Poszatkowałam kapustę i zalałam zielonym sosem. Takiej surówki do obiadu nikt się nie spodziewał

Surówka do obiadu to pozycja obowiązkowa. Zwłaszcza gdy na talerzu pojawiają się kotlety w towarzystwie ziemniaków. Zamiast jednak robić nudną surówką z kapusty i marchewki, sięgam po przepis z dodatkiem zielonego sosu.

Pyszna surówka z zielonym sosemPyszna surówka z zielonym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś kapusta w surówce kojarzyła się głównie z tradycyjną, białą kapustą z marchewką i odrobiną oleju. Smacznie, owszem, ale czy zaskakująco? Na tę surówkę chętnych nie zabraknie, bo pyszny sos wniesie ją na zupełnie nowym poziom warzywnego smaku. Chrupiąca sałatka z dodatkiem zieleni smakuje tak dobrze, że nawet ulubiony schabowy pozostanie w jej cieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Surówka z zielonym sosem

Jeśli robiłeś kiedyś surówkę i doszedłeś do wniosku, że brakuje jej "tego czegoś", to ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie. Czasem to właśnie dodatek, z pozoru prosty, potrafi całkowicie odmienić oblicze dania i sprawić, że wszyscy przy stole zamilkną z zachwytu. Jest zielona, świeża, zaskakująca i absolutnie pyszna.

Zielony sos do sałatek i nie tylko
Zielony sos do sałatek i nie tylko © Adobe Stock

Przygotowanie tej surówki jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie chwilę. Kluczem jest drobne poszatkowanie kapusty – im cieniej, tym lepiej wchłonie sos i będzie delikatniejsza w smaku. Do surówki możesz dorzucić także inne warzywa, na przykład marchewkę czy paprykę. Sama kapusta sprawdzi się jednak równie dobrze, tutaj główną rolę odgrywa prosty sos.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • 1 duży pęczek pietruszki,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • kilka listków mięty.
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przekrój na ćwiartki, usuń głąb i bardzo drobno posiekaj.
  2. Przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Jeśli używasz młodej kapusty, nie musisz jej dodatkowo zmiękczać.
  4. Z natki i szpinaku oderwij grube łodygi i przełóż listki do blendera. Dodaj miętę, jogurt naturalny, majonez, musztardę, obrany i pokrojony czosnek i zblenduj.
  5. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest za gęsty, możesz dodać nieco wody.
  6. Poszatkowaną kapustę zalej zielonym sosem i dokładnie wymieszaj.

Surówkę najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem, ponieważ kapusta pod wpływem sosu może zmięknąć. Sam sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇