Prawdziwy hit wśród szarlotek. Zrobisz ekspresowo i bez pieczenia
Szarlotka bez pieczenia na spodzie z biszkoptów pokryta śmietanową chmurką szybko skrada serca i podbija podniebienia. Nie bez powodu nazywa się ją hitem - taki deser nieczęsto gości na stołach, ale kiedy tylko się pojawia, inne odchodzą w niepamięć. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
12.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:02
Szarlotka bez pieczenia z galaretką i pod śmietanową chmurką bije na głowę inne tego typu desery. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczonego, ale też pracochłonnego ciasta. Szarlotka bez pieczenia zaskakuje smakiem, formą i wspaniałym wykończeniem - o tej śmietanowej chmurce długo nie da się zapomnieć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?
Szarlotka jak szarlotka - nie obędzie się bez jabłek. Pytanie brzmi, jakie wybrać? Te kruche i soczyste mogą rozmięknąć tak, że zginą we własnym soku. Z kolei do tych bardziej zwartych, ale też kwaśnych trzeba będzie dodać więcej cukru. Wiele osób uważa, że najlepszym wyborem jest szara reneta, warto też sięgać po antonówkę, ligol czy papierówkę.
W szarlotce bez pieczenia jabłka łączone są z galaretką. Tutaj pojawia się kolejne pytanie, jaki smak wybrać, by nie gryzł się z pozostałymi składnikami deseru. Z pewnością dobrze komponować się będzie galaretka cytrynowa, jednak nie gorzej też wypadnie pomarańczowa czy brzoskwiniowa.
Kluczowym składnikiem szarlotki na zimno jest śmietanka ubita z żelatyną. By cieszyć się idealnym wykończeniem deseru, należy zadbać o kilka szczegółów. Po pierwsze - wybieramy śmietankę 30 lub 36 proc. Po drugie - przed ubijaniem śmietanka musi być dobrze schłodzona. Po trzecie - pamietaj, by żelatyna, którą dodasz do śmietany, była ostudzona. W przeciwnym razie dojdzie do zważenia się nabiału.
Szarlotka bez pieczenia z galaretką pod śmietanową pierzynką. Przepis
Składniki:
- 2 kg kwaśnych jabłek,
- 2 galaretki,
- 500 ml wrzątku,
- 200 g podłużnych biszkoptów,
- 250 ml mleka (może być roślinne),
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 50 g cukru pudru,
- łyżka żelatyny w proszku+70 ml wrzątku,
- płatki migdałów do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jabłka umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Jabłka przesmaż, aż staną się miękkie.
- Galaretki zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Kiedy już się rozpuszczą, dodaj do nich przesmażone jabłka. Całość odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- Biszkopty ułóż ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia, uprzednio mocząc każdy przez chwilę w mleku.
- Tężejąca masę z galaretki i jabłek wyłóż na nasączone biszkopty. Odstaw całość do lodówki.
- Żelatynę rozpuść we wrzątku.
- Schłodzoną śmietaną ubij z cukrem. Kiedy zacznie sztywnieć, dodaj do niej rozpuszczoną (i schłodzoną) żelatynę, ciągle mieszając.
- Tak przygotowaną śmietanę wyłóż na jabłka. Całość posyp prażonymi płatkami migdałów.