Na widok rożków z ciasta francuskiego łasuchom zaświecą się oczy. Ekspresowy przepis na szybki deser
09.09.2024 11:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gdy w lodówce na swoją kolej czeka arkusz ciasta francuskiego to znak, że pora przygotować ekspresowe rożki z bitą śmietaną i owocami. To jeden z najlepszych i najprostszych deserów, który zachwyci wszystkich łasuchów.
Rożki z ciasta francuskiego to prosty deser, którym zachwycisz swoich bliskich i wprawisz w dobry humor każdego, kogo nimi poczęstujesz. W tym przepisie nie bawimy się w półśrodki - rożki są spore, więc zaspokoją nawet największego łasucha. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, delikatnego kremu z mascarpone i słodkich owoców to po prostu mistrzostwo świata.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rożki z ciasta francuskiego
Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że przygotowanie deseru zajmuje zaledwie chwilę. Znakomicie sprawdzą się zatem, gdy wpaść mają goście, a ty nie masz czasu na długie przygotowania. Deser wygląda tak apetycznie, że nie sposób go sobie odmówić. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Słodko-kwaśne jeżyny świetnie przełamują słodki smak kremu ze śmietanki i mascarpone. Możesz wybrać również borówki, maliny czy truskawki, a nawet postawić na domową frużelinę czy też dżem porzeczkowy.
Składniki:
- 2 ciasta francuskie,
- cukier puder do posypania.
Krem:
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 250 g mascarpone,
- 4 łyżki cukru pudru.
Pozostałe składniki:
- jeżyny,
- maliny,
- listki świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Złóż je na pół, a następnie podziel na trójkąty.
Krok 2. Przełóż trójkąty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza na ok. 15 minut.
Krok 3. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij ją, dodając stopniowo cukier puder oraz serek mascarpone.
Krok 4. Upieczone i przestudzone ciasto delikatnie natnij lub rozerwij, tworząc kieszonkę. Przygotowany krem przełóż do szprycy i napełnij nim rożki z ciasta francuskiego. Na wierzch ułóż owoce i przykryj drugą połówką ciasta.
Krok 5. Oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty. Smacznego!