Połącz w garnku dwa składniki i dorzuć marchewkę. Ten dodatek do obiadu jest 10/10

Marchewki to popularny składnik w kuchni, ale nie każdy je lubi. Oto prosty sposób, by podbić ich smak.

Karmelizowana marchewkaKarmelizowana marchewka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CAREY JAMAN COPR
Katarzyna Gileta

Marchewki są jednym z podstawowych składników, które łatwo znaleźć w kuchni. Mają wiele zalet zdrowotnych, wspomagają trawienie, pomagają w walce z zaparciami i zarządzaniu wagą, a także usuwają szkodliwe toksyny z organizmu. Mimo to, wiele osób niechętnie dodaje je do swoich posiłków. Jednak ciekawy przepis sugeruje, że dodanie dwóch podstawowych składników podczas gotowania marchewek może natychmiast przekształcić je w pyszny dodatek do obiadu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab po sztygarsku z sosem pomidorowym - w środku pyszny mięsny dodatek

Sekret smaku: brązowy cukier i masło

Dodanie brązowego cukru i masła sprawi, że każdy pokocha marchewki. Duszenie marchewek z dodatkiem tych dwóch niepozornych składników całkowicie odmieni ich smak.

Danie to zyskało również uznanie użytkowników mediów społecznościowych, którzy wypróbowali nowe składniki. Jeden z nich napisał: "Zrobiłem to dla mojego malucha z dodatkiem białka i on to uwielbia!". Inna osoba skomentowała: "Pyszne! Szukałam gotowanych marchewek, jak robiła moja mama, i te są bardzo bliskie i bardzo dobre. Przestaję szukać. Dziękuję za przepis. Tak dobre!". Kolejna osoba dodała: "Tak łatwe do zrobienia. Świetny dodatek do mojego pieczonego kurczaka".

Jak przygotować marchewki?

Aby przygotować to danie, ugotuj marchewki w dużym garnku, aż będą miękkie, co zajmuje około 8 do 10 minut. Następnie je odcedź, pozostawiając tylko tyle wody, aby pokryła dno garnka, i odstaw marchewki na bok. W garnku wymieszaj brązowy cukier i masło, podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masło się rozpuści. Wrzuć marchewki z powrotem do garnka i wymieszaj, aby pokryły się sosem. Przykryj i odstaw na kilka minut, aby smaki się połączyły.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje