Popularne przekąski wycofane ze sklepów. Nie jedz ich, bo się poważnie zatrujesz
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania z obrotu popularnych przekąsek z chałwą sezamową. W wyniku kontroli w zakładzie produkcyjnym stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Sprawdź, czy nie masz ich w domu.
24.01.2024 15:40
Główny Inspektorat Sanitarny wydał alarmujące ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Salmonella w chałwie sezamowej, a sprawy dotyczące producenta Elis Ali Eski są coraz poważniejsze. Popularne przekąski zostały wycofane ze sklepów, a ich spożycie może prowadzić do poważnego zatrucia pokarmowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w imbirowej marynacie to moje najnowsze odkrycie. Coś niesamowitego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chałwa sezamowa Elis Ali Eski z bakteriami Salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wycofania z obrotu popularnych przekąsek. Chodzi o chałwę sezamową produkowaną przez firmę Elis Ali Eski. W wyniku kontroli w zakładzie produkcyjnym wykryto obecność bakterii Salmonella.
Decyzja o wycofaniu obejmuje produkty oznaczone datami minimalnej trwałości "najlepiej spożyć przed 09.07.2025" oraz wcześniejszymi.
Spożycie produktów zanieczyszczonych Salmonellą może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych. Objawy zatrucia mogą pojawić się w ciągu kilku godzin od spożycia. Mogą to być m.in. biegunka, wymioty, bóle brzucha, gorączka, dreszcze. W niektórych przypadkach może dojść do sepsy.
Konsumenci, którzy kupili powyższe produkty, powinni je zwrócić do sklepu, w którym je nabyli. W związku z wycofaniem produktów z obrotu Główny Inspektorat Sanitarny prowadzi postępowanie wyjaśniające.
Produkcja chałwy została wstrzymana
To już trzecie ostrzeżenie GIS dotyczące chałwy sezamowej wyprodukowanej przez firmę Elis Ali Eski. Wcześniej, 3 i 15 stycznia, wycofano z obrotu chałwę z partiami o numerach 26.09/2K i 25.09/1K.
W wyniku kontroli w zakładzie produkcyjnym stwierdzono rażące uchybienia sanitarne. Zakład został zamknięty, a produkcja chałwy została wstrzymana.
Warto pamiętać, że przed spożyciem każdego produktu należy dokładnie zapoznać się z datą minimalnej trwałości oraz numerem partii.