Zwykłe leczo może się schować. Inne danie z cukinii i pomidorów jest smaczniejsze

Leczo i ratatouille to znane i kochane potrawy, które przyrządza się na bazie sezonowych warzyw. Sezonowość jest tu kluczowa, bowiem to właśnie ich jakość wpływa na ostateczny smak dania. Jeśli jesteś fanem lekkich, warzywnych potrawek, zakochasz się w samfainie. Zobacz, jak ją przygotować.

Nawet tradycyjne leczo nie jest tak pyszne jak samfainaNawet tradycyjne leczo nie jest tak pyszne jak samfaina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Martín Férriz

Kuchnia azjatycka jest popularna na całym świecie, podobnie jak kuchnia włoska, grecka czy francuska. A czy znasz jakiekolwiek danie wywodzące się z kuchni katalońskiej? To kraina geograficzna należąca do Hiszpanii. Znajduje się na Półwyspie Iberyjskim. Kuchnia katalońska obfituje w szereg pysznych potraw, jednak mówi się o niej zdecydowanie zbyt rzadko. Najwyższy czas to zmienić. Poznaj przepis na samfainę, czyli hiszpański odpowiednik leczo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Leczo po katalońsku, czyli samfaina

Katalonia to region o wyjątkowej kulturze i historii. Mieszkańcy Katalonii nie uznają się za Hiszpanów, a za Katalończyków. Katalonia to zlepek wielu kultur. Walczyli o nią Fenicjanie, Grecy, Rzymianie, a także Arabowie, co ma odzwierciedlenie w lokalnej kulturze, a także w kuchni.

Tradycyjna kuchnia katalońska to miks kuchni hiszpańskiej z wyraźnymi wpływami kuchni francuskiej. Crema catalana to nic innego jak krem crème brûlée z cytrusowym twistem, zaś suquet przypomina francuską zupę rybną, jednak Katalończycy dodają do niej passatę pomidorową.

Jest jednak jeszcze jedna katalońska potrawa, która łączy w sobie kuchnię francuską i... węgierską. To samfaina, czyli duszona potrawka z bakłażanów, cukinii, czerwonych i zielonych papryk, pomidorów, cebuli oraz czosnku. W smaku przypomina leczo. Choć przepis brzmi banalnie, to naprawdę pyszne i lekkie danie, od którego ciężko się oderwać.

Samfaina — przepis

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 2 cukinie,
  • 3 papryki (2 czerwone i 1 zielona),
  • 2 bakłażany,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • 100 ml oliwy,
  • bazylia,
  • czosnek granulowany.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj w grubą kostkę. Podsmaż ją na oliwie.
  2. Umyj bakłażana, cukinię i paprykę. Pokrój je w kostkę i dorzuć je do rumieniącej się cebuli.
  3. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę i wrzuć na patelnię.
  4. Całość dopraw solą, pieprzem, bazylią oraz łyżeczką czosnku granulowanego. Duś warzywa na wolnym ogniu przez 30-35 minut. Podawaj z chrupiącymi grzankami.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat