Gdy na deser jest beza, wieczorem musi być maseczka. W PRL to był hit

Dzisiaj wystarczy wyjście do pobliskiej drogerii lub poszukanie odpowiednich stron w internecie, by móc przebierać i wybierać w różnych szamponach, maseczkach i odżywkach do pielęgnacji włosów. Nasze mamy i babcie o takich produktach mogły tylko pomarzyć, ale i tak udawało im się znaleźć sposoby, by w domowy sposób zadbać o urodę. Z pomocą przychodziły wtedy jajka.

Żółtka sprawdzą się do przygotowania maseczkiŻółtka sprawdzą się do przygotowania maseczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy na deser przygotowywana jest beza, w ruch idą same białka. Żal jednak zmarnować żółtka. Jedni zabierają się za ich mrożenie po wcześniejszym utarciu z solą lub cukrem. Ręce zacierają również miłośnicy kogla-mogla, domowego budyniu czy kremu lemon curd. Wszak u dobrej gospodyni nic nie może się zmarnować.

Same żółtka sprawdzą się jednak nie tylko do przygotowania kolejnego deseru. W czasach, gdy o maskach do włosów w kolorowych tubkach można było tylko pomarzyć, a wyjście do fryzjera na zabiegi pielęgnacyjne było dla wielu nieosiągalne, kobiety wykorzystywało pozostałości jajek, by zadbać o urodę.

Maseczka z żółtka - na co działa?

Żółtko to składnik, który od wieków był wykorzystywany w domowej pielęgnacji włosów. Zawiera ono bogactwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na kondycję naszych kosmyków. To zasługa lecytyny, która odpowiada za nawilżenie i odbudowę struktury włosa. Tworzy na nich ochronny film, który zapobiega puszeniu się i łamaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie mumia. Przerażająco pyszne ciasto na Halloween

Samo żółtko to również źródło witamin, takich jak witaminy A, D, E i z grupy B. Odżywiają one włosy od cebulek po same końce. Przed łamaniem zabezpieczy białko, a tłuszcze sprawią, że włosy będą miękkie, błyszczące i odporne na uszkodzenia

Jak zrobić maseczkę z żółtek?

Pieczesz bezę i zostały ci żółtka? A może po prostu szukasz naturalnego, domowego sposobu, by zadbać o kondycję włosów? Maseczka z żółtek sprawdzi się tutaj znakomicie.

Z żółtek przygotujesz maseczkę
Z żółtek przygotujesz maseczkę © Pixabay

Taką maseczkę można nakładać zarówno na suche, jak i mokre włosy. Nie spłukuj jej gorącą ani ciepłą wodą, by nie zrobić później jajecznicy. Zimny prysznic po 30 minutach trzymania mieszkanki na włosach załatwi sprawę.

Składniki:

  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki płynnego miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Ostrożnie oddziel żółtko od białka. Białko możesz wykorzystać do innych celów, np. do przygotowania omletu.
  2. W miseczce dokładnie wymieszaj żółtko z miodem. Możesz użyć widelca lub trzepaczki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  3. Nałóż przygotowaną maskę na umyte, lekko wilgotne włosy, rozprowadzając ją równomiernie od nasady aż po same końce.
  4. Owiń głowę foliowym czepkiem lub ręcznikiem, aby ciepło zwiększyło działanie składników aktywnych.
  5. Po około 30-40 minutach dokładnie spłucz maskę wodą.
Nakładanie maski na włosy.
Nakładanie maski na włosy. © Freepik | freepik

Do maseczki możesz dodać również łyżkę oliwy z oliwek lub oleju kokosowego, aby dodatkowo nawilżyć włosy i kilka kropli oleju arganowego, by dodatkowo je odżywić.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione