Jesienią i zimą pijemy taką kawę na potęgę. Nie mamy pojęcia o konsekwencjach

Dobra kawa to przepis na udany początek dnia. Dodaje nam sił i dzięki niej mamy więcej energii do pracy i nauki. Pijemy ją w różnych formach, na przykład z mlekiem lub śmietanką, a także z dodatkiem cynamonu. Zwłaszcza jesienią lub zimą. Niestety, jeden rodzaj kawy może nam bardzo mocno zaszkodzić.

KawaKawa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Kawa z reguły uznawana jest za zdrową. Dodaje nam energii, poprawia krążenie krwi, obniża cukier i poziom cholesterolu, a także zawiera antyoksydanty. Najlepszym wyborem jest czarna, świeżo zmielona i bez żadnych dodatków. Nie wszystkim jednak smakuje taka kawa i wielu z nas dodaje różne składniki, na przykład mleko lub cukier. Czy to dobry pomysł?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak wpadł po uszy w ziemniaki. Co z tego wyszło? Pyszny obiad!

Ta kawa jest najgorsza. Lepiej jej unikać

Wydaje się, że najgorszą kawą jest rozpuszczalna lub w formie crema z mlekiem i cukrem, ale nic bardziej mylnego. Okazuje się, że w szkodliwości przewyższa je kawa po turecku, czyli kawa parzona (z ziaren Arabika) z dużą ilością cukru, cynamonu i kardamonu. A po taki aromatyczny napój sięgamy zwłaszcza jesienią i zimą.

Podaje się ją w małej filiżance - jest to więc po prostu gęsty, bardzo słodki napój z fusami, który ma w sobie ogromną dawkę kofeiny. Ludzie piją ją bardzo często, bo dobrze pobudza i dodaje energii, a nie mają pojęcia, że znacznie podnosi poziom cholesterolu. Oprócz tego obciąża serce i zwiększa ciśnienie krwi. Mało tego, może być przyczyną mdłości, a nawet wymiotów. Picie jej jest więc dla nas bardzo szkodliwe. Spożycie takiej mocnej kawy przed snem może wywołać problemy z zasypianiem.

Kawa
Kawa © Pixabay
- Najmniej zdrowe są kawy gotowane, tj. kawa po turecku czy kawa, w której pływają fusy, czyli tzw. parzucha. Gdy fusy pływają w kawie, wydobywają się z nich szkodliwe dla nas substancje. Ważne jest więc, by odcisnąć fusy i dopiero wtedy pić napój - stwierdziła Justyna Mizera, dietetyczka sportowa, w rozmowie z hellozdrowie.pl. Ekspertka przestrzegła przed tą kawą.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯