Powstała z resztek, dziś jest legendą. Prawdziwa historia najsłynniejszej sałatki

Zaskakująca historia najpopularniejszej sałatki świata. Czy wiesz, że sałatka Cezar narodziła się z braku składników w meksykańskiej restauracji? Od kulinarnych resztek do światowej legendy – odkryj fascynującą genezę sałatki Cezar i poznaj sekret jej niepowtarzalnego smaku.

Ciekawa historia powstania sałatki cezarCiekawa historia powstania sałatki cezar
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sałatka Cezar to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań na całym świecie. Choć jej smak jest znany niemal każdemu, mało kto wie, że powstała zupełnie przypadkiem, jako danie przygotowane z resztek. Co więcej, jej twórcą był włoski imigrant, który odnalazł swój kulinarny sukces w Meksyku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wbijam kawałki drobiu na patyki i polewam tą marynatą. Słodko-ostre smaki to niebo w gębie

Historia sałatki Cezar sięga lat 20. XX wieku, kiedy to Caesar Cardini, włoski szef kuchni, prowadził swoją restaurację w Tijuanie. W czasie jednego z gorących dni, gdy lokal przeżywał prawdziwe oblężenie, w kuchni zaczęło brakować podstawowych składników. Cardini, chcąc uniknąć rozczarowania swoich gości, postanowił stworzyć coś wyjątkowego z tego, co miał pod ręką.

Sekret sałatki Cezar – proste składniki, doskonały smak

Sałatka Cezar od samego początku bazowała na prostych składnikach. Cardini wykorzystał sałatę rzymską, grzanki z pieczywa, parmezan oraz charakterystyczny sos, który nadał jej niepowtarzalnego smaku. Kluczem do sukcesu okazało się połączenie tych składników z dressingiem na bazie oliwy, czosnku, sosu Worcestershire, musztardy i soku z cytryny.

Chociaż pierwotnie w sałatce Cezar nie było kurczaka, z czasem to właśnie grillowana pierś z kurczaka stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dodatków do tego dania. Obecnie na całym świecie sałatka Cezar występuje w wielu wersjach – z grillowanym mięsem, krewetkami, a nawet boczkiem.

Jak przygotować klasyczną sałatkę Cezar?

Aby przygotować sałatkę Cezar w jej tradycyjnej formie, potrzebujesz:

Składniki:

  • sałata rzymska – 2 główki,
  • grzanki – z połowy bagietki,
  • parmezan – 5 łyżek tartego,
  • sos Worcestershire – 1,5 łyżeczki,
  • sok z cytryny – 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek – 4 łyżki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • musztarda – 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Sałatę rzymską dokładnie umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Grzanki przygotuj, podsmażając pokrojoną w kostkę bagietkę na oliwie z czosnkiem.
  3. W miseczce połącz oliwę, sos Worcestershire, sok z cytryny, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj do uzyskania gładkiego sosu.
  4. W dużej misce połącz sałatę z grzankami, polej sosem i posyp startym parmezanem.

Sałatka Cezar, choć powstała z potrzeby chwili, stała się jednym z najsłynniejszych dań na świecie. Jej historia przypomina, że czasem z pozornie prostych rozwiązań rodzą się prawdziwe kulinarne arcydzieła.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku