Postna zapiekanka idealna na Środę Popielcową. Nie zawiera nawet grama mięsa i świetnie smakuje

Wegetariańska zapiekanka, która posmakuje każdemu? Tak, poprosimy. Jej przygotowanie to bułka z masłem, a efekt zaskoczenia wszystkich domowników — totalnie gwarantowany. Takie proste, a takie genialne!

Zapiekanka ziemniaczana idealna na Wielki PostZapiekanka ziemniaczana idealna na Wielki Post
Źródło zdjęć: © Canva | ahirao_photo

Początek Wielkiego Postu to dla wielu osób spore kulinarne wyzwanie. Jak zorganizować kuchenną pracę w ten sposób, by dania były jednocześnie smaczne i mieszczące się w ramach katolickiego obrządku? Osobom obawiającym się takiego doświadczenia przybywamy z otuchą: kuchnia wegetariańska może być naprawdę wspaniała. I właściwie jest to zupełnie nieistotne, z jakiego powodu decydujesz się na niejedzenie w tym czasie mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Walentynkowa słodka niespodzianka. Idealna na romantyczne śniadanie

Zapiekanka, którą za chwilę przedstawimy, posmakuje dosłownie każdemu. Każdemu — to znaczy nie tylko zaangażowanym w religijne tradycje wiernym, ale również regularnym mięsożercom, dzieciakom, Tadkom-Niejadkom i teściowym z piekła rodem. Do jej stworzenia potrzebujesz tylko i wyłącznie warzyw i odrobiny nabiału. A więc: ziemniaki w dłoń, pieczarki na patelnie, marchewka pod ostrze obieraczki i do dzieła. Powodzenia!

Postna zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 brokuł,
  • 1 cebula,
  • 300 g pieczarek,
  • 300 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • 200 g sera żółtego,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo prosta w przygotowaniu
Zapiekanka ziemniaczana jest bardzo prosta w przygotowaniu © Canva | Savushkin
  1. Ziemniaki i marchewki obierz. Je oraz pieczarki pokrój następnie w dość cienkie plasterki.
  2. Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do niej również pieczarki. Podsmażaj do momentu, w którym cebula będzie zeszklona, a z pieczarek wyparuje woda.
  3. Brokuła podziel na różyczki. Śmietanę rozrób z jajkami, solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce.
  4. Czas na złożenie zapiekanki. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, marchewki, pieczarki z cebulą i brokuła. Zalej mieszanką śmietany i jajek. Posyp startym serem żółtym.
  5. Tak przygotowana zapiekanka może już wylądować w piekarniku. Rozgrzej go wcześniej do 180 stopni Celsjusza. Piecz godzinę. Po wyjęciu pokrój i podawaj zapiekankę ozdobioną na przykład posiekanym cienkim szczypiorkiem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem