Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni
Kokosowe ciasto na miękkim biszkopcie to pyszny deser na mniej i bardziej specjalne okazje. Wyrazisty smak przypadnie do gustu wszystkim pełnoletnim gościom przy stole.
"Pijany kokos" to ciasto, które łączy w sobie słodycz kokosa z delikatną nutą alkoholową. Jest to deser warstwowy, gdzie lekki, puszysty biszkopt stanowi bazę dla kremowej, kokosowej masy. Nie sposób mu się oprzeć, a po zjedzeniu śmiało można powiedzieć kultowe "dobre, nie za słodkie".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni
Ciasto Pijany Kokos - przepis
To ciasto rozpływa się w ustach, otulając aksamitnym kremem i rajskim smakiem kokosa. W składnikach znaleźć można likier kokosowy, więc to deser jedynie dla osób pełnoletnich. Możesz jednak pominąć ten dodatek, jeśli wśród gości są dzieci.
To ciasto ma jedną wadę — ciężko powstrzymać się od dokładki. Za przygotowanie trzeba zabrać się dzień wcześniej, bo deser powinien dobrze się schłodzić. Gdy warstwy przejdą smakami, ciasto Pijany Kokos będzie smakowało po prostu najlepiej.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- 60 g budyniu śmietankowego,
- 3/4 szklanki cukru.
Masa kokosowa:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 6 łyżek likieru kokosowego,
- 500 g mascarpone,
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
- 5 łyżek cukru pudru.
Poncz:
- 100 ml letniej wody,
- 150 ml likieru kokosowego.
Masa czekoladowa:
- 350 ml śmietanki 36 proc.,
- 150 g białej czekolady.
Dekoracja:
- wiórki kokosowe,
- biała czekolada,
- listek mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski dodaj białka i ubij je na sztywno wraz z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz budyń. Przelej do blaszki o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni Celsjusza na 35 minut. Odstaw do wystudzenia.
Krok 2. Śmietankę podgrzej, dodaj do niej białą czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła. Przykryj folią spożywczą i odstaw.
Krok 3. W misce połącz likier kokosowy z wodą. Upieczony biszkopt podziel na dwie części.
Krok 4. Do miski przełóż schłodzoną śmietankę i ubij ją wraz z likierem kokosowym oraz cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj mascarpone, cały czas miksując. Na koniec dorzuć wiórki kokosowe i wymieszaj.
Krok 5. Masę kokosowo-śmietankową wyłóż na biszkopt, przykryj drugim kawałkiem ciasta i nasącz. Śmietankę z białą czekoladą ubij na puszystą masę i rozprowadź na górze ciasta.
Krok 6. Posyp całość wiórkami kokosowymi i starta czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie podziel ciasto Pijany Kokos na porcje i delektuj się smakiem. Smacznego!