Zwykłe leczo może się schować. Inne danie z cukinii i pomidorów jest smaczniejsze

Leczo i ratatouille to znane i kochane potrawy, które przyrządza się na bazie sezonowych warzyw. Sezonowość jest tu kluczowa, bowiem to właśnie ich jakość wpływa na ostateczny smak dania. Jeśli jesteś fanem lekkich, warzywnych potrawek, zakochasz się w samfainie. Zobacz, jak ją przygotować.

Nawet tradycyjne leczo nie jest tak pyszne jak samfainaNawet tradycyjne leczo nie jest tak pyszne jak samfaina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Martín Férriz

Kuchnia azjatycka jest popularna na całym świecie, podobnie jak kuchnia włoska, grecka czy francuska. A czy znasz jakiekolwiek danie wywodzące się z kuchni katalońskiej? To kraina geograficzna należąca do Hiszpanii. Znajduje się na Półwyspie Iberyjskim. Kuchnia katalońska obfituje w szereg pysznych potraw, jednak mówi się o niej zdecydowanie zbyt rzadko. Najwyższy czas to zmienić. Poznaj przepis na samfainę, czyli hiszpański odpowiednik leczo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Leczo po katalońsku, czyli samfaina

Katalonia to region o wyjątkowej kulturze i historii. Mieszkańcy Katalonii nie uznają się za Hiszpanów, a za Katalończyków. Katalonia to zlepek wielu kultur. Walczyli o nią Fenicjanie, Grecy, Rzymianie, a także Arabowie, co ma odzwierciedlenie w lokalnej kulturze, a także w kuchni.

Tradycyjna kuchnia katalońska to miks kuchni hiszpańskiej z wyraźnymi wpływami kuchni francuskiej. Crema catalana to nic innego jak krem crème brûlée z cytrusowym twistem, zaś suquet przypomina francuską zupę rybną, jednak Katalończycy dodają do niej passatę pomidorową.

Jest jednak jeszcze jedna katalońska potrawa, która łączy w sobie kuchnię francuską i... węgierską. To samfaina, czyli duszona potrawka z bakłażanów, cukinii, czerwonych i zielonych papryk, pomidorów, cebuli oraz czosnku. W smaku przypomina leczo. Choć przepis brzmi banalnie, to naprawdę pyszne i lekkie danie, od którego ciężko się oderwać.

Samfaina — przepis

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 2 cukinie,
  • 3 papryki (2 czerwone i 1 zielona),
  • 2 bakłażany,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • 100 ml oliwy,
  • bazylia,
  • czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w grubą kostkę. Podsmaż ją na oliwie.
  2. Umyj bakłażana, cukinię i paprykę. Pokrój je w kostkę i dorzuć je do rumieniącej się cebuli.
  3. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć na patelnię.
  4. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią oraz łyżeczką czosnku granulowanego. Duś warzywa na wolnym ogniu przez 30-35 minut. Podawaj z chrupiącymi grzankami.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟