Późnym latem i jesienią to ciasto jest hitem u mnie. W jedno popołudnie znika cała blaszka
To ciasto wygląda imponująco i robi wrażenie na gościach, a przy tym nie wymaga specjalnych umiejętności. Śliwkowa chmurka urzeknie mieszkanką tekstur i smaków, godną miana domowego mistrza wypieków.
Śliwki to smak późnego lata i jesieni. To właśnie teraz pojawiają się w sklepach i kuszą pięknym fioletem w ogrodach. Warto w pełni wykorzystać ten czas i zaprosić śliwki na stałe do swojej kuchni. Będą nie tylko świetną bazą do powideł czy kompotów, ale również pysznych deserów. Wśród nich króluje Śliwkowa Chmurka, czyli połączenie kruchego ciasta, śliwek oraz puszystej bezy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serowa chmurka na biszkoptach zachwyci nawet teściową. Prosty przepis na lekkie ciasto
Śliwkowa Chmurka z bezą
Śliwkowa Chmurka urzeka już samym wyglądem, z delikatną, śnieżnobiałą bezą przypominającą chmurkę, pod którą kryje się warstwa soczystych owoców. Kruchy, maślany spód doskonale kontrastuje z delikatną, puszystą pianką, a słodycz bezy jest przełamana naturalną, kwaskowatą nutą dojrzałych śliwek. Śliwkowa chmurka to wypiek, który celebruje sezon na śliwki w najpyszniejszy możliwy sposób.
Składniki:
Kruche ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 110 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2-3 łyżki zimnej wody (opcjonalnie).
Masa ze śliwek:
- 700 g dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek),
- 2-3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Beza
- 4 białka,
- 220 g cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody, przełóż na stolnicę lub do dużej miski.
- Zagnieć ciasto. Jeśli masa jest za sucha, możesz dodać nieco wody.
- Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x35 cm. Nakłuj spód widelcem.
- Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut, aż się zarumieni.
- Śliwki przekrój na pół i usuń pestki.
- Połowę z nich przełóż do rondelka, dodaj cukier i duś, aż zmiękną.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką zimnej wody i dodaj do gotujących się śliwek.
- Dokładnie wymieszaj i gotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
- Białka umieść w czystej i suchej misce. Ubijaj na wysokich obrotach.
- Stopniowo dosypuj cukier, cały czas miksując. Powinien całkowicie rozpuścić się w puszystej i sztywnej pianie.
- Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, a następnie delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Na podpieczony spód ciasta wyłóż ostudzoną masę śliwkową.
- Na wierzch delikatnie wyłóż ubitą bezę, rozprowadzając ją równomiernie.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez około 30-40 minut, aż beza będzie sucha i lekko popękana.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, pozostawiając ciasto w środku do ostygnięcia. Dzięki temu beza nie opadnie.
Ciasto podziel na kawałki dopiero, gdy całkowicie wystygnie. Smacznego!