Wielu myśli, że jest zdrowszy od białego cukru. Jaka jest prawda?
Być może, szukając zamienników białego cukru, również sięgasz po cukier brązowy lub tzw. cukier trzcinowy. Nic dziwnego – w powszechnej opinii jest on zdrowszy od tego z buraków cukrowych. Tę opinię potwierdza dwukrotnie wyższa cena – w końcu jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że za zdrowie trzeba zapłacić więcej. Jednak zanim następnym razem włożysz taki cukier do koszyka, zapoznaj się z wypowiedziami ekspertów.
Dietetycy coraz częściej zwracają uwagę na wysoką zawartość cukru w codziennej diecie. Oznaczony jako trzcinowy lub brązowy to nadal cukier, który w nadmiarze jest szkodliwy dla zdrowia. W wielu przepisach kulinarnych podawany jest jako "zdrowszy" zamiennik, ale tak naprawdę różni od białego głównie kolorem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami
Różnice między cukrem brązowym a białym
Spór dotyczący tego, który z cukrów jest zdrowszy, rozstrzygają wypowiedzi ekspertów. Dr Anna Taraszewska, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki i pracowniczka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, mówi jasno:
"Cukier brązowy to nic innego jak cukier rafinowany zabarwiony na brązowo przez niewielki dodatek melasy lub karmelu. Pod względem żywieniowym nie różni się więc od cukru rafinowanego. Brązowy kolor ma też cukier nierafinowany, czyli taki, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Zawiera on niewielkie ilości składników mineralnych, jak wapń, żelazo, magnez, potas. To świadczy o jego nieznacznej przewadze nad cukrem rafinowanym, ale nie decyduje o tym, że jest on korzystniejszy dla zdrowia. Trzeba pamiętać, że jego głównym składnikiem pozostaje nadal sacharoza" (za: demagog.org.pl).
Składniki mineralne zawarte w melasie oraz w cukrze nierafinowanym nie stanowią istotnego wkładu w zdrowie organizmu. Są o wiele lepsze produkty spożywcze, które wzbogacają dietę w pierwiastki, wymienione jako wątpliwe atuty brązowego słodzika. W dalszej części wypowiedzi dr Anna Taraszewska sugeruje, aby nie skupiać się na wyborze zamiennika białego cukru, tylko na zredukowaniu ilości.
Dzienne normy spożycia cukru
Na stronie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) można przeczytać o dopuszczalnych normach spożycia cukru białego. Według zaleceń nie powinno przekraczać 10 proc. dziennego zapotrzebowania energetycznego. Przykładowo, jeśli spożywasz dziennie 2000 kcal, górna granica wynosi 200 kcal, czyli 12 łyżeczek cukru.
Jednak należy pamiętać, że to jest maksimum. Od 2015 roku w oficjalnym przekazie WHO pojawia się informacja, że nie należy przekraczać 5 proc., czyli – bazując na powyższym przykładzie – dopuszczalnych jest 6 łyżeczek cukru (za: ncez.pzh.gov.pl).
Dietetycy biją na alarm
W mediach społecznościowych coraz częściej przebijają się głosy dietetyków, którzy zachęcają do zdrowej diety. Michał Wrzosek na swoim TikToku również obala mit dotyczący brązowego cukru. Mówi o tym, że najczęściej pod nazwą "cukru brązowego" kryje się zwykły biały cukier zabarwiony odrobiną melasy.
Jako brązowy jest sprzedawany również cukier trzcinowy nierafinowany, czyli niepozbawiony jeszcze melasy. To z niej kryształki cukru są oczyszczane w procesie rafinacji.
Wyróżnia się trzy rodzaje melasy – jasną, która pochodzi z pierwszego gotowania soku cukrowego, ciemną i czarną – z drugiego i trzeciego gotowania. Kolejne syropy są coraz bardziej gęste, mniej słodkie, a bardziej gorzkie i intensywne. Zawierają też więcej minerałów.