Bezy syrenki Arielki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci. Wyglądają jak małe dzieła sztuki

Ten deser przeniesie cię w słodki smak dzieciństwa. Bezy w kształcie muszelek wypełnione kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz owocami znakomicie sprawdzą się zarówno na dziecięcym przyjęciu, jak i spotkaniu dla dorosłych. Są smaczne, piękne i naprawdę proste w przygotowaniu.

Bezy ArielkiBezy Arielki
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chrupiąca, słodka beza i klasyczny krem jak w Pawłowej to deser, któremu nie da się oprzeć. Do przygotowania nie są potrzebne żadne specjalne formy w kształcie muszelek, a zwykły rękaw cukierniczy i forma do muffinek. Sprytny trik sprawi, że słodkie muszelki zrobisz bez żadnego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Arielki przypomina muszelki wypełnione słodkimi pysznościami. Nikt im się nie oprze

Bezy muszelki Arielki

Ten deser przenosi od razu do podwodnego świata małej syrenki. Pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej na talerzyku. Proste połączenie bezy z kremem i owocami przypadnie do gustu zarówno tym małym, jak i większym łasuchom.

Składniki:

Beza: 

  • 6 białek,
  • 300 g cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Krem: 

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone, 
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Owoce: 

  • maliny,
  • jeżyny, 
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W wysokiej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Masa powinna być lśniąca i gęsta, a cukier rozpuszczony. Dzięki temu beza będzie idealnie chrupiąca.

Ubite białka
Ubite białka © Pyszności

Krok 2. Formę do muffinek odwróć do góry nogami, Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij kształt muszelek na foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 st. Celsjusza i piecz przez 90 minut.

Muszelki z bezy
Muszelki z bezy © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij. Dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na połowę upieczonych i wystudzonych bez.

Krem mascarpone
Krem mascarpone © Pyszności

Krok 4. Dodaj owoce oraz cukrowe perełki i przykryj suchą bezą. Pyszny deser w stylu Arielki jest już gotowy. Smacznego!

Bezy Arielki
Bezy Arielki © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟