InspiracjePożegnaj nudne sosy do makaronu. Zamknij smak lata w słoiku i ciesz się nim o każdej porze roku

Pożegnaj nudne sosy do makaronu. Zamknij smak lata w słoiku i ciesz się nim o każdej porze roku

Pożegnaj nudne sosy do makaronu. Zamknij smak lata w słoiku i ciesz się nim o każdej porze roku
Pożegnaj nudne sosy do makaronu. Zamknij smak lata w słoiku i ciesz się nim o każdej porze roku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHILIPIMAGE

07.08.2024 16:15, aktual.: 07.08.2024 17:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Marzysz o tym, aby smak lata towarzyszył ci przez cały rok? Nic prostszego! Zamknij w słoiku aromatyczny sos do spaghetti i ciesz się domowym, pełnym smaku daniem zawsze, gdy tylko masz na to ochotę. Przygotowanie takiego sosu jest niezwykle proste, a efekt z pewnością cię zaskoczy.

Każdy z nas ma swoje sprawdzone sposoby na szybkie i smaczne posiłki. Jednak zawsze można znaleźć jeszcze lepsze rozwiązania, które nie tylko oszczędzają czas, ale także wprowadzają do kuchni nowe, wyjątkowe smaki. Sos do makaronu przygotowany według tego przepisu jest idealnym przykładem na to, jak można w prosty sposób zamknąć smak lata w słoiku i cieszyć się nim przez cały rok.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na pyszny sos do spaghetti na zimę

Nic nie cieszy bardziej niż otworzenie słoika pełnego aromatycznego sosu do makaronu, kiedy za oknem panuje zimowa aura. Taki sos to nie tylko pyszny dodatek do spaghetti, ale również świetna baza do różnych dań makaronowych.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie warzyw: Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę, czosnek, paprykę, marchewkę i seler pokrój w drobną kostkę.
  2. Smażenie warzyw: Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pozostałe warzywa i smaż przez około 10 minut.
  3. Gotowanie sosu: Dodaj pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła, cukier, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje.
  4. Pasteryzowanie: Gorący sos przelej do wysterylizowanych słoików, zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut.

Jak urozmaicić smak sosu?

  • Dodatki: Do sosu możesz dodać inne warzywa, takie jak bakłażan, cukinia czy kabaczek.
  • Zioła: Eksperymentuj z różnymi ziołami, np. rozmarynem, tymiankiem czy majerankiem.
  • Ostrość: Dla miłośników pikantnych smaków dodaj chili lub pieprz cayenne.

Jak urozmaicić smak sosu?

  • Dodatki: Do sosu możesz dodać inne warzywa, takie jak bakłażan, cukinia czy kabaczek.
  • Zioła: Eksperymentuj z różnymi ziołami, np. rozmarynem, tymiankiem czy majerankiem.
  • Ostrość: Dla miłośników pikantnych smaków dodaj chili lub pieprz cayenne.


Pasteryzowane słoiki z sosem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Dzięki temu twój domowy sos zachowa świeżość przez wiele miesięcy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także