Na widok rożków z ciasta francuskiego łasuchom zaświecą się oczy. Ekspresowy przepis na szybki deser

Gdy w lodówce na swoją kolej czeka arkusz ciasta francuskiego to znak, że pora przygotować ekspresowe rożki z bitą śmietaną i owocami. To jeden z najlepszych i najprostszych deserów, który zachwyci wszystkich łasuchów.

Rożki z ciasta francuskiegoRożki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Rożki z ciasta francuskiego to prosty deser, którym zachwycisz swoich bliskich i wprawisz w dobry humor każdego, kogo nimi poczęstujesz. W tym przepisie nie bawimy się w półśrodki - rożki są spore, więc zaspokoją nawet największego łasucha. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, delikatnego kremu z mascarpone i słodkich owoców to po prostu mistrzostwo świata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Rożki z ciasta francuskiego

Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że przygotowanie deseru zajmuje zaledwie chwilę. Znakomicie sprawdzą się zatem, gdy wpaść mają goście, a ty nie masz czasu na długie przygotowania. Deser wygląda tak apetycznie, że nie sposób go sobie odmówić. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Słodko-kwaśne jeżyny świetnie przełamują słodki smak kremu ze śmietanki i mascarpone. Możesz wybrać również borówki, maliny czy truskawki, a nawet postawić na domową frużelinę czy też dżem porzeczkowy.

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie, 
  • cukier puder do posypania. 

Krem: 

  • 200 ml śmietanki 30 proc., 
  • 250 g mascarpone, 
  • 4 łyżki cukru pudru. 

Pozostałe składniki: 

  • jeżyny,
  • maliny,
  • listki świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Złóż je na pół, a następnie podziel na trójkąty.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie © Pyszności

Krok 2. Przełóż trójkąty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza na ok. 15 minut.

Kształty gotowe do pieczenia
Kształty gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 3. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij ją, dodając stopniowo cukier puder oraz serek mascarpone.

Krem z mascarpone i bitej śmietany
Krem z mascarpone i bitej śmietany © Pyszności

Krok 4. Upieczone i przestudzone ciasto delikatnie natnij lub rozerwij, tworząc kieszonkę. Przygotowany krem przełóż do szprycy i napełnij nim rożki z ciasta francuskiego. Na wierzch ułóż owoce i przykryj drugą połówką ciasta.

Rożki z ciasta francuskiego
Rożki z ciasta francuskiego © Pyszności

Krok 5. Oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty. Smacznego!

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami
Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe