Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Kokosowe ciasto na miękkim biszkopcie to pyszny deser na mniej i bardziej specjalne okazje. Wyrazisty smak przypadnie do gustu wszystkim pełnoletnim gościom przy stole.

Ciasto Pijany KokosCiasto Pijany Kokos
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

"Pijany kokos" to ciasto, które łączy w sobie słodycz kokosa z delikatną nutą alkoholową. Jest to deser warstwowy, gdzie lekki, puszysty biszkopt stanowi bazę dla kremowej, kokosowej masy. Nie sposób mu się oprzeć, a po zjedzeniu śmiało można powiedzieć kultowe "dobre, nie za słodkie".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni

Ciasto Pijany Kokos - przepis

To ciasto rozpływa się w ustach, otulając aksamitnym kremem i rajskim smakiem kokosa. W składnikach znaleźć można likier kokosowy, więc to deser jedynie dla osób pełnoletnich. Możesz jednak pominąć ten dodatek, jeśli wśród gości są dzieci.

To ciasto ma jedną wadę — ciężko powstrzymać się od dokładki. Za przygotowanie trzeba zabrać się dzień wcześniej, bo deser powinien dobrze się schłodzić. Gdy warstwy przejdą smakami, ciasto Pijany Kokos będzie smakowało po prostu najlepiej.

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • 60 g budyniu śmietankowego,
  • 3/4 szklanki cukru.

Masa kokosowa:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 6 łyżek likieru kokosowego,
  • 500 g mascarpone,
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Poncz:

  • 100 ml letniej wody,
  • 150 ml likieru kokosowego.

Masa czekoladowa:

  • 350 ml śmietanki 36 proc.,
  • 150 g białej czekolady.

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski dodaj białka i ubij je na sztywno wraz z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodawaj stopniowo żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz budyń. Przelej do blaszki o wymiarach ok. 28 × 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni Celsjusza na 35 minut. Odstaw do wystudzenia.

Masa na biszkopt
Masa na biszkopt © Pyszności

Krok 2. Śmietankę podgrzej, dodaj do niej białą czekoladę i wymieszaj, aby się rozpuściła. Przykryj folią spożywczą i odstaw.

Czekolada ze śmietanką
Czekolada ze śmietanką © Pyszności

Krok 3. W misce połącz likier kokosowy z wodą. Upieczony biszkopt podziel na dwie części.

Nasączenie biszkoptu
Nasączenie biszkoptu © Pyszności

Krok 4. Do miski przełóż schłodzoną śmietankę i ubij ją wraz z likierem kokosowym oraz cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj mascarpone, cały czas miksując. Na koniec dorzuć wiórki kokosowe i wymieszaj.

Masa kokosowo-śmietankowa
Masa kokosowo-śmietankowa © Pyszności

Krok 5. Masę kokosowo-śmietankową wyłóż na biszkopt, przykryj drugim kawałkiem ciasta i nasącz. Śmietankę z białą czekoladą ubij na puszystą masę i rozprowadź na górze ciasta.

Składanie ciasta
Składanie ciasta © Pyszności

Krok 6. Posyp całość wiórkami kokosowymi i starta czekoladą. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie podziel ciasto Pijany Kokos na porcje i delektuj się smakiem. Smacznego!

Ciasto Pijany Kokos
Ciasto Pijany Kokos © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Pasta z wątróbki od Strzelczyka nie ma sobie równych. Świetna jako smarowidło do chleba
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy można jeść gruszki na czczo? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Ten farsz łamie wszelkie zasady. Poznaniacy nie uwierzą, co pakują do rogali zamiast maku
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Chrupiąca przekąska z grzybków długowieczności. Świetnie smakują i wspierają odporność
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Wsyp odrobinę do jabłek. To szybki sposób, aby je zagęścić przed dodaniem do szarlotki
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Podgotowaną kroję i obtaczam w cieście. Po usmażeniu znika szybciej niż zwykłe kotlety
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
Na to mięso chętnych nie brakuje. Kosztuje sporo, ale jest chude i zdrowe
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
W jesiennej wersji ta potrawa smakuje najlepiej. Wszystko dzięki sezonowemu akcentowi
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Makłowicz sypie do placków ziemniaczanych. Niejedna gospodyni złapie się za głowę
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kluski jeszcze lepsze od kopytek. Oprócz ziemniaków używam jesiennego warzywa
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Kiedy spodziewam się gości, robię tofika bez pieczenia. Wszyscy chwalą i biorą dokładki
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami
Bije na głowę wszystkie zupy, jakie znam. Przez całą jesień gotuję zalewajkę z grzybami