Robię sałatkę z tym warzywem. Jest tak pyszna, że nawet dzieci proszą o dokładkę

Jest wiele sałatek warzywnych, jednak te z marchewką często biją je na głowę. Marchewka sama w sobie jest nie tylko bogactwem witamin i minerałów, ale też cennym źródłem beta karotenu. Przede wszystkim jest też doskonałą bazą do tego typu potraw, ponieważ ma delikatny, słodki smak. Jak przygotować smaczne sałatki z marchewką?

Pyszna sałatka z pieczoną marchewkąPyszna sałatka z pieczoną marchewką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marchewka to zdrowe i uniwersalne warzywo, które doskonale sprawdza się nie tylko w surówkach, ale i bardziej złożonych sałatkach. Jej naturalna słodycz i chrupkość świetnie łączy się z delikatnymi warzywami liściastymi, jak i wyrazistymi serami, orzechami czy owocami. W zależności od dodatków może stać się lekką przekąską, sycącym lunchem lub ciekawą kolacją. Jakie połączenia smakowe warto wypróbować? Oto kilka inspirujących pomysłów na sałatki z marchewką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Sałatka z pieczoną marchewką i serem feta

Składniki:

  • 12 niewielkich marchewek,
  • 130 gramów soczewicy,
  • 150 g sera feta,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól, pieprz,
  • 40 g suszonej żurawiny.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zagotuj soczewicę zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Podczas gotowania soczewicy obierz marchewki i pokrój je w podłużne paski, dopraw solą. Wrzuć do piekarnika na rozłożonym papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  2. Przygotuj sos - połącz jogurt z koperkiem i wymieszaj. Upieczoną marchewkę wsyp do miski, a następnie dodaj soczewicę, żurawinę i pokruszoną fetę. Polej całość sosem.

Sałatka z pieczoną marchewką i granatem

Ta sałatka jest idealna nie tylko jako przekąska, ale świetnie sprawdzi się także podczas imprez czy przyjęć. Jest lekka, smaczna i bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • granat,
  • 250 g sera feta,
  • dwie garście świeżej kolendry,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewki. Pokój w słupki i wymieszaj z łyżką oliwy. Wyłóż marchewki na blachę (na papier do pieczenia) i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w 220 stopniach.
  2. Obierz granata, pokrój ser w kostkę. Umyj, osusz i posiekaj kolendrę. Upieczoną marchewkę ostudź i wymieszaj w misce z kolendrą, serem, granatem i sosem z oliwy, musztardy i miodu.

Sałatka z marchewką i burakiem

Składająca się z tych składników sałatka to bardziej wytrawna propozycja. Jeśli lubisz wyraźne smaki, z pewnością trafi w twój gust.

Składniki:

  • 3 duże marchewki,
  • 2 niewielkie buraki,
  • 1 cebula,
  • sok z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/4 łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj buraki i obierz je ze skóry. Pokrój w kostkę. Z marchewką zrób dokładnie to samo. Następnie do warzyw dodaj posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Dopraw do smaku oliwą, solą, sokiem z cytryny i cukrem.

Sałatka z marchewki i awokado, ze słonecznikiem

To kolejna sałatka, której nie powstydzi się żadna pani domu podczas wizyty gości. Wystarczy kilka składników i można ją przyrządzić w dosłownie 5 minut.

Składniki:

  • 1 awokado,
  • 1 duża marchewka,
  • 40 g ziaren słonecznika,
  • garść rukoli,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzuć umytą i osuszoną rukolę, obrane i pokrojone awokado oraz startą marchewkę.
  2. Posyp pestkami słonecznika, polej olejem, dopraw sola i pieprzem.

Sałatka z marchewką i ciecierzycą

Pyszna sałatka z aromatycznie doprawioną marchewką i ciecierzycą. Podana z roszponką, orzechami i mozzarellą jest lekka, ale również sycąca.

Składniki:

  • 2 duże marchewki,
  • pół słoika ciecierzycy w zalewie,
  • garść roszponki,
  • opakowanie mini mozarelli,
  • 50 g orzeszków pinii,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Obierz marchewki i pokrój je w kostkę, dopraw solą oraz suszonym tymiankiem. Wrzuć do piekarnika na rozłożonym papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
  2. Po wyjęciu i ostudzeniu marchewek przełóż je do miski i dodaj: pół puszki ciecierzycy odsączonej z zalewy, opakowanie kulek mini mozzarelli, również bez zalewy, garść umytej roszponki oraz orzechy pinii.
  3. Polej całość oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar