Zwykłe leczo może się schować. Inne danie z cukinii i pomidorów jest smaczniejsze
Leczo i ratatouille to znane i kochane potrawy, które przyrządza się na bazie sezonowych warzyw. Sezonowość jest tu kluczowa, bowiem to właśnie ich jakość wpływa na ostateczny smak dania. Jeśli jesteś fanem lekkich, warzywnych potrawek, zakochasz się w samfainie. Zobacz, jak ją przygotować.
28.02.2024 16:46
Kuchnia azjatycka jest popularna na całym świecie, podobnie jak kuchnia włoska, grecka czy francuska. A czy znasz jakiekolwiek danie wywodzące się z kuchni katalońskiej? To kraina geograficzna należąca do Hiszpanii. Znajduje się na Półwyspie Iberyjskim. Kuchnia katalońska obfituje w szereg pysznych potraw, jednak mówi się o niej zdecydowanie zbyt rzadko. Najwyższy czas to zmienić. Poznaj przepis na samfainę, czyli hiszpański odpowiednik leczo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Leczo po katalońsku, czyli samfaina
Katalonia to region o wyjątkowej kulturze i historii. Mieszkańcy Katalonii nie uznają się za Hiszpanów, a za Katalończyków. Katalonia to zlepek wielu kultur. Walczyli o nią Fenicjanie, Grecy, Rzymianie, a także Arabowie, co ma odzwierciedlenie w lokalnej kulturze, a także w kuchni.
Tradycyjna kuchnia katalońska to miks kuchni hiszpańskiej z wyraźnymi wpływami kuchni francuskiej. Crema catalana to nic innego jak krem crème brûlée z cytrusowym twistem, zaś suquet przypomina francuską zupę rybną, jednak Katalończycy dodają do niej passatę pomidorową.
Jest jednak jeszcze jedna katalońska potrawa, która łączy w sobie kuchnię francuską i... węgierską. To samfaina, czyli duszona potrawka z bakłażanów, cukinii, czerwonych i zielonych papryk, pomidorów, cebuli oraz czosnku. W smaku przypomina leczo. Choć przepis brzmi banalnie, to naprawdę pyszne i lekkie danie, od którego ciężko się oderwać.
Samfaina — przepis
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 2 cukinie,
- 3 papryki (2 czerwone i 1 zielona),
- 2 bakłażany,
- 2 cebule,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka soli,
- 100 ml oliwy,
- bazylia,
- czosnek granulowany.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i posiekaj w grubą kostkę. Podsmaż ją na oliwie.
- Umyj bakłażana, cukinię i paprykę. Pokrój je w kostkę i dorzuć je do rumieniącej się cebuli.
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć na patelnię.
- Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią oraz łyżeczką czosnku granulowanego. Duś warzywa na wolnym ogniu przez 30-35 minut. Podawaj z chrupiącymi grzankami.