Postna zapiekanka idealna na Środę Popielcową. Nie zawiera nawet grama mięsa i świetnie smakuje

Wegetariańska zapiekanka, która posmakuje każdemu? Tak, poprosimy. Jej przygotowanie to bułka z masłem, a efekt zaskoczenia wszystkich domowników — totalnie gwarantowany. Takie proste, a takie genialne!

Zapiekanka ziemniaczana idealna na Wielki PostZapiekanka ziemniaczana idealna na Wielki Post
Źródło zdjęć: © Canva | ahirao_photo

Początek Wielkiego Postu to dla wielu osób spore kulinarne wyzwanie. Jak zorganizować kuchenną pracę w ten sposób, by dania były jednocześnie smaczne i mieszczące się w ramach katolickiego obrządku? Osobom obawiającym się takiego doświadczenia przybywamy z otuchą: kuchnia wegetariańska może być naprawdę wspaniała. I właściwie jest to zupełnie nieistotne, z jakiego powodu decydujesz się na niejedzenie w tym czasie mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowa słodka niespodzianka. Idealna na romantyczne śniadanie

Zapiekanka, którą za chwilę przedstawimy, posmakuje dosłownie każdemu. Każdemu — to znaczy nie tylko zaangażowanym w religijne tradycje wiernym, ale również regularnym mięsożercom, dzieciakom, Tadkom-Niejadkom i teściowym z piekła rodem. Do jej stworzenia potrzebujesz tylko i wyłącznie warzyw i odrobiny nabiału. A więc: ziemniaki w dłoń, pieczarki na patelnie, marchewka pod ostrze obieraczki i do dzieła. Powodzenia!

Postna zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 brokuł,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 300 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • 200 g sera żółtego,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo prosta w przygotowaniu
Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo prosta w przygotowaniu © Canva | Savushkin
  1. Ziemniaki i marchewki obierz. Je oraz pieczarki pokrój następnie w dość cienkie plasterki.
  2. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do niej również pieczarki. Podsmażaj do momentu, w którym cebula będzie zeszklona, a z pieczarek wyparuje woda.
  3. Brokuła podziel na różyczki. Śmietanę rozrób z jajkami, solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce.
  4. Czas na złożenie zapiekanki. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, marchewki, pieczarki z cebulą i brokuła. Zalej mieszanką śmietany i jajek. Posyp startym serem żółtym.
  5. Tak przygotowana zapiekanka może już wylądować w piekarniku. Rozgrzej go wcześniej do 180 stopni Celsjusza. Piecz godzinę. Po wyjęciu pokrój i podawaj zapiekankę ozdobioną na przykład posiekanym cienkim szczypiorkiem. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯