Mieszam dwa składniki i codziennie piję dwie łyżki. Koleżanki zazdroszczą mi płaskiego brzucha
Miód jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od wieków. Ma wiele właściwości odżywczych, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Sięgały po niego nasze babki i prababki, a my robimy to samo. Ja mieszam go z pewnym składnikiem, dzięki czemu nie mam problemów ze wzdęciami.
04.12.2023 | aktual.: 05.12.2023 08:43
Zazwyczaj ocet owocowy kupujemy w sklepie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy wykonali go samodzielnie. Wbrew pozorom jest to bardzo proste, ale musimy uzbroić się w cierpliwość octu doglądać. Jeśli jednak nie chcecie samemu go przygotowywać, zaopatrzcie się w tak zwany żywy ocet, czyli niepasteryzowany, który jest źródłem najważniejszych składników odżywczych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Miód z octem jabłkowym pomoże na wiele dolegliwości
Jest to świetna mikstura, która wspomaga pracę żołądka. Idealnie sprawdzi się przed pełnymi obżarstwa świętami i Sylwestrem. Ocet jabłkowy jest źródłem probiotyków, które wspierają trawienie i pracę jelit. Taki napój zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy się obżerać i podjadać między posiłkami. Te właściwości od razu mnie przekonały do przetestowania tej mikstury. Dzięki temu mam płaski brzuch, którego koleżanki mi zazdroszczą.
Miód i ocet jabłkowy w duecie to również świetny lek na infekcje wirusowe i bakteryjne. Skutecznie łagodzą kaszel. Taki napój powinniśmy pić, jeśli mamy podwyższony poziom złego cholesterolu. Działa on przeciwzakrzepowo i chroni układ krwionośny przed miażdżycą. Miksturę pijemy na czczo - możemy wypić dwie łyżki normalnie lub rozpuścić je w wodzie.
Miód z octem jabłkowym - przepis
Składniki:
- 1,2 kg musu z jabłek lub ogryzków i skórek z jabłek,
- 1,5 l przegotowanej ciepłej wody,
- 150 g miodu, dodatkowo 50-100 g miodu na każdy litr octu w kolejnym etapie fermentacji.
Sposób przygotowania:
- Jabłka myję i wycinam z nich nadpsute części. Ścieram owoce na tarce.
- Tak przygotowaną pulpę przekładam do wysokiego naczynia i zalewam wodą. Od razu dodaję 150 gramów miodu.
- Naczynie (nie zakrywam go) odstawiam na 10 dni w ciemne miejsce o temperaturze 20-30 stopni Celsjusza. Zawartość mieszam 3 razy dziennie.
- Po upływie wyznaczonego czasu przecedzam napój przez gazę do czystego naczynia z szerokim otworem.
- Dodaję miód (ok. 50-100 g na litr).
- Naczynie przykrywam gazą i trzymam je w ciepłym miejscu.
- Napój będzie gotowy, gdy nabierze jasnego koloru i nie będzie już buzował, czyli po około 40-60 dniach.
- Przelewam całość do butelki i trzymam w lodówce.