InspiracjeRobię sałatkę z tym warzywem. Jest tak pyszna, że nawet dzieci proszą o dokładkę

Robię sałatkę z tym warzywem. Jest tak pyszna, że nawet dzieci proszą o dokładkę

Jest wiele sałatek warzywnych, jednak te z marchewką często biją je na głowę. Marchewka sama w sobie jest nie tylko bogactwem witamin i minerałów, ale też cennym źródłem beta karotenu. Przede wszystkim jest też doskonałą bazą do tego typu potraw, ponieważ ma delikatny, słodki smak. Jak przygotować smaczne sałatki z marchewką?

Pyszna sałatka z pieczoną marchewką
Pyszna sałatka z pieczoną marchewką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka to zdrowe i uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdza się nie tylko w surówkach, ale i bardziej złożonych sałatkach. Jej naturalna słodycz i chrupkość świetnie łączy się z delikatnymi warzywami liściastymi, jak i wyrazistymi serami, orzechami czy owocami. W zależności od dodatków może stać się lekką przekąską, sycącym lunchem lub ciekawą kolacją. Jakie połączenia smakowe warto wypróbować? Oto kilka inspirujących pomysłów na sałatki z marchewką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Sałatka z pieczoną marchewką i serem feta

Składniki:

  • 12 niewielkich marchewek,
  • 130 gramów soczewicy,
  • 150 g sera feta,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól, pieprz,
  • 40 g suszonej żurawiny.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj soczewicę zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Podczas gotowania soczewicy obierz marchewki i pokrój je w podłużne paski, dopraw solą. Wrzuć do piekarnika na rozłożonym papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  2. Przygotuj sos - połącz jogurt z koperkiem i wymieszaj. Upieczoną marchewkę wsyp do miski, a następnie dodaj soczewicę, żurawinę i pokruszoną fetę. Polej całość sosem.

Sałatka z pieczoną marchewką i granatem

Ta sałatka jest idealna nie tylko jako przekąska, ale świetnie sprawdzi się także podczas imprez czy przyjęć. Jest lekka, smaczna i bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • granat,
  • 250 g sera feta,
  • dwie garście świeżej kolendry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewki. Pokój w słupki i wymieszaj z łyżką oliwy. Wyłóż marchewki na blachę (na papier do pieczenia) i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 220 stopniach.
  2. Obierz granata, pokrój ser w kostkę. Umyj, osusz i posiekaj kolendrę. Upieczoną marchewkę ostudź i wymieszaj w misce z kolendrą, serem, granatem i sosem z oliwy, musztardy i miodu.

Sałatka z marchewką i burakiem

Składająca się z tych składników sałatka to bardziej wytrawna propozycja. Jeśli lubisz wyraźne smaki, z pewnością trafi w twój gust.

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 2 niewielkie buraki,
  • 1 cebula,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj buraki i obierz je ze skóry. Pokrój w kostkę. Z marchewką zrób dokładnie to samo. Następnie do warzyw dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dopraw do smaku oliwą, solą, sokiem z cytryny i cukrem.

Sałatka z marchewki i awokado, ze słonecznikiem

To kolejna sałatka, której nie powstydzi się żadna pani domu podczas wizyty gości. Wystarczy kilka składników i można ją przyrządzić w dosłownie 5 minut.

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 1 duża marchewka,
  • 40 g ziaren słonecznika,
  • garść rukoli,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć umytą i osuszoną rukolę, obrane i pokrojone awokado oraz startą marchewkę.
  2. Posyp pestkami słonecznika, polej olejem, dopraw sola i pieprzem.

Sałatka z marchewką i ciecierzycą

Pyszna sałatka z aromatycznie doprawioną marchewką i ciecierzycą. Podana z roszponką, orzechami i mozzarellą jest lekka, ale również sycąca.

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • pół słoika ciecierzycy w zalewie,
  • garść roszponki,
  • opakowanie mini mozarelli,
  • 50 g orzeszków pinii,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Obierz marchewki i pokrój je w kostkę, dopraw solą oraz suszonym tymiankiem. Wrzuć do piekarnika na rozłożonym papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  2. Po wyjęciu i ostudzeniu marchewek przełóż je do miski i dodaj: pół puszki ciecierzycy odsączonej z zalewy, opakowanie kulek mini mozzarelli, również bez zalewy, garść umytej roszponki oraz orzechy pinii.
  3. Polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
sałatkimarchewkazdrowe sałatki warzywne

Wybrane dla Ciebie