Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Impreza ze znajomymi, rodzinny wieczór filmowy czy odwiedziny przyjaciół - te proste przekąski sprawdzą się znakomicie na wiele okazji. Na dodatek ich przygotowanie to kwestia zaledwie kilku minut w kuchni. Wyglądają jak małe ciasteczka, ale zachwycą miłośników słonych przysmaków.

Pizzowe przekąskiPizzowe przekąski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Można się dwoić i troić w kuchni, wymyślając skomplikowane przystawki i wymyślne przekąski. Warto jednak postawić czasem na prostotę, oszczędzając swój czas i energię. W szczególności, gdy ta prostota jest tak smaczna, jak te kąski. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a z efektu końcowego zadowoleni będą wszyscy, którzy skuszą się na tę przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Proste pizzowe przekąski

Podstawą do tych słonych ciastek jest ciasto do pizzy. Aby przyspieszyć przygotowanie, warto sięgnąć po gotowe ciasto ze sklepu. Jeśli jednak masz więcej czasu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je samodzielnie.

Poza ciastem i sosem pomidorowym nie mogło również zabraknąć typowo pizzowych dodatków. Mamy tutaj salami, są oliwki, papryka i obowiązkowo mozzarella. Co ciekawe, ten ser możesz zrobić samodzielnie w domu, z zaledwie dwóch składników.

Składniki:

  • 500 g ciasta na pizze,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 120 g sera mozzarella,
  • ⅓ czerwonej papryki,
  • 22 małe plasterki salami,
  • 160 g sosu pomidorowego.

Sposób przygotowania

Krok 1. Ciasto na pizzę rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij w nim kółka tak, jak robi się to najczęściej przy pierogach

Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę © Pyszności

Krok 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zrób kleksy z oliwy. Ułóż na nich kawałki sera, pokrojone oliwki oraz paprykę i przykryj plasterkiem salami.

Składniki na pizzę
Składniki na pizzę © Pyszności

Krok 3. Salami posmaruj sosem pomidorowym. Przykryj całość kawałkiem wyciętego wcześniej ciasta. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.Celsjusza. Piecz przez 10 minut.

Pizzowe przekąski
Pizzowe przekąski © Pyszności

Krok 4. Przygotowane przekąski przełóż na talerz. Możesz je dodatkowo udekorować listkami bazylii i podać w towarzystwie sosu czosnkowego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie