Bezy syrenki Arielki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci. Wyglądają jak małe dzieła sztuki

Ten deser przeniesie cię w słodki smak dzieciństwa. Bezy w kształcie muszelek wypełnione kremem z mascarpone i bitej śmietany oraz owocami znakomicie sprawdzą się zarówno na dziecięcym przyjęciu, jak i spotkaniu dla dorosłych. Są smaczne, piękne i naprawdę proste w przygotowaniu.

Bezy syrenki Arielki zrobią furorę nie tylko wśród dzieci. Wyglądają jak małe dzieła sztukiBezy Arielki
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul
SKOMENTUJ

Chrupiąca, słodka beza i klasyczny krem jak w Pawłowej to deser, któremu nie da się oprzeć. Do przygotowania nie są potrzebne żadne specjalne formy w kształcie muszelek, a zwykły rękaw cukierniczy i forma do muffinek. Sprytny trik sprawi, że słodkie muszelki zrobisz bez żadnego problemu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Arielki przypomina muszelki wypełnione słodkimi pysznościami. Nikt im się nie oprze

Bezy muszelki Arielki

Ten deser przenosi od razu do podwodnego świata małej syrenki. Pięknie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej na talerzyku. Proste połączenie bezy z kremem i owocami przypadnie do gustu zarówno tym małym, jak i większym łasuchom.

Składniki:

Beza: 

  • 6 białek,
  • 300 g cukru, 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżka soku z cytryny. 

Krem: 

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 250 g mascarpone, 
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Owoce: 

  • maliny,
  • jeżyny, 
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. W wysokiej misce umieść białka i ubij je na sztywną pianę, dosypując stopniowo cukier. Masa powinna być lśniąca i gęsta, a cukier rozpuszczony. Dzięki temu beza będzie idealnie chrupiąca.

Ubite białka
Ubite białka © Pyszności

Krok 2. Formę do muffinek odwróć do góry nogami, Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij kształt muszelek na foremki do babeczek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 90 st. Celsjusza i piecz przez 90 minut.

Muszelki z bezy
Muszelki z bezy © Pyszności

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij. Dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksuj. Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na połowę upieczonych i wystudzonych bez.

Krem mascarpone
Krem mascarpone © Pyszności

Krok 4. Dodaj owoce oraz cukrowe perełki i przykryj suchą bezą. Pyszny deser w stylu Arielki jest już gotowy. Smacznego!

Bezy Arielki
Bezy Arielki © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Polacy piją i się nie przejmują. W ciepły dzień taka woda to trucizna
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Karol Okrasa dodaje do mięsa mielonego. To dlatego jego kotlety są takie soczyste i aromatyczne
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
Jesz truskawki codziennie? Oto jak faktycznie wpływają na twój organizm
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
W tych dniach będzie największe grzybobranie. Leśnicy wskazują konkretną datę
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
To najgorsze polskie dania na świecie. Obcokrajowców mdli na samą myśl o nich
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Niepozorne, a działają jak naturalny lek. Tak kiszone ogórki wpływają na twój organizm
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Pierś z kurczaka i kilka dodatków. Po pokrojeniu i wymieszaniu smażę najlepsze kotlety świata
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Zrób wiosenne pierogi z różowym farszem. Dodatek sera podkręci wyrazisty smak
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Nie kupuję śliwek, biorę rabarbar. Te knedle smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Ugotuj kaszę gryczaną w ten sposób. Będzie wyjątkowo sypka i apetyczna
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Zamiast lepić pierogi, robię ruskie kluski. Każdy prosi o dokładkę
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób
Już nie zagęszczam sosu ani mąką, ani śmietaną. Mam lepszy sposób