Późnym latem i jesienią to ciasto jest hitem u mnie. W jedno popołudnie znika cała blaszka

To ciasto wygląda imponująco i robi wrażenie na gościach, a przy tym nie wymaga specjalnych umiejętności. Śliwkowa chmurka urzeknie mieszkanką tekstur i smaków, godną miana domowego mistrza wypieków.

Ciasto Śliwkowa Chmurka idealne na specjalne okazjeCiasto Śliwkowa Chmurka idealne na specjalne okazje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śliwki to smak późnego lata i jesieni. To właśnie teraz pojawiają się w sklepach i kuszą pięknym fioletem w ogrodach. Warto w pełni wykorzystać ten czas i zaprosić śliwki na stałe do swojej kuchni. Będą nie tylko świetną bazą do powideł czy kompotów, ale również pysznych deserów. Wśród nich króluje Śliwkowa Chmurka, czyli połączenie kruchego ciasta, śliwek oraz puszystej bezy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa chmurka na biszkoptach zachwyci nawet teściową. Prosty przepis na lekkie ciasto

Śliwkowa Chmurka z bezą

Śliwkowa Chmurka urzeka już samym wyglądem, z delikatną, śnieżnobiałą bezą przypominającą chmurkę, pod którą kryje się warstwa soczystych owoców. Kruchy, maślany spód doskonale kontrastuje z delikatną, puszystą pianką, a słodycz bezy jest przełamana naturalną, kwaskowatą nutą dojrzałych śliwek. Śliwkowa chmurka to wypiek, który celebruje sezon na śliwki w najpyszniejszy możliwy sposób.

Składniki:

Kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 110 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie).

Masa ze śliwek:

  • 700 g dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek),
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Beza

  • 4 białka,
  • 220 g cukru,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, przełóż na stolnicę lub do dużej miski.
  2. Zagnieć ciasto. Jeśli masa jest za sucha, możesz dodać nieco wody.
  3. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x35 cm. Nakłuj spód widelcem.
  5. Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż się zarumieni.
  6. Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
  7. Połowę z nich przełóż do rondelka, dodaj cukier i duś, aż zmiękną.
  8. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką zimnej wody i dodaj do gotujących się śliwek.
  9. Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
  10. Białka umieść w czystej i suchej misce. Ubijaj na wysokich obrotach.
  11. Stopniowo dosypuj cukier, cały czas miksując. Powinien całkowicie rozpuścić się w puszystej i sztywnej pianie.
  12. Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, a następnie delikatnie wymieszaj szpatułką.
  13. Na podpieczony spód ciasta wyłóż ostudzoną masę śliwkową.
  14. Na wierzch delikatnie wyłóż ubitą bezę, rozprowadzając ją równomiernie.
  15. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut, aż beza będzie sucha i lekko popękana.
  16. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostawiając ciasto w środku do ostygnięcia. Dzięki temu beza nie opadnie.

Ciasto podziel na kawałki dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis