to według użytkowników portalu najgorsza zupa na całym globie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób niespodziankę ukochanej osobie i przygotuj mega urocze śniadanie

Od wczoraj wśród międzynarodowego "jury" serwisu "Taste Atlas" znowu mówi się o pewnym kontrowersyjnym, ale uwielbianym przez Polaków produkcie. A to z powodu nowego rankingu, tym razem wskazującego 79 najgorszych produktów mięsnych na świecie. W tym zestawieniu niechlubne pierwsze miejsce zajął nasz narodowy przysmak... salceson.

Kulinarny lud przemówił

Nominując do listy najgorszych produktów mięsnych świata "Taste Atlas" dokonuje krótkiego przedstawienia każdego reprezentanta. I to wcale w nie najgorszym świetle. Portal podroze.onet.pl zacytował administratorów portalu, którzy salceson opisali w następujący sposób:

[...] niezależnie od rodzaju, te ekscytujące pod względem tekstury przysmaki są zwykle spożywane jako wędliny, często w towarzystwie chleba i innych produktów mięsnych
Ten przysmak nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem
Ten przysmak nie cieszy się na świecie zbyt dużym uznaniem © Canva | Art Cook Studio

Użytkownicy "Taste Atlasu" ewidentnie nie docenili wspomnianej "ekscytacji" wynikającej ze spożywania salcesonu. Nasz przysmak oceniono na zaledwie 2,4 gwiazdki. Niewiele lepiej poszło pozostałym produktom z podium: słowackiemu Liptovská saláma (czyli salami) oraz amerykańskiej szynce Smithfield.

A czy salceson rzeczywiście jest aż tak zły? Polacy pewnie mieliby na ten temat odmienne zdanie. Należy jednak uczciwe zaznaczyć, że dzisiejszy przysmak mięsny to już nie to samo, co ten sprzed lat. Po więcej informacji na ten temat odsyłamy do innego naszego artykułu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa