Dodaję do racuchów. Wychodzą puszyste i lekkie jak chmurka

Słodkie śniadania mogą być też pożywne. Te racuchy na długo uciszą burczenie w brzuchu bez uczucia ciężkości. Są lekkie, puszyste i tak smaczne, że zwykłe placki pójdą w odstawkę.

Puszyste racuchy na śniadaniePuszyste racuchy na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Racuchy kojarzą się z puszystymi, drożdżowymi plackami, często smażonymi na solidnej porcji tłuszczu z dodatkiem jabłek w środku. W tym przepisie nie sięgam jednak po żadne spulchniacze i drożdże, dzięki czemu nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Wystarczą trzy składniki, by wyczarować śniadanie lekkie jak chmurka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W przedszkolu był koszmarem dzieciństwa. W tej wersji to najlepszy obiad na lato

Racuchy na śmietanie

Mąka, śmietana i jajka — tyle wystarczy, by oczarować domowników pysznym plackami. Po kwadransie na talerzu ląduje sterta śmietanowych racuchów, które tylko czekają, aż się je zje. Same w sobie nie są słodkie, więc można podawać je nawet jako dodatek do jajecznicy czy sosu czosnkowego. Najlepiej smakują jednak w towarzystwie świeżych owoców oraz miodu.

Puszyste racuchy
Puszyste racuchy © Pyszności

Kluczowym krokiem jest dokładne zmiksowanie jajek z mąką i śmietaną. Ten proces wtłacza do ciasta mnóstwo maleńkich pęcherzyków powietrza. To właśnie to powietrze, uwięzione w masie, zacznie rozszerzać się pod wpływem wysokiej temperatury podczas smażenia, nadając racuchom objętości. Pomocna jest tutaj także sama śmietana, w składzie której znaleźć można wodę. Kiedy ciasto trafi na gorący olej, woda ta błyskawicznie zamienia się w parę wodną. Para, szukając ujścia, rozpycha strukturę ciasta od środka, tworząc liczne, drobne pęcherzyki, które dodatkowo zwiększają objętość.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 140 g śmietany 18 proc.,
  • 2 jaja,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesyp mąkę, dodaj śmietanę, sól oraz jajka.
  2. Zmiksuj całość na jednolitą masę.
  3. Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju i wykładaj porcje masy.
  4. Smaż z obu stron, aż racuchy się zarumienią.
  5. Odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe racuchy na śmietanie podaj z ulubionymi dodatkami. Możesz oprószyć je cukrem pudrem, dodać świeże owoce, miód czy syrop klonowy. Sprawdzi się tutaj również dżem i czekolada, za którą przepadają najmłodsi. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło