Dodaję do racuchów. Wychodzą puszyste i lekkie jak chmurka

Słodkie śniadania mogą być też pożywne. Te racuchy na długo uciszą burczenie w brzuchu bez uczucia ciężkości. Są lekkie, puszyste i tak smaczne, że zwykłe placki pójdą w odstawkę.

Puszyste racuchy na śniadaniePuszyste racuchy na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy kojarzą się z puszystymi, drożdżowymi plackami, często smażonymi na solidnej porcji tłuszczu z dodatkiem jabłek w środku. W tym przepisie nie sięgam jednak po żadne spulchniacze i drożdże, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczą trzy składniki, by wyczarować śniadanie lekkie jak chmurka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Racuchy na śmietanie

Mąka, śmietana i jajka — tyle wystarczy, by oczarować domowników pysznym plackami. Po kwadransie na talerzu ląduje sterta śmietanowych racuchów, które tylko czekają, aż się je zje. Same w sobie nie są słodkie, więc można podawać je nawet jako dodatek do jajecznicy czy sosu czosnkowego. Najlepiej smakują jednak w towarzystwie świeżych owoców oraz miodu.

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy © Pyszności

Kluczowym krokiem jest dokładne zmiksowanie jajek z mąką i śmietaną. Ten proces wtłacza do ciasta mnóstwo maleńkich pęcherzyków powietrza. To właśnie to powietrze, uwięzione w masie, zacznie rozszerzać się pod wpływem wysokiej temperatury podczas smażenia, nadając racuchom objętości. Pomocna jest tutaj także sama śmietana, w składzie której znaleźć można wodę. Kiedy ciasto trafi na gorący olej, woda ta błyskawicznie zamienia się w parę wodną. Para, szukając ujścia, rozpycha strukturę ciasta od środka, tworząc liczne, drobne pęcherzyki, które dodatkowo zwiększają objętość.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 140 g śmietany 18 proc.,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesyp mąkę, dodaj śmietanę, sól oraz jajka.
  2. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju i wykładaj porcje masy.
  4. Smaż z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
  5. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe racuchy na śmietanie podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, dodać świeże owoce, miód czy syrop klonowy. Sprawdzi się tutaj również dżem i czekolada, za którą przepadają najmłodsi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯