Poszatkowałam kapustę i zalałam zielonym sosem. Takiej surówki do obiadu nikt się nie spodziewał

Surówka do obiadu to pozycja obowiązkowa. Zwłaszcza gdy na talerzu pojawiają się kotlety w towarzystwie ziemniaków. Zamiast jednak robić nudną surówką z kapusty i marchewki, sięgam po przepis z dodatkiem zielonego sosu.

Pyszna surówka z zielonym sosemPyszna surówka z zielonym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś kapusta w surówce kojarzyła się głównie z tradycyjną, białą kapustą z marchewką i odrobiną oleju. Smacznie, owszem, ale czy zaskakująco? Na tę surówkę chętnych nie zabraknie, bo pyszny sos wniesie ją na zupełnie nowym poziom warzywnego smaku. Chrupiąca sałatka z dodatkiem zieleni smakuje tak dobrze, że nawet ulubiony schabowy pozostanie w jej cieniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Surówka z zielonym sosem

Jeśli robiłeś kiedyś surówkę i doszedłeś do wniosku, że brakuje jej "tego czegoś", to ten przepis jest zdecydowanie dla ciebie. Czasem to właśnie dodatek, z pozoru prosty, potrafi całkowicie odmienić oblicze dania i sprawić, że wszyscy przy stole zamilkną z zachwytu. Jest zielona, świeża, zaskakująca i absolutnie pyszna.

Zielony sos do sałatek i nie tylko
Zielony sos do sałatek i nie tylko © Adobe Stock

Przygotowanie tej surówki jest dziecinnie proste i zajmuje dosłownie chwilę. Kluczem jest drobne poszatkowanie kapusty – im cieniej, tym lepiej wchłonie sos i będzie delikatniejsza w smaku. Do surówki możesz dorzucić także inne warzywa, na przykład marchewkę czy paprykę. Sama kapusta sprawdzi się jednak równie dobrze, tutaj główną rolę odgrywa prosty sos.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • 1 duży pęczek pietruszki,
  • garść świeżego szpinaku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • kilka listków mięty.
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę przekrój na ćwiartki, usuń głąb i bardzo drobno posiekaj.
  2. Przełóż do miski, oprósz solą i odstaw na 15 minut.
  3. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Jeśli używasz młodej kapusty, nie musisz jej dodatkowo zmiękczać.
  4. Z natki i szpinaku oderwij grube łodygi i przełóż listki do blendera. Dodaj miętę, jogurt naturalny, majonez, musztardę, obrany i pokrojony czosnek i zblenduj.
  5. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli jest za gęsty, możesz dodać nieco wody.
  6. Poszatkowaną kapustę zalej zielonym sosem i dokładnie wymieszaj.

Surówkę najlepiej jest przygotować tuż przed podaniem, ponieważ kapusta pod wpływem sosu może zmięknąć. Sam sos można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 2-3 dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis