Bezy syrenki Arielki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci. Wyglądają jak małe dzieła sztuki
Ten deser przeniesie cię w słodki smak dzieciństwa. Bezy w kształcie muszelek wypełnione kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz owocami znakomicie sprawdzą się zarówno na dziecięcym przyjęciu, jak i spotkaniu dla dorosłych. Są smaczne, piękne i naprawdę proste w przygotowaniu.
14.09.2024 15:08
Chrupiąca, słodka beza i klasyczny krem jak w Pawłowej to deser, któremu nie da się oprzeć. Do przygotowania nie są potrzebne żadne specjalne formy w kształcie muszelek, a zwykły rękaw cukierniczi i forma do muffinek. Sprytny trik sprawi, że słodkie muszelki zrobisz bez żadnego problemu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bezy muszelki Arielki
Ten deser przenosi od razu do podwodnego świata małej syrenki. Pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej na talerzyku. Proste połączenie bezy z kremem i owocami przypadnie do gustu zarówno tym małym, jak i większym łasuchom.
Składniki:
Beza:
- 6 białek,
- 300 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Krem:
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru.
Owoce:
- maliny,
- jeżyny,
- listki mięty.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. W wysokiej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Masa powinna być lśniąca i gęsta, a cukier rozpuszczony. Dzięki temu beza będzie idealnie chrupiąca.
Krok 2. Formę do muffinek odwróć do góry nogami, Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij kształt muszelek na foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 st. Celsjusza i piecz przez 90 minut.
Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij. Dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na połowę upieczonych i wystudzonych bez.
Krok 4. Dodaj owoce oraz cukrowe perełki i przykryj suchą bezą. Pyszny deser w stylu Arielki jest już gotowy. Smacznego!