PrzepisZupyPomidorowa czy ogórkowa nie mają szans. Na rosole gotuję sto razy lepszą zupę

Pomidorowa czy ogórkowa nie mają szans. Na rosole gotuję sto razy lepszą zupę

Tak rozgrzewającej zupy nie jadłem już naprawdę dawno. A to musi znaczyć wiele, bo jestem wielkim fanem klasycznego rosołu i zawsze staję w obronie jego kulinarnej czci. Muszę jednak przyznać, że zupa ziemniaczana, którą za moment ci pokażę, totalnie mnie urzekła. I to nie tylko mnie.

Zupa ziemniaczana - pyszna i rozgrzewająca
Zupa ziemniaczana - pyszna i rozgrzewająca
Źródło zdjęć: © Canva | Oleksandr Prokopenko

20.02.2024 11:10

Polacy kochają zupy, a ja absolutnie się w ten trend wpisuję. Nie wyobrażam sobie niedzielnego obiadu bez pierwszego dania, na które wielu z nas podaje zupę ugotowaną na przygotowanym dzień wcześniej rosole. Pomidorowa? Pewnie, uwielbiam ją jak większość naszego społeczeństwa. A jednak ostatnio pokochałem jeszcze inną zupę — ziemniaczaną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa, w której główną rolę odgrywają ziemniaki, okazała się w moim domu prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Pokochali ją wszyscy domownicy, ze mną na czele. To jedna z tych rzadkich sytuacji, w której gusta kulinarne moje i moich dzieci pokrywają się w stu procentach. A to trzeba docenić!

Zupa ziemniaczana powstaje z zaledwie kilku składników, ale do jej przygotowania potrzebujesz dobrego, aromatycznego rosołu. Głębia smakowa klarownego bulionu zostanie tu jeszcze podrasowana dodatkową porcją mięsa i warzyw. To naprawdę działa, o czym za moment się przekonasz. Powodzenia!

Rozgrzewająca zupa ziemniaczana na rosole

Składniki:

  • 5-6 marchewek,
  • 2 litry bulionu,
  • 9 ziemniaków,
  • kawałek selera,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • korpus i szyja kurczaka.
Zupę ziemniaczaną możesz udekorować startą marchewką
Zupę ziemniaczaną możesz udekorować startą marchewką © Canva | DebbiSmirnoff

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść je w dużym garnku i zalej bulionem. Wsadź również porcję rosołową z kurczaka i zacznij gotować. Zdejmij szumowiny.
  2. Po 20 minutach dodaj do zupy obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz natkę pietruszki. Gotuj do miękkości. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  3. Wyjmij mięso i obierz je. Zupę zblenduj na krem. Dodaj pozbawione kości kawałki mięsa z kurczaka.
  4. Zupa ziemniaczana doskonale smakuje z kleksem śmietany. Możesz też zblendować ją razem z mięsem — będzie jeszcze gęstsza. Podawaj koniecznie bardzo gorącą. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zupa ziemniaczanaprzepiszupa
Wybrane dla Ciebie