Robię sałatkę z tym warzywem. Jest tak pyszna, że nawet dzieci proszą o dokładkę
Jest wiele sałatek warzywnych, jednak te z marchewką często biją je na głowę. Marchewka sama w sobie jest nie tylko bogactwem witamin i minerałów, ale też cennym źródłem beta karotenu. Przede wszystkim jest też doskonałą bazą do tego typu potraw, ponieważ ma delikatny, słodki smak. Jak przygotować smaczne sałatki z marchewką?
Marchewka to zdrowe i uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdza się nie tylko w surówkach, ale i bardziej złożonych sałatkach. Jej naturalna słodycz i chrupkość świetnie łączy się z delikatnymi warzywami liściastymi, jak i wyrazistymi serami, orzechami czy owocami. W zależności od dodatków może stać się lekką przekąską, sycącym lunchem lub ciekawą kolacją. Jakie połączenia smakowe warto wypróbować? Oto kilka inspirujących pomysłów na sałatki z marchewką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Sałatka z pieczoną marchewką i serem feta
Składniki:
- 12 niewielkich marchewek,
- 130 gramów soczewicy,
- 150 g sera feta,
- 150 ml jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- sól, pieprz,
- 40 g suszonej żurawiny.
Przygotowanie krok po kroku:
- Zagotuj soczewicę zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Podczas gotowania soczewicy obierz marchewki i pokrój je w podłużne paski, dopraw solą. Wrzuć do piekarnika na rozłożonym papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
- Przygotuj sos - połącz jogurt z koperkiem i wymieszaj. Upieczoną marchewkę wsyp do miski, a następnie dodaj soczewicę, żurawinę i pokruszoną fetę. Polej całość sosem.
Sałatka z pieczoną marchewką i granatem
Ta sałatka jest idealna nie tylko jako przekąska, ale świetnie sprawdzi się także podczas imprez czy przyjęć. Jest lekka, smaczna i bardzo aromatyczna.
Składniki:
- 3 marchewki,
- 1 granat,
- 250 g sera feta,
- dwie garście świeżej kolendry,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj i obierz marchewki. Pokój w słupki i wymieszaj z łyżką oliwy. Wyłóż marchewki na blachę (na papier do pieczenia) i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 220 stopniach.
- Obierz granata, pokrój ser w kostkę. Umyj, osusz i posiekaj kolendrę. Upieczoną marchewkę ostudź i wymieszaj w misce z kolendrą, serem, granatem i sosem z oliwy, musztardy i miodu.
Sałatka z marchewką i burakiem
Składająca się z tych składników sałatka to bardziej wytrawna propozycja. Jeśli lubisz wyraźne smaki, z pewnością trafi w twój gust.
Składniki:
- 3 duże marchewki,
- 2 niewielkie buraki,
- 1 cebula,
- sok z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/4 łyżeczki cukru,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj buraki i obierz je ze skóry. Pokrój w kostkę. Z marchewką zrób dokładnie to samo. Następnie do warzyw dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku oliwą, solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Sałatka z marchewki i awokado, ze słonecznikiem
To kolejna sałatka, której nie powstydzi się żadna pani domu podczas wizyty gości. Wystarczy kilka składników i można ją przyrządzić w dosłownie 5 minut.
Składniki:
- 1 awokado,
- 1 duża marchewka,
- 40 g ziaren słonecznika,
- garść rukoli,
- 1 łyżka oleju słonecznikowego,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć umytą i osuszoną rukolę, obrane i pokrojone awokado oraz startą marchewkę.
- Posyp pestkami słonecznika, polej olejem, dopraw sola i pieprzem.
Sałatka z marchewką i ciecierzycą
Pyszna sałatka z aromatycznie doprawioną marchewką i ciecierzycą. Podana z roszponką, orzechami i mozzarellą jest lekka, ale również sycąca.
Składniki:
- 2 duże marchewki,
- pół słoika ciecierzycy w zalewie,
- garść roszponki,
- opakowanie mini mozarelli,
- 50 g orzeszków pinii,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, tymianek do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Obierz marchewki i pokrój je w kostkę, dopraw solą oraz suszonym tymiankiem. Wrzuć do piekarnika na rozłożonym papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
- Po wyjęciu i ostudzeniu marchewek przełóż je do miski i dodaj: pół puszki ciecierzycy odsączonej z zalewy, opakowanie kulek mini mozzarelli, również bez zalewy, garść umytej roszponki oraz orzechy pinii.
- Polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.