Pomidorowa czy ogórkowa nie mają szans. Na rosole gotuję sto razy lepszą zupę
Tak rozgrzewającej zupy nie jadłem już naprawdę dawno. A to musi znaczyć wiele, bo jestem wielkim fanem klasycznego rosołu i zawsze staję w obronie jego kulinarnej czci. Muszę jednak przyznać, że zupa ziemniaczana, którą za moment ci pokażę, totalnie mnie urzekła. I to nie tylko mnie.
20.02.2024 11:10
Polacy kochają zupy, a ja absolutnie się w ten trend wpisuję. Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez pierwszego dania, na które wielu z nas podaje zupę ugotowaną na przygotowanym dzień wcześniej rosole. Pomidorowa? Pewnie, uwielbiam ją jak większość naszego społeczeństwa. A jednak ostatnio pokochałem jeszcze inną zupę — ziemniaczaną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa, w której główną rolę odgrywają ziemniaki, okazała się w moim domu prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Pokochali ją wszyscy domownicy, ze mną na czele. To jedna z tych rzadkich sytuacji, w której gusta kulinarne moje i moich dzieci pokrywają się w stu procentach. A to trzeba docenić!
Zupa ziemniaczana powstaje z zaledwie kilku składników, ale do jej przygotowania potrzebujesz dobrego, aromatycznego rosołu. Głębia smakowa klarownego bulionu zostanie tu jeszcze podrasowana dodatkową porcją mięsa i warzyw. To naprawdę działa, o czym za moment się przekonasz. Powodzenia!
Rozgrzewająca zupa ziemniaczana na rosole
Składniki:
- 5-6 marchewek,
- 2 litry bulionu,
- 9 ziemniaków,
- kawałek selera,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- korpus i szyja kurczaka.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w dużym garnku i zalej bulionem. Wsadź również porcję rosołową z kurczaka i zacznij gotować. Zdejmij szumowiny.
- Po 20 minutach dodaj do zupy obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz natkę pietruszki. Gotuj do miękkości. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Wyjmij mięso i obierz je. Zupę zblenduj na krem. Dodaj pozbawione kości kawałki mięsa z kurczaka.
- Zupa ziemniaczana doskonale smakuje z kleksem śmietany. Możesz też zblendować ją razem z mięsem — będzie jeszcze gęstsza. Podawaj koniecznie bardzo gorącą. Smacznego!