Zamiast pasty robię wieczorem szybką sałatkę na kanapki. Rano mogę dłużej pospać

Poranki bywają intensywne, a każda minuta snu jest na wagę złota. Dlatego zamiast tracić czas na przygotowywanie pasty jajecznej, wieczorem szykuję ekspresową sałatkę jajeczną na kanapki. To sprytne rozwiązanie, które pozwala mi cieszyć się pysznym śniadaniem bez pośpiechu. Ta sałatka jajeczna na kanapki to prawdziwy ratunek dla zapracowanych i ceniących sobie komfort poranka.

Zamiat pasty robię wieczorem szybką sałatkę na kanapkiZamiat pasty robię wieczorem szybką sałatkę na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SUMGMOON HAN
Marcin Michałowski

Jeśli uwielbiasz pastę jajeczną, ale szukasz czegoś innego, sałatka jajeczna na kanapki będzie doskonałym wyborem. Przygotowanie jej zajmuje dosłownie chwilę, a rano mamy gotowy, pożywny dodatek do pieczywa. Dzięki temu można pospać trochę dłużej i nadal cieszyć się pysznym śniadaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tort ziemniaczany zastąpi dwudaniowy obiad

Jak przygotowuję sałatkę jajeczną na kanapki?

To danie jest niezwykle proste – wystarczy kilka podstawowych składników, które kroimy i łączymy z majonezem oraz musztardą. Jeśli mamy kratkę do krojenia jajek i warzyw, przygotowanie zajmuje tylko moment. Jednak równie dobrze można posiekać składniki na desce.

Do sałatki świetnie pasuje szynka – może to być zarówno klasyczna wędlina, jak i wersja drobiowa czy nawet konserwowa. Alternatywnie, zamiast mięsa można wrzucić wędzoną rybę, np. makrelę lub łososia, co nadaje potrawie wyjątkowego aromatu. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, dodajemy łyżeczkę chrzanu, który podkręca smak całego dania.

Składniki:

  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 2 ugotowane ziemniaki,
  • 150 g szynki lub innego dodatku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy (łagodnej lub pikantnej),
  • szczypiorek lub natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka, ziemniaki i szynkę kroję w drobną kostkę i wrzucam do miski.
  2. Dodaję majonez oraz musztardę i dokładnie mieszam.
  3. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać sałatkę jajeczną na kanapki?

Ta pyszna sałatka świetnie smakuje na świeżym pieczywie, szczególnie w towarzystwie chrupiącej sałaty lodowej i plasterków pomidora. Podaję ją także na grzankach lub chrupkim pieczywie dla dodatkowej tekstury.

To idealna propozycja nie tylko na codzienne śniadanie, ale i na świąteczny stół. Jeśli chcesz podać ją w bardziej efektowny sposób, nałóż ją na liście cykorii, do wydrążonych pomidorków lub na kawałki papryki. Taka wersja będzie świetnym urozmaiceniem wielkanocnego menu, a także sprawdzi się jako przekąska na imprezę.

Sałatkę można również wykorzystać jako farsz do jajek, co pozwala na jeszcze więcej kulinarnych eksperymentów. Dzięki temu jedno proste danie może stać się inspiracją do wielu ciekawych wersji.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem