Posypuję serem i wsadzam do piekarnika. Wychodzi rozgrzewająca zupa na jesień

Ta francuska zupa zachwyci cię idealnie przygotowaną cebulą i pełnym aromatu bulionem. Idealna na coraz chłodniejsze wieczory, pozwala poczuć paryski klimat we własnej kuchni.

Zupa cebulowa to francuski klasykZupa cebulowa to francuski klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupa cebulowa to klasyk kuchni francuskiej, a kluczem do jej sukcesu jest odpowiednie przygotowanie cebuli, która stanowi podstawę tego dania. To właśnie dzięki niej oraz kilku dodatkom, takim jak wino, zupa zyskuje intensywny smak, który ma wielu fanów na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Klucz do sukcesu – idealna cebula

Najważniejszym elementem zupy cebulowej jest odpowiednie przygotowanie cebuli. To właśnie powolne i dokładne karmelizowanie nadaje jej głęboki, słodki smak. Nie trzeba jednak robić tego na patelni. W poniższym przepisie cebulę pieczemy w piekarniku, co pozwala na równomierne karmelizowanie bez ryzyka przypalenia.

Po upieczeniu cebuli łączymy ją z białym winem, które dodaje zupie głębi smaku, oraz gorącym bulionem, liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Dzięki temu powstaje rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni - prawdziwa perełka kuchni francuskiej, którą łatwo przygotować w domowym zaciszu.

Przepis na zupę cebulową

Składniki:

  • 5 średnich cebul,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy extra virgin,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 200 ml wytrawnego białego wina,
  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
  • czerstwa bagietka lub kromka chleba,
  • 150 g żółtego sera,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Obierz cebulę, następnie przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
  3. Do żaroodpornego garnka włóż masło, oliwę, tymianek, sól, dodaj cebulę i przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku; wymieszaj i przykryj pokrywką.
  4. Piecz przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie zdejmij lub uchyl pokrywkę i piecz jeszcze około półtorej godziny, aż cebula będzie miękka i złocista.
  5. Garnek postaw na kuchence, wlej białe wino i gotuj kilka minut, aż alkohol odparuje.
  6. Dodaj gorący bulion, liście laurowe i pieprz w ziarnach, zagotuj, a potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 20 minut.
  7. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  8. W międzyczasie pokrój pieczywo na kromki i podpiecz na chrupko. Zupę przelej do żaroodpornych miseczek, nałóż kromki i posyp startym żółtym serem.
  9. Zapiekaj pod grillem w piekarniku nagrzanym do 230 stopni Celsjusza przez 3-4 minuty, aż ser się roztopi i lekko zrumieni. Podawaj od razu.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese