Sałatki na Wielkanoc - 10 najlepszych propozycji. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole

Sałatki na Wielkanoc to danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jako, że Wielkanoc tuż-tuż, to najwyższy czas, żeby zacząć planować co znajdzie się na świątecznym stole. Jeśli nie masz pomysłu, jaką przygotować, śpieszymy z pomocą. Przedstawiamy 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc.

Sałatki na WielkanocSałatki na Wielkanoc to pełna różnorodność
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Karol Wiak

Żurek, sernik, biała kiełbasa, jajka w każdej odsłonie, a na końcu sałatka. Wielkanoc nie może obyć się bez choćby jednej takiej przekąski. Najczęściej przygotowujemy jarzynową, jednak i ta może się znudzić. A gdyby tak w tym roku przygotować polecane sałatki na Wielkanoc? Przedstawiamy listę 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc. Przepisy są proste, a sałatki wychodzą naprawdę smaczne. Z pewnością znajdziesz tu coś dla siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

10 najlepszych sałatek na Wielkanoc

Wielkanoc to czas, kiedy na stole królują nie tylko tradycyjne potrawy, ale także lekkie i świeże sałatki na święta. Wielkanoc ma to do siebie, że powinno być kolorowo, smacznie i wszystko powinno dobrze komponować się z innymi daniami. Warto postawić na zdrowe sałatki na Wielkanoc, które łączą świeże warzywa, jajka czy ryby, oraz lekkie sosy, które podkreślą ich smak. Oto 10 najlepszych sałatek na Wielkanoc, które z pewnością zachwycą twoich gości i dodadzą wyjątkowego charakteru świątecznemu stołowi.

Sałatka jarzynowa na Wielkanoc

Sałatka jarzynowa to królowa wśród wielkanocnych sałatek. Przygotowujemy ją przy każdej możliwej okazji. Nie może zabraknąć jej również podczas świąt. To bardzo prosta sałatka składająca się z ziemniaków, marchewek, selera, pietruszki, groszku i kontrowersyjnej kukurydzy, jednak w każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej. Możesz dodać do niej pokrojonych ogórków kiszonych bądź konserwowych, a także posiekanej, słodkiej cebuli lub odrobiny winnego jabłka dla przełamania smaku. Majonez włączy wszystkie składniki w jedną, spójną całość. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać go za dużo. Przecież nie chcesz przygotować mdłej brei, prawda?

Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa © Adobe Stock | robert6666

Sałatka z szynką

Wielkanoc jest o jajkach. Jajkach w każdej postaci. Głównym składnikiem tej sałatki są gotowane jajka, które łączy się z odrobiną chudej szynki (np. polędwicy sopockiej) i ogórkiem konserwowym. Podobnie jak w przypadku jarzynowej, elementem łączącym wszystkie składniki jest majonez. Nie potrzeba go tu dużo. Jeśli chcesz nieco odchudzić tę sałatkę, majonez zastąp jogurtem greckim, a na końcu dopraw całość solą i pieprzem. Nie bój się eksperymentować.

Sałatka ziemniaczana z sosem chrzanowym

Chrupiąca rzodkiewka, miękkie ziemniaki, odrobina czerwonej cebuli i lekki sos chrzanowy — tyle wystarczy, aby przygotować jedną z najsmaczniejszych sałatek wielkanocnych. Sekretnym składnikiem jej sos chrzanowy, który nadaje potrawie charakteru. Jeśli przepadasz za połączeniem ostro-kwaśnych smaków, możesz dodać do niej nieco sosu żurawinowego.

Sałatka z tuńczykiem

Mówi się, że w prostocie siła. Tak też jest w przypadku tej sałatki z tuńczykiem. Głównym składnikiem jest tuńczyk, którego przekłada się groszkiem, kukurydzą, startym ogórkiem, jajkiem, a całość wieńczy się serem oraz świeżymi ziołami, np. koperkiem. Jeśli chcesz, żeby sałatka była bardziej sycąca, możesz dodać do niej nieco ryżu.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem © Adobe Stock | Lyudmila

Sałatka z białą kiełbasą

Czego nie może zabraknąć przy świątecznym stole? Białej kiełbasy. A gdyby tak wykorzystać ją do świątecznej sałatki? Kiełbasę należy pokroić w cienkie plastry i usmażyć na patelni. Kiedy stanie się rumiana, połóż ją na talerz wyłożony ostrą zieleniną (tj. rukola albo roszponka) i jajami ugotowanymi na twardo. Całość polej niewielką ilością sosu jogurtowego lub chrzanowego.

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka z wędzonym kurczakiem to klasyk, którym zajadaliśmy się kilkanaście lat temu. Jak ją przygotować? Kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dodaj do niego posiekanego pora, pokrojoną paprykę konserwową, groszek, kukurydzę, ogórki konserwowe i hojną garść sera. Wszystkie składniki miesza się z odrobiną jogurtu i majonezu. To lekka i sycąca sałatka, która jest hitem każdej imprezy.

Carpaccio z buraka

Świąteczne menu nie należy do najlżejszych. Chcesz "odchudzić" świąteczne potrawy? Zacznij od sałatek. Doskonałym rozwiązaniem jest carpaccio z buraka. To prosta i jakże efektowna sałatka, która znika ze stołu w ekspresowym tempie. Jak ją przygotować? Buraka ugotuj lub upiecz aż do miękkości. Kiedy ostygnie, pokrój go w cienkie plastry i ułóż na talerzu. Posyp go pokruszonym serem kozim i posiekanymi orzechami włoskimi. Całość skrop odrobiną oliwy z oliwek dobrej jakości. I tyle!

Carapaccio z burakiem
Carapaccio z burakiem © Adobe Stock | yuliiaholovchenko

Sałatka jajeczna na Wielkanoc

To wariacja na temat klasycznej pasty jajecznej. Podstawą są ugotowane jajka, do których dodaje się chrupiącej, świeżej rzodkiewki, posiekanego szczypiorku, koperku oraz sosu z jogurtu i musztardy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niej nieco płatków chilli, które podkręcą smak sałatki.

Sałatka hawajska

To jedna z tych sałatek, która wygląda tak dobrze, jak smakuje. Jak sama nazwa wskazuje, w sałatce znajduje się ananas, który nadaje potrawie chrupkości i słodkości. Owoc łączy się z gotowanym kurczakiem, jajkiem, chrupiącą kukurydzą, sercem i majonezem. Po chwili zniknie ze stołu!

Lekka sałatka z rzeżuchą

Rzeżucha to symbol Wielkanocy, dlatego też nie może zabraknąć jej przy świątecznym stole. Warto wykorzystać ją do lekkiej sałatki, którą przygotujesz w mniej niż 10 minut! Zacznij od ugotowania jajek. Po ugotowaniu pokrój je w drobną kostkę i dodaj do niej garść posiekanej rzeżuchy, pokrojonych w kostkę ogórków, kukurydzy oraz startej rzodkiewki i sera. Na końcu dodaj nieco majonezu, aby połączyć wszystkie składniki.

Lekka sałatka z rzeżuchą.
Lekka sałatka z rzeżuchą. © Adobe Stock | irina2511

10 najlepszych sałatek - z czym je podawać?

Polecane sałatki na Wielkanoc to doskonała baza do stworzenia pełnego, smacznego menu. Warto pamiętać, że wielkanocne sałatki świetnie komponują się z tradycyjnymi wielkanocnymi daniami, takimi jak żurek, biała kiełbasa, czy pieczony kurczak lub schab. Świetnie pasują także do jajek faszerowanych, wędlin oraz pasztetów.

W zależności od charakteru sałatki, można podać ją obok lekkich przystawek, takich jak drobne kanapki. Jeśli planujesz stół w wersji bardziej eleganckiej, sałatki można serwować jako samodzielne danie, np. w małych porcjach lub słoiczkach, które dodadzą potrawom nowoczesnego wyglądu. Idealnie będą komponować się także z pieczywem, zwłaszcza domowymi bułkami lub bagietkami.

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie