Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Impreza ze znajomymi, rodzinny wieczór filmowy czy odwiedziny przyjaciół - te proste przekąski sprawdzą się znakomicie na wiele okazji. Na dodatek ich przygotowanie to kwestia zaledwie kilku minut w kuchni. Wyglądają jak małe ciasteczka, ale zachwycą miłośników słonych przysmaków.

Pizzowe przekąskiPizzowe przekąski
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Można się dwoić i troić w kuchni, wymyślając skomplikowane przystawki i wymyślne przekąski. Warto jednak postawić czasem na prostotę, oszczędzając swój czas i energię. W szczególności, gdy ta prostota jest tak smaczna, jak te kąski. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a z efektu końcowego zadowoleni będą wszyscy, którzy skuszą się na tę przekąskę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Proste pizzowe przekąski

Podstawą do tych słonych ciastek jest ciasto do pizzy. Aby przyspieszyć przygotowanie, warto sięgnąć po gotowe ciasto ze sklepu. Jeśli jednak masz więcej czasu, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je samodzielnie.

Poza ciastem i sosem pomidorowym nie mogło również zabraknąć typowo pizzowych dodatków. Mamy tutaj salami, są oliwki, papryka i obowiązkowo mozzarella. Co ciekawe, ten ser możesz zrobić samodzielnie w domu, z zaledwie dwóch składników.

Składniki:

  • 500 g ciasta na pizze,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek,
  • 120 g sera mozzarella,
  • ⅓ czerwonej papryki,
  • 22 małe plasterki salami,
  • 160 g sosu pomidorowego.

Sposób przygotowania

Krok 1. Ciasto na pizzę rozwałkuj i przy pomocy szklanki wytnij w nim kółka tak, jak robi się to najczęściej przy pierogach

Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę © Pyszności

Krok 2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zrób kleksy z oliwy. Ułóż na nich kawałki sera, pokrojone oliwki oraz paprykę i przykryj plasterkiem salami.

Składniki na pizzę
Składniki na pizzę © Pyszności

Krok 3. Salami posmaruj sosem pomidorowym. Przykryj całość kawałkiem wyciętego wcześniej ciasta. Polej oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.Celsjusza. Piecz przez 10 minut.

Pizzowe przekąski
Pizzowe przekąski © Pyszności

Krok 4. Przygotowane przekąski przełóż na talerz. Możesz je dodatkowo udekorować listkami bazylii i podać w towarzystwie sosu czosnkowego. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami