WAŻNE
TERAZ

Likwidacja MAP, dwa nowe resorty. Nadchodzi rekonstrukcja rządu

Przejęli sklep monopolowy i ratują małe, polskie browary. Kraftowe piwa to przyszłość?

25 maja obchodzimy Dzień Piwowara. Z tej okazji porozmawialiśmy z Piotrem Zeszutkiem, właścicielem trójmiejskiego sklepu z kraftowym alkoholem Bimbeer.

Obrazek
Ewa

Dobre piwo coraz popularniejsze

Polacy lubią piwo! Statystycznie z roku na rok wypijamy coraz więcej tego alkoholu. W 2019 roku średnio było to 100 litrów na osobę.

Wraz ze wzrostem popularności piwa rośnie też w pewien sposób świadomość konsumentów. Chętniej sięgamy po lokalne i kraftowe browary. Częściej stawiamy nie na ilość, a na jakość i smak. Nic więc dziwnego, że kraftowe sklepy z alkoholami cieszą się rosnącą popularnością.

Obrazek

Mniej a lepiej

Zdecydowanie lepiej jest iść w jakość, a nie ilość.

Nie trzeba wypić 6-8 piw koncernowych, a 1-2 dobrej jakości od rodzinnych browarów.
Zdecydowanie jesteśmy otwarci na każdego klienta. Dlatego mamy też produkty dla kompletnych amatorów, jak i zaawansowanych koneserów. Stawiamy sobie wysoko poprzeczkę, jeśli chodzi o edukacje personelu i tu możemy się pochwalić, że często klienci chwalą nas za idealne dobranie piwa do preferencji.
To bardzo cieszy i staramy się namawiać do zamiany czteropaku koncerniaków na 1 piwo kraftowe. - mówi nam Piotr Zeszutek z Bimbeer

Jeśli nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o...

Polskie piwa są doceniane na całym świecie. W corocznym rankingu "Rating Beer" zajmują wysokie miejsca, za granicą doceniany jest ich smak, jakość i receptura.
Mimo to, prym wciąż wiodą koncerny. Dlaczego?

Coraz więcej polskich piw/browarów zgarnia międzynarodowe nagrody, potrafią konkurować z najlepszymi na Świecie. Do tego, taki browar jak PINTA prowadzi regularne kooperacje z światowymi potęgami i wspólnie warzą piwa na bardzo wysokim poziomie. Ale jest więcej browarów, które sobie świetnie radzą i są doceniane. Problemem może być właśnie przewaga budżetów marketingowych popularnych piw koncernowych. - tłumaczy współwłaściciel kraftowego sklepu

Niestety, polskie browary nie mają szans w starciu z korporacyjnym budżetem. A to głównie od dobrej promocji zależy sukces. I owszem, moglibyśmy mówić, że jakość się obroni, ale nie ma co się oszukiwać- to dobre reklamy mocno zapadają nam w pamięci.
Z kolei innym problemem jest po prostu cena. Im robimy czegoś więcej, tym niższe są koszty produkcji. Przy manufakturze nie jest to możliwe: nie dość, że produkcja jest droższa, to trzeba jeszcze pamiętać o tym, że narzucana jest do tego odpowiednia marża.
I właśnie w ten sposób na kraftowych półkach często można znaleźć piwa w cenach kilkukrotnie wyższych niż koncernowe wyroby.

Coraz więcej polskich piw/browarów zgarnia międzynarodowe nagrody, potrafią konkurować z najlepszymi na świecie. Do tego, taki browar jak PINTA prowadzi regularne kooperacje z światowymi potęgami i wspólnie warzą piwa na bardzo wysokim poziomie. Ale jest więcej browarów, które sobie świetnie radzą i są doceniane. Problemem może być właśnie przewaga budżetów marketingowych popularnych piw koncernowych. - wyjaśnia Piotr Zeszutek

W czasie pandemii ratowali polskie browary

Pandemia i panujące obostrzenia mocno dotknęły wiele branż. Nie ominęło to też polskich browarów. Z pomocną ręką przyszli wtedy właściciele sklepu Bimbeer.

Od początku opieraliśmy nasze relacje biznesowe na wzajemnej pomocy. Pierwszy sklep otworzyliśmy miesiąc przed ścisłym lockdownem. Żeby przetrwać, zaczęliśmy wspierać się nawzajem z założycielami browarów. Często są to 1, 2, 3-osobowe, rodzinne firmy, które nagle straciły grunt pod nogami. Po wielu rozmowach otrzymywaliśmy sygnały, że ogromne ilości piw mogą im się przeterminować. A to wiąże się z kolejnymi kosztami – utylizacja produktu (szkło i piwo). Poznaliśmy Too Good To Go, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Choć sama aplikacja zabiera blisko 30% kwoty każdej uratowanej paczki to uważaliśmy, że tylko tak możemy pomóc. Browary się do tego dołączyły. - tłumaczy Piotr Zeszutek
Obrazek

Od czego zacząć przygodę z kraftowym piwem?

Jeśli chcesz sięgnąć po kraftowe piwo- nie bój się pytać. W takich miejscach bardzo często pracują prawdziwi pasjonaci i znawcy, którzy dobiorą odpowiednie piwo.

A jest ich naprawdę sporo! Różnią się od siebie goryczką, są pszeniczne, jasne, ciemne, IPA, APA , niektóre mają ciekawe nuty (jak truskawka i mascarpone z AleBrowaru), obcobrzmiącej nazwy (Russian Imperial Stout). Można naprawdę dostać oczopląsu.
Dobry sprzedawca będzie jak przewodnik, który wybierze odpowiednią drogę. Potem będzie już z górki.

Obrazek

Piotr Zeszutek zdradził nam, od czego tak właściwie zaczął się Bimbeer:

Bimbeer zaczął się od przejęcia zwykłego sklepu monopolowego, których w polskich miastach jest mnóstwo. Obserwując rynek i zmiany preferencji ludzi zauważyliśmy, że można stworzyć ciekawe miejsce, które nie będzie bezpośrednio promować alkoholu, ale kompletnie inne podejście. Staramy się działać społecznie, edukować, pomagać i budować dobre relacje z naszymi dostawcami, browarami i przede wszystkim z klientami.

Dzień Piwowara to dobra okazja do testów

25 maja obchodzimy Dzień Piwowara. To dobra okazja do testów nowości i otwarcia się na nowe smaki.

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu