Na widok rożków z ciasta francuskiego łasuchom zaświecą się oczy. Ekspresowy przepis na szybki deser

Gdy w lodówce na swoją kolej czeka arkusz ciasta francuskiego to znak, że pora przygotować ekspresowe rożki z bitą śmietaną i owocami. To jeden z najlepszych i najprostszych deserów, który zachwyci wszystkich łasuchów.

Rożki z ciasta francuskiegoRożki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Rożki z ciasta francuskiego to prosty deser, którym zachwycisz swoich bliskich i wprawisz w dobry humor każdego, kogo nimi poczęstujesz. W tym przepisie nie bawimy się w półśrodki - rożki są spore, więc zaspokoją nawet największego łasucha. Połączenie chrupiącego ciasta francuskiego, delikatnego kremu z mascarpone i słodkich owoców to po prostu mistrzostwo świata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Rożki z ciasta francuskiego

Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że przygotowanie deseru zajmuje zaledwie chwilę. Znakomicie sprawdzą się zatem, gdy wpaść mają goście, a ty nie masz czasu na długie przygotowania. Deser wygląda tak apetycznie, że nie sposób go sobie odmówić. Doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Słodko-kwaśne jeżyny świetnie przełamują słodki smak kremu ze śmietanki i mascarpone. Możesz wybrać również borówki, maliny czy truskawki, a nawet postawić na domową frużelinę czy też dżem porzeczkowy.

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie, 
  • cukier puder do posypania. 

Krem: 

  • 200 ml śmietanki 30 proc., 
  • 250 g mascarpone, 
  • 4 łyżki cukru pudru. 

Pozostałe składniki: 

  • jeżyny,
  • maliny,
  • listki świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Złóż je na pół, a następnie podziel na trójkąty.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie © Pyszności

Krok 2. Przełóż trójkąty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza na ok. 15 minut.

Kształty gotowe do pieczenia
Kształty gotowe do pieczenia © Pyszności

Krok 3. Do miski wlej schłodzoną śmietankę i ubij ją, dodając stopniowo cukier puder oraz serek mascarpone.

Krem z mascarpone i bitej śmietany
Krem z mascarpone i bitej śmietany © Pyszności

Krok 4. Upieczone i przestudzone ciasto delikatnie natnij lub rozerwij, tworząc kieszonkę. Przygotowany krem przełóż do szprycy i napełnij nim rożki z ciasta francuskiego. Na wierzch ułóż owoce i przykryj drugą połówką ciasta.

Rożki z ciasta francuskiego
Rożki z ciasta francuskiego © Pyszności

Krok 5. Oprósz całość cukrem pudrem i udekoruj listkami mięty. Smacznego!

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami
Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Taki miodownik robię zawsze na święta. Orzechy w tej formie doskonale do niego pasują
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Podam na obiad w święta. Cała rodzina się zachwyci
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Na Boże Narodzenie zawsze robię to ciasto. Dla mojej rodziny to smak świąt
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Chcesz rubinowy barszcz? Uważaj na jeden składnik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Zamiast sernika i makowca zrobię deser ze Lwowa. Wygląda jak słodki batonik
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Karp wysycha na patelni? Ten trik pomaga zachować soczyste mięso
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Lubisz śledzie? Zrób z nimi holenderską bułkę rybaka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟