PoradyMieszam dwa składniki i codziennie piję dwie łyżki. Koleżanki zazdroszczą mi płaskiego brzucha

Mieszam dwa składniki i codziennie piję dwie łyżki. Koleżanki zazdroszczą mi płaskiego brzucha

Miód
Miód
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.12.2023 16:00, aktualizacja: 05.12.2023 08:43

Miód jest wykorzystywany w medycynie naturalnej od wieków. Ma wiele właściwości odżywczych, które wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Sięgały po niego nasze babki i prababki, a my robimy to samo. Ja mieszam go z pewnym składnikiem, dzięki czemu nie mam problemów ze wzdęciami.

Zazwyczaj ocet owocowy kupujemy w sklepie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy wykonali go samodzielnie. Wbrew pozorom jest to bardzo proste, ale musimy uzbroić się w cierpliwość octu doglądać. Jeśli jednak nie chcecie samemu go przygotowywać, zaopatrzcie się w tak zwany żywy ocet, czyli niepasteryzowany, który jest źródłem najważniejszych składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miód z octem jabłkowym pomoże na wiele dolegliwości

Jest to świetna mikstura, która wspomaga pracę żołądka. Idealnie sprawdzi się przed pełnymi obżarstwa świętami i Sylwestrem. Ocet jabłkowy jest źródłem probiotyków, które wspierają trawienie i pracę jelit. Taki napój zapewnia długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy się obżerać i podjadać między posiłkami. Te właściwości od razu mnie przekonały do przetestowania tej mikstury. Dzięki temu mam płaski brzuch, którego koleżanki mi zazdroszczą.

Miód i ocet jabłkowy w duecie to również świetny lek na infekcje wirusowe i bakteryjne. Skutecznie łagodzą kaszel. Taki napój powinniśmy pić, jeśli mamy podwyższony poziom złego cholesterolu. Działa on przeciwzakrzepowo i chroni układ krwionośny przed miażdżycą. Miksturę pijemy na czczo - możemy wypić dwie łyżki normalnie lub rozpuścić je w wodzie.

Miód i ocet jabłkowy
Miód i ocet jabłkowy© pxhere

Miód z octem jabłkowym - przepis

Składniki:

  • 1,2 kg musu z jabłek lub ogryzków i skórek z jabłek,
  • 1,5 l przegotowanej ciepłej wody,
  • 150 g miodu, dodatkowo 50-100 g miodu na każdy litr octu w kolejnym etapie fermentacji.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka myję i wycinam z nich nadpsute części. Ścieram owoce na tarce.
  2. Tak przygotowaną pulpę przekładam do wysokiego naczynia i zalewam wodą. Od razu dodaję 150 gramów miodu.
  3. Naczynie (nie zakrywam go) odstawiam na 10 dni w ciemne miejsce o temperaturze 20-30 stopni Celsjusza. Zawartość mieszam 3 razy dziennie.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu przecedzam napój przez gazę do czystego naczynia z szerokim otworem.
  5. Dodaję miód (ok. 50-100 g na litr).
  6. Naczynie przykrywam gazą i trzymam je w ciepłym miejscu.
  7. Napój będzie gotowy, gdy nabierze jasnego koloru i nie będzie już buzował, czyli po około 40-60 dniach.
  8. Przelewam całość do butelki i trzymam w lodówce.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także