Postna zapiekanka idealna na Środę Popielcową. Nie zawiera nawet grama mięsa i świetnie smakuje
Wegetariańska zapiekanka, która posmakuje każdemu? Tak, poprosimy. Jej przygotowanie to bułka z masłem, a efekt zaskoczenia wszystkich domowników — totalnie gwarantowany. Takie proste, a takie genialne!
13.02.2024 11:02
Początek Wielkiego Postu to dla wielu osób spore kulinarne wyzwanie. Jak zorganizować kuchenną pracę w ten sposób, by dania były jednocześnie smaczne i mieszczące się w ramach katolickiego obrządku? Osobom obawiającym się takiego doświadczenia przybywamy z otuchą: kuchnia wegetariańska może być naprawdę wspaniała. I właściwie jest to zupełnie nieistotne, z jakiego powodu decydujesz się na niejedzenie w tym czasie mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka, którą za chwilę przedstawimy, posmakuje dosłownie każdemu. Każdemu — to znaczy nie tylko zaangażowanym w religijne tradycje wiernym, ale również regularnym mięsożercom, dzieciakom, Tadkom-Niejadkom i teściowym z piekła rodem. Do jej stworzenia potrzebujesz tylko i wyłącznie warzyw i odrobiny nabiału. A więc: ziemniaki w dłoń, pieczarki na patelnie, marchewka pod ostrze obieraczki i do dzieła. Powodzenia!
Postna zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 1 brokuł,
- 1 cebula,
- 300 g pieczarek,
- 300 ml śmietany 18 proc.,
- 2 jajka,
- 200 g sera żółtego,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i marchewki obierz. Je oraz pieczarki pokrój następnie w dość cienkie plasterki.
- Cebulę obierz z łupin, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dodaj do niej również pieczarki. Podsmażaj do momentu, w którym cebula będzie zeszklona, a z pieczarek wyparuje woda.
- Brokuła podziel na różyczki. Śmietanę rozrób z jajkami, solą i pieprzem. Ser zetrzyj na tarce.
- Czas na złożenie zapiekanki. W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki, marchewki, pieczarki z cebulą i brokuła. Zalej mieszanką śmietany i jajek. Posyp startym serem żółtym.
- Tak przygotowana zapiekanka może już wylądować w piekarniku. Rozgrzej go wcześniej do 180 stopni Celsjusza. Piecz godzinę. Po wyjęciu pokrój i podawaj zapiekankę ozdobioną na przykład posiekanym cienkim szczypiorkiem. Smacznego!