WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Mieszam dwa składniki i codziennie piję dwie łyżki. Koleżanki zazdroszczą mi płaskiego brzucha

Miód jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od wieków. Ma wiele właściwości odżywczych, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Sięgały po niego nasze babki i prababki, a my robimy to samo. Ja mieszam go z pewnym składnikiem, dzięki czemu nie mam problemów ze wzdęciami.

MiódMiód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zazwyczaj ocet owocowy kupujemy w sklepie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy wykonali go samodzielnie. Wbrew pozorom jest to bardzo proste, ale musimy uzbroić się w cierpliwość octu doglądać. Jeśli jednak nie chcecie samemu go przygotowywać, zaopatrzcie się w tak zwany żywy ocet, czyli niepasteryzowany, który jest źródłem najważniejszych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kieszonki pieczarkowe to przekąski idealne na imprezy. Są pożywne i łatwe w przygotowaniu

Miód z octem jabłkowym pomoże na wiele dolegliwości

Jest to świetna mikstura, która wspomaga pracę żołądka. Idealnie sprawdzi się przed pełnymi obżarstwa świętami i Sylwestrem. Ocet jabłkowy jest źródłem probiotyków, które wspierają trawienie i pracę jelit. Taki napój zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy się obżerać i podjadać między posiłkami. Te właściwości od razu mnie przekonały do przetestowania tej mikstury. Dzięki temu mam płaski brzuch, którego koleżanki mi zazdroszczą.

Miód i ocet jabłkowy w duecie to również świetny lek na infekcje wirusowe i bakteryjne. Skutecznie łagodzą kaszel. Taki napój powinniśmy pić, jeśli mamy podwyższony poziom złego cholesterolu. Działa on przeciwzakrzepowo i chroni układ krwionośny przed miażdżycą. Miksturę pijemy na czczo - możemy wypić dwie łyżki normalnie lub rozpuścić je w wodzie.

Miód i ocet jabłkowy
Miód i ocet jabłkowy © pxhere

Miód z octem jabłkowym - przepis

Składniki:

  • 1,2 kg musu z jabłek lub ogryzków i skórek z jabłek,
  • 1,5 l przegotowanej ciepłej wody,
  • 150 g miodu, dodatkowo 50-100 g miodu na każdy litr octu w kolejnym etapie fermentacji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myję i wycinam z nich nadpsute części. Ścieram owoce na tarce.
  2. Tak przygotowaną pulpę przekładam do wysokiego naczynia i zalewam wodą. Od razu dodaję 150 gramów miodu.
  3. Naczynie (nie zakrywam go) odstawiam na 10 dni w ciemne miejsce o temperaturze 20-30 stopni Celsjusza. Zawartość mieszam 3 razy dziennie.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu przecedzam napój przez gazę do czystego naczynia z szerokim otworem.
  5. Dodaję miód (ok. 50-100 g na litr).
  6. Naczynie przykrywam gazą i trzymam je w ciepłym miejscu.
  7. Napój będzie gotowy, gdy nabierze jasnego koloru i nie będzie już buzował, czyli po około 40-60 dniach.
  8. Przelewam całość do butelki i trzymam w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze