Bezy syrenki Arielki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci. Wyglądają jak małe dzieła sztuki

Ten deser przeniesie cię w słodki smak dzieciństwa. Bezy w kształcie muszelek wypełnione kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz owocami znakomicie sprawdzą się zarówno na dziecięcym przyjęciu, jak i spotkaniu dla dorosłych. Są smaczne, piękne i naprawdę proste w przygotowaniu.

Bezy ArielkiBezy Arielki
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chrupiąca, słodka beza i klasyczny krem jak w Pawłowej to deser, któremu nie da się oprzeć. Do przygotowania nie są potrzebne żadne specjalne formy w kształcie muszelek, a zwykły rękaw cukierniczy i forma do muffinek. Sprytny trik sprawi, że słodkie muszelki zrobisz bez żadnego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Arielki przypomina muszelki wypełnione słodkimi pysznościami. Nikt im się nie oprze

Bezy muszelki Arielki

Ten deser przenosi od razu do podwodnego świata małej syrenki. Pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej na talerzyku. Proste połączenie bezy z kremem i owocami przypadnie do gustu zarówno tym małym, jak i większym łasuchom.

Składniki:

Beza: 

  • 6 białek,
  • 300 g cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Krem: 

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone, 
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Owoce: 

  • maliny,
  • jeżyny, 
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W wysokiej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Masa powinna być lśniąca i gęsta, a cukier rozpuszczony. Dzięki temu beza będzie idealnie chrupiąca.

Ubite białka
Ubite białka © Pyszności

Krok 2. Formę do muffinek odwróć do góry nogami, Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij kształt muszelek na foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 st. Celsjusza i piecz przez 90 minut.

Muszelki z bezy
Muszelki z bezy © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij. Dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na połowę upieczonych i wystudzonych bez.

Krem mascarpone
Krem mascarpone © Pyszności

Krok 4. Dodaj owoce oraz cukrowe perełki i przykryj suchą bezą. Pyszny deser w stylu Arielki jest już gotowy. Smacznego!

Bezy Arielki
Bezy Arielki © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku