PrzepisPrzekąskiŁączę 4 składniki i serwuję na śniadanie. Sprytnie ukrywam tam jedno warzywo

Łączę 4 składniki i serwuję na śniadanie. Sprytnie ukrywam tam jedno warzywo

Baba ghanoush — orientalna pasta z bakłażana.
Baba ghanoush — orientalna pasta z bakłażana.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.03.2024 15:34

Gdzieś na dnie lodówki skrywa się więdnący bakłażan i nie wiesz, co z nim zrobić? Bakłażan to podstawa baba ghanoush. To smakowita pasta, którą można posmarować kanapki, tortillę, lawasz czy też wykorzystać ją jako dip do chipsów. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.

Nie masz pomysłu na śniadanie, a w twojej lodówce od tygodnia zalega więdnący bakłażan? Masz tylko jedno, za to bardzo smakowite wyjście. Baba ghanoush to orientalna pasta z sezamu i bakłażana. To jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na Bliskim Wschodzie. Jak przygotować baba ghanoush? Z czym ją podawać? Podpowiadamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Powiew orientu, czyli baba ghanoush

Tabbouleh, hummus czy baba ghanoush to dania pochodzące z Bliskiego Wschodu, który kulinarnie ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. Hummus podbił serca Europejczyków, podobnie jak baba ghanoush. To pyszna pasta z bakłażana i tahini, czyli miazgi sezamowej. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu jedzą ją na kilogramy.

Baba ghanoush uzależnia już od pierwszego kęsa. Jest lekka, zbalansowana, słodka i zarazem słona. Można potraktować ją jak smarowidło na kanapkę lub podać ją wraz z podpieczoną tortillą, naciosami czy chipsami w formie dipu.

Oryginalna baba ghanoush jest wyczuwalnie dymna, bowiem bakłażany długo opala się nad ogniem. Nie musisz jednak rozpalać ogniska, żeby przygotować pastę. Wystarczy, że włożysz je do rozgrzanego piekarnika i upieczesz aż do miękkości. Gotową pastę posypuje się ziarnami granatu lub zatarem. Jeśli masz ochotę na śniadanie z nutką orientu, koniecznie wypróbuj baba ghanoush.

Baba ghanoush — przepis

Składniki:

  • 2 duże bakłażany,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: granat, za'aatar.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stp. C, grzanie góra-dół. Bakłażany umyj i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i połóż na nią bakłażany. Piecz warzywa przez 20-30 minut, aż skórka stanie się lekko spieczona.
  2. Wyjmij bakłażany i pozostaw je do ostygnięcia. Wydrąż z nich miąższ i przełóż go do wysokiej miski.
  3. Dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Całość zblenduj na gładką masę. Na końcu dopraw pastę solą i pieprzem wedle własnego uznania.
  4. Podawaj z ziarnami granatu lub odrobiną za'ataru.


Źródło artykułu:Genialne.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także