Ciasto zatopiony skarb skusi nawet wybredną teściową. Robię je na każdą okazję

To ciasto szybko zasłuży sobie na miano ulubieńca całej rodziny. Herbatnikowy spód i krem śmietankowy z zatopionymi w środku owocami świetnie sprawdzi się na te mniejsze, jak i większe okazje.

Ciasto zatopiony skarbCiasto zatopiony skarb
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Prosty przepis na ciasto zjedna sobie nie tylko łasuchów. Kiedy pojawia się na stole, ciężko odmówić sobie kawałka. To prosty przepis, który doskonale sprawdzi się na rodzinnych spotkaniach. A dzięki sezonowym owocom, za każdym razem możesz stworzyć zupełnie nowe wariacje tego deseru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto zatopiony skarb

Ciasto Zatopiony Skarb

Chcesz odkryć prawdziwy skarb ukryty w słodkim cieście? Przepis na "Zatopiony skarb" to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kruchy spód z herbatników, delikatna masa serowa i ukryte owocowe skarby przypadną do gustu zarówno tym młodszym, jak i starszym miłośnikom deserów. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina cierpliwości, gdy ciasto chłodzi się w lodówce. Ze stołu znika jednak w mgnieniu oka.

Ciasto Zatopiony Skarb
Ciasto Zatopiony Skarb © Pyszności

Składniki:

  • 300 g herbatników maślanych,
  • 120 g masła - roztopionego, 
  • 200 g truskawek, 
  • 200 g brzoskwiń w syropie, 
  • 300 g serka śmietankowego, 
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 200 ml mleka, 
  • 100 g cukru, 
  • 10 g agar-agar.

Dodatkowe składniki:

  • wiórki kokosowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Z truskawek usuń szypułki i pokrój je w mniejsze kawałki. Brzoskwinie odsącz i również podziel na mniejsze części.

Truskawki
Truskawki © Pyszności

Krok 2. Herbatniki drobno pokrusz i wymieszaj wraz z roztopionym masłem.

Spód do ciasta bez pieczenia
Spód do ciasta bez pieczenia © Pyszności

Krok 3. Dno formy o wymiarach ok. 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Pokruszonymi herbatnikami wyłóż cały spód, dociskając je łyżką, by był zwarty. Zostaw część herbatników - wykorzystajesz je później do posypania ciasta.

Spód do ciasta
Spód do ciasta © Pyszności

Krok 4. Serek śmietankowy przełóż do miski. Wsyp cukier i wymieszaj. Następnie wlej śmietankę i połącz w gładką masę.

Śmietankowa masa
Śmietankowa masa © Pyszności

Krok 5. Do rondelka wlej mleko i dodaj do niego agar. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj. Gdy nieco przestygnie, dodaj do agaru 2-3 łyżki kremu śmietankowego, wymieszaj i wlej do pozostałej masy z serka. Wrzuć pokrojone owoce i wymieszaj.

Masa z owocami
Masa z owocami © Pyszności

Krok 6. Powstałą masę wlej do foremki. Posyp na górze pokruszonymi herbatnikami oraz wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby masa stężała.

Zatopiony skarb
Zatopiony skarb © Pyszności

Krok 7. Po tym czasie pokrój ciasto na kawałki podaj swoim bliskim. Smacznego!

Ciasto Zatopiony Skarb
Ciasto Zatopiony Skarb © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej