Bezy syrenki Arielki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci. Wyglądają jak małe dzieła sztuki

Ten deser przeniesie cię w słodki smak dzieciństwa. Bezy w kształcie muszelek wypełnione kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz owocami znakomicie sprawdzą się zarówno na dziecięcym przyjęciu, jak i spotkaniu dla dorosłych. Są smaczne, piękne i naprawdę proste w przygotowaniu.

Bezy ArielkiBezy Arielki
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chrupiąca, słodka beza i klasyczny krem jak w Pawłowej to deser, któremu nie da się oprzeć. Do przygotowania nie są potrzebne żadne specjalne formy w kształcie muszelek, a zwykły rękaw cukierniczy i forma do muffinek. Sprytny trik sprawi, że słodkie muszelki zrobisz bez żadnego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Arielki przypomina muszelki wypełnione słodkimi pysznościami. Nikt im się nie oprze

Bezy muszelki Arielki

Ten deser przenosi od razu do podwodnego świata małej syrenki. Pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej na talerzyku. Proste połączenie bezy z kremem i owocami przypadnie do gustu zarówno tym małym, jak i większym łasuchom.

Składniki:

Beza: 

  • 6 białek,
  • 300 g cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Krem: 

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone, 
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Owoce: 

  • maliny,
  • jeżyny, 
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W wysokiej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Masa powinna być lśniąca i gęsta, a cukier rozpuszczony. Dzięki temu beza będzie idealnie chrupiąca.

Ubite białka
Ubite białka © Pyszności

Krok 2. Formę do muffinek odwróć do góry nogami, Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij kształt muszelek na foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 st. Celsjusza i piecz przez 90 minut.

Muszelki z bezy
Muszelki z bezy © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij. Dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na połowę upieczonych i wystudzonych bez.

Krem mascarpone
Krem mascarpone © Pyszności

Krok 4. Dodaj owoce oraz cukrowe perełki i przykryj suchą bezą. Pyszny deser w stylu Arielki jest już gotowy. Smacznego!

Bezy Arielki
Bezy Arielki © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali te tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki