Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy
Impreza ze znajomymi, rodzinny wieczór filmowy czy odwiedziny przyjaciół - te proste przekąski sprawdzą się znakomicie na wiele okazji. Na dodatek ich przygotowanie to kwestia zaledwie kilku minut w kuchni. Wyglądają jak małe ciasteczka, ale zachwycą miłośników słonych przysmaków.
28.10.2024 15:47
Można się dwoić i troić w kuchni, wymyślając skomplikowane przystawki i wymyślne przekąski. Warto jednak postawić czasem na prostotę, oszczędzając swój czas i energię. W szczególności, gdy ta prostota jest tak smaczna, jak te kąski. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a z efektu końcowego zadowoleni będą wszyscy, którzy skuszą się na tę przekąskę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste pizzowe przekąski
Podstawą do tych słonych ciastek jest ciasto do pizzy. Aby przyspieszyć przygotowanie, warto sięgnąć po gotowe ciasto ze sklepu. Jeśli jednak masz więcej czasu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je samodzielnie.
Poza ciastem i sosem pomidorowym nie mogło również zabraknąć typowo pizzowych dodatków. Mamy tutaj salami, są oliwki, papryka i obowiązkowo mozzarella. Co ciekawe, ten ser możesz zrobić samodzielnie w domu, z zaledwie dwóch składników.
Składniki:
- 500 g ciasta na pizze,
- ¼ szklanki oliwy z oliwek,
- 120 g sera mozzarella,
- ⅓ czerwonej papryki,
- 22 małe plasterki salami,
- 160 g sosu pomidorowego.
Sposób przygotowania
Krok 1. Ciasto na pizzę rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij w nim kółka tak, jak robi się to najczęściej przy pierogach
Krok 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zrób kleksy z oliwy. Ułóż na nich kawałki sera, pokrojone oliwki oraz paprykę i przykryj plasterkiem salami.
Krok 3. Salami posmaruj sosem pomidorowym. Przykryj całość kawałkiem wyciętego wcześniej ciasta. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.Celsjusza. Piecz przez 10 minut.
Krok 4. Przygotowane przekąski przełóż na talerz. Możesz je dodatkowo udekorować listkami bazylii i podać w towarzystwie sosu czosnkowego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!