Dodaję do racuchów. Wychodzą puszyste i lekkie jak chmurka

Słodkie śniadania mogą być też pożywne. Te racuchy na długo uciszą burczenie w brzuchu bez uczucia ciężkości. Są lekkie, puszyste i tak smaczne, że zwykłe placki pójdą w odstawkę.

Puszyste racuchy na śniadaniePuszyste racuchy na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy kojarzą się z puszystymi, drożdżowymi plackami, często smażonymi na solidnej porcji tłuszczu z dodatkiem jabłek w środku. W tym przepisie nie sięgam jednak po żadne spulchniacze i drożdże, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczą trzy składniki, by wyczarować śniadanie lekkie jak chmurka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Racuchy na śmietanie

Mąka, śmietana i jajka — tyle wystarczy, by oczarować domowników pysznym plackami. Po kwadransie na talerzu ląduje sterta śmietanowych racuchów, które tylko czekają, aż się je zje. Same w sobie nie są słodkie, więc można podawać je nawet jako dodatek do jajecznicy czy sosu czosnkowego. Najlepiej smakują jednak w towarzystwie świeżych owoców oraz miodu.

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy © Pyszności

Kluczowym krokiem jest dokładne zmiksowanie jajek z mąką i śmietaną. Ten proces wtłacza do ciasta mnóstwo maleńkich pęcherzyków powietrza. To właśnie to powietrze, uwięzione w masie, zacznie rozszerzać się pod wpływem wysokiej temperatury podczas smażenia, nadając racuchom objętości. Pomocna jest tutaj także sama śmietana, w składzie której znaleźć można wodę. Kiedy ciasto trafi na gorący olej, woda ta błyskawicznie zamienia się w parę wodną. Para, szukając ujścia, rozpycha strukturę ciasta od środka, tworząc liczne, drobne pęcherzyki, które dodatkowo zwiększają objętość.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 140 g śmietany 18 proc.,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesyp mąkę, dodaj śmietanę, sól oraz jajka.
  2. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju i wykładaj porcje masy.
  4. Smaż z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
  5. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe racuchy na śmietanie podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, dodać świeże owoce, miód czy syrop klonowy. Sprawdzi się tutaj również dżem i czekolada, za którą przepadają najmłodsi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm