Poszatkowałam kapustę i zalałam zielonym sosem. Takiej surówki do obiadu nikt się nie spodziewał
Surówka do obiadu to pozycja obowiązkowa. Zwłaszcza gdy na talerzu pojawiają się kotlety w towarzystwie ziemniaków. Zamiast jednak robić nudną surówką z kapusty i marchewki, sięgam po przepis z dodatkiem zielonego sosu.
Kiedyś kapusta w surówce kojarzyła się głównie z tradycyjną, białą kapustą z marchewką i odrobiną oleju. Smacznie, owszem, ale czy zaskakująco? Na tę surówkę chętnych nie zabraknie, bo pyszny sos wniesie ją na zupełnie nowym poziom warzywnego smaku. Chrupiąca sałatka z dodatkiem zieleni smakuje tak dobrze, że nawet ulubiony schabowy pozostanie w jej cieniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje
Surówka z zielonym sosem
Jeśli robiłeś kiedyś surówkę i doszedłeś do wniosku, że brakuje jej "tego czegoś", to ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie. Czasem to właśnie dodatek, z pozoru prosty, potrafi całkowicie odmienić oblicze dania i sprawić, że wszyscy przy stole zamilkną z zachwytu. Jest zielona, świeża, zaskakująca i absolutnie pyszna.
Przygotowanie tej surówki jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie chwilę. Kluczem jest drobne poszatkowanie kapusty – im cieniej, tym lepiej wchłonie sos i będzie delikatniejsza w smaku. Do surówki możesz dorzucić także inne warzywa, na przykład marchewkę czy paprykę. Sama kapusta sprawdzi się jednak równie dobrze, tutaj główną rolę odgrywa prosty sos.
Składniki:
- 1 główka białej kapusty,
- pół szklanki jogurtu greckiego,
- 1 duży pęczek pietruszki,
- garść świeżego szpinaku,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy dijon,
- kilka listków mięty.
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę przekrój na ćwiartki, usuń głąb i bardzo drobno posiekaj.
- Przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Jeśli używasz młodej kapusty, nie musisz jej dodatkowo zmiękczać.
- Z natki i szpinaku oderwij grube łodygi i przełóż listki do blendera. Dodaj miętę, jogurt naturalny, majonez, musztardę, obrany i pokrojony czosnek i zblenduj.
- Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest za gęsty, możesz dodać nieco wody.
- Poszatkowaną kapustę zalej zielonym sosem i dokładnie wymieszaj.
Surówkę najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem, ponieważ kapusta pod wpływem sosu może zmięknąć. Sam sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni. Smacznego!