Pomidorowe pikle - sezonowy hit na rodzinne spotkania. Jak je zrobić?

Sezon na pomidory nabiera tempa, a ty nie wiesz, co z nich zrobić? Jeśli lubisz zaskakiwać i chcesz przygotować coś naprawdę smacznego, co zachwyci twoich gości podczas spotkań, to już dziś poznaj przepis na pomidorowe pikle. Pomimo tego, że nazwa "pikle" kojarzy się głównie z ogórkami, to eksperyment z pomidorami, na pewno będzie udany. Zyskasz przysmak, który już na stałe zagości w twojej kuchni.

ObrazekPomidorowe pikle - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Nie ma żadnej wątpliwości, że pomidory to ulubione warzywa Polaków. Można je dodać praktycznie do wszystkiego. Najlepiej smakują te świeże, polskie, wyhodowane we własnym ogródku. Jako że sezon na pomidory w pełni, to pojawia się coraz więcej ciekawych pomysłów na dania z pomidorów. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, a jednocześnie chcesz przygotować coś smacznego i prostego, to pomidorowe pikle mogą okazać się przysłowiowym strzałem w dziesiątkę.

Pikle z pomidorów — dlaczego warto zdecydować się na to rozwiązanie?

Marynowane pomidory to absolutny hit każdego grillowania i większych spotkań towarzyskich. Ich wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że nie można się od nich oderwać. W opinii niektórych osób są one nawet lepsze od tradycyjnych marynowanych ogórków, a ich obecność na stole dodaje uroku i koloru każdej imprezie. Przepis, błyskawicznie stanie się twoim ulubionym.

Obrazek
Pikle z pomidorów mogą śmiało konkurować z ogórkami - Pyszności; Foto Canva.com

Co najważniejsze, nigdy nie zdarzy ci się zmarnować ani jednego słoika, ponieważ znikają one w mgnieniu oka. Jak przygotować najlepsze marynowane pomidory? Oczywiście, kluczem do sukcesu jest odpowiednia zalewa, która nadaje im wyrazisty smak. To właśnie ocet jest tajemnicą tego przepisu, który sprawia, że pomidory stają się prawdziwą rarytasową przekąską, idealną do podania na grillu lub jako apetyczny dodatek do różnorodnych dań.

Przepis na pomidorowe pikle — jak je zrobić?

Przepis na pomidorowe pikle Nie jest skomplikowany. Efekt będzie zaskoczeniem dla ciebie i twoich gości. Zobacz, jakie to proste, wyjątkowe i przede wszystkim — smaczne.

Składniki:

  • kilka ząbków czosnku (po 3 do każdego słoika),
  • 1 kg małych pomidorów,
  • ziele angielskie,
  • ziarna pieprzu,
  • liście laurowe.

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki cukru,
  • 4 szklanki wody,
  • 1,5 łyżki soli,
  • szklanka octu jabłkowego.
Obrazek
Najlepsze do marynowanie będą pomidory koktajlowe - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj czyste słoiki, które wcześniej zostały wyparzone, a na dnie każdego z nich umieść odpowiednią ilość czosnku i przypraw (najlepiej po 3 do każdego słoika).
  2. Następnie, umyj pomidory i usuń ogonki. Umieść je delikatnie w słoikach, starając się uniknąć zgniatania, ale nie muszą być ułożone zbyt luźno.
  3. Przejdź teraz do przygotowania zalewy. W garnku wymieszaj wodę, ocet, cukier i sól. Zagotuj mieszankę, dokładnie mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą.
  4. Następnie, zalej gorącą zalewą słoiki, upewniając się, że są szczelnie zakręcone. Pozostaw je do ostygnięcia.
  5. Przygotuj duży garnek, którego dno wyłóż ściereczką. Umieść w nim słoiki i zalej wodą, tak aby sięgała około 3/4 wysokości słoików. Stopniowo podgrzewaj wodę na wolnym ogniu i gotuj przez około 10 minut. Następnie, pozostaw słoiki w garnku do całkowitego ostygnięcia.
  6. Dzięki temu procesowi pasteryzacji zapewnisz trwałość i bezpieczeństwo swoich marynowanych pomidorów, a także będziesz mógł cieszyć się ich wyśmienitym smakiem przez długi czas. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler