Ciasto zatopiony skarb skusi nawet wybredną teściową. Robię je na każdą okazję
To ciasto szybko zasłuży sobie na miano ulubieńca całej rodziny. Herbatnikowy spód i krem śmietankowy z zatopionymi w środku owocami świetnie sprawdzi się na te mniejsze, jak i większe okazje.
02.09.2024 14:22
Prosty przepis na ciasto zjedna sobie nie tylko łasuchów. Kiedy pojawia się na stole, ciężko odmówić sobie kawałka. To prosty przepis, który doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach. A dzięki sezonowym owocom, za każdym razem możesz stworzyć zupełnie nowe wariacje tego deseru.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Zatopiony Skarb
Chcesz odkryć prawdziwy skarb ukryty w słodkim cieście? Przepis na "Zatopiony skarb" to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kruchy spód z herbatników, delikatna masa serowa i ukryte owocowe skarby przypadną do gustu zarówno tym młodszym, jak i starszym miłośnikom deserów. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości, gdy ciasto chłodzi się w lodówce. Ze stołu znika jednak w mgnieniu oka.
Składniki:
- 300 g herbatników maślanych,
- 120 g masła - roztopionego,
- 200 g truskawek,
- 200 g brzoskwiń w syropie,
- 300 g serka śmietankowego,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 ml mleka,
- 100 g cukru,
- 10 g agar-agar.
Dodatkowe składniki:
- wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Z truskawek usuń szypułki i pokrój je w mniejsze kawałki. Brzoskwinie odsącz i również podziel na mniejsze części.
Krok 2. Herbatniki drobno pokrusz i wymieszaj wraz z roztopionym masłem.
Krok 3. Dno formy o wymiarach ok. 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pokruszonymi herbatnikami wyłóż cały spód, dociskając je łyżką, by był zwarty. Zostaw część herbatników - wykorzystajesz je później do posypania ciasta.
Krok 4. Serek śmietankowy przełóż do miski. Wsyp cukier i wymieszaj. Następnie wlej śmietankę i połącz w gładką masę.
Krok 5. Do rondelka wlej mleko i dodaj do niego agar. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj. Gdy nieco przestygnie, dodaj do agaru 2-3 łyżki kremu śmietankowego, wymieszaj i wlej do pozostałej masy z serka. Wrzuć pokrojone owoce i wymieszaj.
Krok 6. Powstałą masę wlej do foremki. Posyp na górze pokruszonymi herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa stężała.
Krok 7. Po tym czasie pokrój ciasto na kawałki podaj swoim bliskim. Smacznego!