Łączę 4 składniki i serwuję na śniadanie. Sprytnie ukrywam tam jedno warzywo
Gdzieś na dnie lodówki skrywa się więdnący bakłażan i nie wiesz, co z nim zrobić? Bakłażan to podstawa baba ghanoush. To smakowita pasta, którą można posmarować kanapki, tortillę, lawasz czy też wykorzystać ją jako dip do chipsów. Wyjaśniamy, jak ją przygotować.
04.03.2024 15:34
Nie masz pomysłu na śniadanie, a w twojej lodówce od tygodnia zalega więdnący bakłażan? Masz tylko jedno, za to bardzo smakowite wyjście. Baba ghanoush to orientalna pasta z sezamu i bakłażana. To jedno z najpopularniejszych dań serwowanych na Bliskim Wschodzie. Jak przygotować baba ghanoush? Z czym ją podawać? Podpowiadamy.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Powiew orientu, czyli baba ghanoush
Tabbouleh, hummus czy baba ghanoush to dania pochodzące z Bliskiego Wschodu, który kulinarnie ma nam naprawdę wiele do zaoferowania. Hummus podbił serca Europejczyków, podobnie jak baba ghanoush. To pyszna pasta z bakłażana i tahini, czyli miazgi sezamowej. Mieszkańcy Bliskiego Wschodu jedzą ją na kilogramy.
Baba ghanoush uzależnia już od pierwszego kęsa. Jest lekka, zbalansowana, słodka i zarazem słona. Można potraktować ją jak smarowidło na kanapkę lub podać ją wraz z podpieczoną tortillą, naciosami czy chipsami w formie dipu.
Oryginalna baba ghanoush jest wyczuwalnie dymna, bowiem bakłażany długo opala się nad ogniem. Nie musisz jednak rozpalać ogniska, żeby przygotować pastę. Wystarczy, że włożysz je do rozgrzanego piekarnika i upieczesz aż do miękkości. Gotową pastę posypuje się ziarnami granatu lub zatarem. Jeśli masz ochotę na śniadanie z nutką orientu, koniecznie wypróbuj baba ghanoush.
Baba ghanoush — przepis
Składniki:
- 2 duże bakłażany,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki pasty tahini,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: granat, za'aatar.
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stp. C, grzanie góra-dół. Bakłażany umyj i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i połóż na nią bakłażany. Piecz warzywa przez 20-30 minut, aż skórka stanie się lekko spieczona.
- Wyjmij bakłażany i pozostaw je do ostygnięcia. Wydrąż z nich miąższ i przełóż go do wysokiej miski.
- Dodaj tahini, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę. Całość zblenduj na gładką masę. Na końcu dopraw pastę solą i pieprzem wedle własnego uznania.
- Podawaj z ziarnami granatu lub odrobiną za'ataru.