Postna zapiekanka idealna na Środę Popielcową. Nie zawiera nawet grama mięsa i świetnie smakuje

Wegetariańska zapiekanka, która posmakuje każdemu? Tak, poprosimy. Jej przygotowanie to bułka z masłem, a efekt zaskoczenia wszystkich domowników — totalnie gwarantowany. Takie proste, a takie genialne!

Zapiekanka ziemniaczana idealna na Wielki Post
Zapiekanka ziemniaczana idealna na Wielki Post
Źródło zdjęć: © Canva | ahirao_photo

13.02.2024 11:02

Początek Wielkiego Postu to dla wielu osób spore kulinarne wyzwanie. Jak zorganizować kuchenną pracę w ten sposób, by dania były jednocześnie smaczne i mieszczące się w ramach katolickiego obrządku? Osobom obawiającym się takiego doświadczenia przybywamy z otuchą: kuchnia wegetariańska może być naprawdę wspaniała. I właściwie jest to zupełnie nieistotne, z jakiego powodu decydujesz się na niejedzenie w tym czasie mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka, którą za chwilę przedstawimy, posmakuje dosłownie każdemu. Każdemu — to znaczy nie tylko zaangażowanym w religijne tradycje wiernym, ale również regularnym mięsożercom, dzieciakom, Tadkom-Niejadkom i teściowym z piekła rodem. Do jej stworzenia potrzebujesz tylko i wyłącznie warzyw i odrobiny nabiału. A więc: ziemniaki w dłoń, pieczarki na patelnie, marchewka pod ostrze obieraczki i do dzieła. Powodzenia!

Postna zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 brokuł,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 300 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • 200 g sera żółtego,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo prosta w przygotowaniu
Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo prosta w przygotowaniu© Canva | Savushkin
  1. Ziemniaki i marchewki obierz. Je oraz pieczarki pokrój następnie w dość cienkie plasterki.
  2. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do niej również pieczarki. Podsmażaj do momentu, w którym cebula będzie zeszklona, a z pieczarek wyparuje woda.
  3. Brokuła podziel na różyczki. Śmietanę rozrób z jajkami, solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce.
  4. Czas na złożenie zapiekanki. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, marchewki, pieczarki z cebulą i brokuła. Zalej mieszanką śmietany i jajek. Posyp startym serem żółtym.
  5. Tak przygotowana zapiekanka może już wylądować w piekarniku. Rozgrzej go wcześniej do 180 stopni Celsjusza. Piecz godzinę. Po wyjęciu pokrój i podawaj zapiekankę ozdobioną na przykład posiekanym cienkim szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie