Popisowa sałatka mojego teścia. Robi ją w 15 minut, a jest lepsza niż jarzynowa

Szukasz pomysłu na pyszną i łatwą w przygotowaniu sałatkę na Wielkanoc? Mam dla ciebie idealną propozycję - sałatkę teścia, która króluje na naszym stole obok tradycyjnej jarzynowej. Jest gotowa w kwadrans, a jej smak zachwyci wszystkich gości!

Popisowa sałatka mojego teścia. Robi ją w 15 minut, a jest lepsza niż jarzynowa.Popisowa sałatka mojego teścia. Robi ją w 15 minut, a jest lepsza niż jarzynowa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Klasyczna sałatka jarzynowa zasługuje na swoje miejsce podczas świątecznych uczt, jednak czasami warto poszukać alternatywnych smaków, które mogą równie dobrze zaskoczyć podniebienia gości. U nas w domu, obok tradycyjnej jarzynówki, gości pyszna sałatka na Wielkanoc. To danie, które można przygotować w kwadrans, a jego wyjątkowy smak zdobył serca wszystkich domowników, stając się nieodłącznym elementem naszych świątecznych przyjęć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłu na oryginalny obiad? Mięsno-ziemniaczane sakiewki załatwią sprawę

Szybka i prosta alternatywa dla sałatki jarzynowej

Sałatka jarzynowa to tradycyjna potrawa wielkanocna, jednak jej przygotowanie może być czasochłonne. Sałatka z przepisu mojego teścia to idealna alternatywa - jest równie pyszna, a do jej przygotowania potrzebujesz zaledwie 15 minut.

Sałatka składa się z prostych i łatwo dostępnych składników, takich jak jajka, kukurydza, ogórki konserwowe i por. Jest bogata w białko, błonnik i witaminy, a jej żywe kolory pięknie ozdobią wielkanocny stół.

Przepis na sałatkę wielkanocną

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 mały por,
  • 200 g ogórków konserwowych,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
  2. Kukurydzę i ogórki odsącz z zalewy.
  3. Pora pokrój w cienkie półtalarki.
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski.
  5. Dodaj majonez, musztardę, sól i pieprz.
  6. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły.

Dodatkowe wskazówki:

  • Jeśli chcesz, aby sałatka była jeszcze bardziej kolorowa, możesz dodać do niej paprykę czerwoną lub żółtą.
  • Dla łagodniejszego smaku pora możesz go zblanszować przed dodaniem do sałatki.
  • Sałatkę teścia możesz podawać z różnymi dodatkami, np. z grzankami, świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Przekonaj się sam, jak pyszna i łatwa w przygotowaniu jest ta sałatka. Gwarantuję, że stanie się ona stałym elementem twojego wielkanocnego stołu!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem