Gdy na deser jest beza, wieczorem musi być maseczka. W PRL to był hit

Dzisiaj wystarczy wyjście do pobliskiej drogerii lub poszukanie odpowiednich stron w internecie, by móc przebierać i wybierać w różnych szamponach, maseczkach i odżywkach do pielęgnacji włosów. Nasze mamy i babcie o takich produktach mogły tylko pomarzyć, ale i tak udawało im się znaleźć sposoby, by w domowy sposób zadbać o urodę. Z pomocą przychodziły wtedy jajka.

Żółtka sprawdzą się do przygotowania maseczkiŻółtka sprawdzą się do przygotowania maseczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy na deser przygotowywana jest beza, w ruch idą same białka. Żal jednak zmarnować żółtka. Jedni zabierają się za ich mrożenie po wcześniejszym utarciu z solą lub cukrem. Ręce zacierają również miłośnicy kogla-mogla, domowego budyniu czy kremu lemon curd. Wszak u dobrej gospodyni nic nie może się zmarnować.

Same żółtka sprawdzą się jednak nie tylko do przygotowania kolejnego deseru. W czasach, gdy o maskach do włosów w kolorowych tubkach można było tylko pomarzyć, a wyjście do fryzjera na zabiegi pielęgnacyjne było dla wielu nieosiągalne, kobiety wykorzystywało pozostałości jajek, by zadbać o urodę.

Maseczka z żółtka - na co działa?

Żółtko to składnik, który od wieków był wykorzystywany w domowej pielęgnacji włosów. Zawiera ono bogactwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na kondycję naszych kosmyków. To zasługa lecytyny, która odpowiada za nawilżenie i odbudowę struktury włosa. Tworzy na nich ochronny film, który zapobiega puszeniu się i łamaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie mumia. Przerażająco pyszne ciasto na Halloween

Samo żółtko to również źródło witamin, takich jak witaminy A, D, E i z grupy B. Odżywiają one włosy od cebulek po same końce. Przed łamaniem zabezpieczy białko, a tłuszcze sprawią, że włosy będą miękkie, błyszczące i odporne na uszkodzenia

Jak zrobić maseczkę z żółtek?

Pieczesz bezę i zostały ci żółtka? A może po prostu szukasz naturalnego, domowego sposobu, by zadbać o kondycję włosów? Maseczka z żółtek sprawdzi się tutaj znakomicie.

Z żółtek przygotujesz maseczkę
Z żółtek przygotujesz maseczkę © Pixabay

Taką maseczkę można nakładać zarówno na suche, jak i mokre włosy. Nie spłukuj jej gorącą ani ciepłą wodą, by nie zrobić później jajecznicy. Zimny prysznic po 30 minutach trzymania mieszkanki na włosach załatwi sprawę.

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Ostrożnie oddziel żółtko od białka. Białko możesz wykorzystać do innych celów, np. do przygotowania omletu.
  2. W miseczce dokładnie wymieszaj żółtko z miodem. Możesz użyć widelca lub trzepaczki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  3. Nałóż przygotowaną maskę na umyte, lekko wilgotne włosy, rozprowadzając ją równomiernie od nasady aż po same końce.
  4. Owiń głowę foliowym czepkiem lub ręcznikiem, aby ciepło zwiększyło działanie składników aktywnych.
  5. Po około 30-40 minutach dokładnie spłucz maskę wodą.
Nakładanie maski na włosy.
Nakładanie maski na włosy. © Freepik | freepik

Do maseczki możesz dodać również łyżkę oliwy z oliwek lub oleju kokosowego, aby dodatkowo nawilżyć włosy i kilka kropli oleju arganowego, by dodatkowo je odżywić.

Wybrane dla Ciebie
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀