InspiracjePrawdziwy hit wśród szarlotek. Zrobisz ekspresowo i bez pieczenia

Prawdziwy hit wśród szarlotek. Zrobisz ekspresowo i bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia na galaretce pod śmietanową chmurką
Szarlotka bez pieczenia na galaretce pod śmietanową chmurką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.11.2023 19:54, aktual.: 17.01.2024 14:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szarlotka bez pieczenia na spodzie z biszkoptów pokryta śmietanową chmurką szybko skrada serca i podbija podniebienia. Nie bez powodu nazywa się ją hitem - taki deser nieczęsto gości na stołach, ale kiedy tylko się pojawia, inne odchodzą w niepamięć. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Szarlotka bez pieczenia z galaretką i pod śmietanową chmurką bije na głowę inne tego typu desery. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczonego, ale też pracochłonnego ciasta. Szarlotka bez pieczenia zaskakuje smakiem, formą i wspaniałym wykończeniem - o tej śmietanowej chmurce długo nie da się zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Szarlotka jak szarlotka - nie obędzie się bez jabłek. Pytanie brzmi, jakie wybrać? Te kruche i soczyste mogą rozmięknąć tak, że zginą we własnym soku. Z kolei do tych bardziej zwartych, ale też kwaśnych trzeba będzie dodać więcej cukru. Wiele osób uważa, że najlepszym wyborem jest szara reneta, warto też sięgać po antonówkę, ligol czy papierówkę.

W szarlotce bez pieczenia jabłka łączone są z galaretką. Tutaj pojawia się kolejne pytanie, jaki smak wybrać, by nie gryzł się z pozostałymi składnikami deseru. Z pewnością dobrze komponować się będzie galaretka cytrynowa, jednak nie gorzej też wypadnie pomarańczowa czy brzoskwiniowa.

Kluczowym składnikiem szarlotki na zimno jest śmietanka ubita z żelatyną. By cieszyć się idealnym wykończeniem deseru, należy zadbać o kilka szczegółów. Po pierwsze - wybieramy śmietankę 30 lub 36 proc. Po drugie - przed ubijaniem śmietanka musi być dobrze schłodzona. Po trzecie - pamietaj, by żelatyna, którą dodasz do śmietany, była ostudzona. W przeciwnym razie dojdzie do zważenia się nabiału.

Podsmażone jabłka lądują w kąpieli z galaretek
Podsmażone jabłka lądują w kąpieli z galaretek© Pixabay

Szarlotka bez pieczenia z galaretką pod śmietanową pierzynką. Przepis

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 2 galaretki,
  • 500 ml wrzątku,
  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 250 ml mleka (może być roślinne),
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżka żelatyny w proszku+70 ml wrzątku,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłka przesmaż, aż staną się miękkie.
  3. Galaretki zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Kiedy już się rozpuszczą, dodaj do nich przesmażone jabłka. Całość odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  4. Biszkopty ułóż ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia, uprzednio mocząc każdy przez chwilę w mleku.
  5. Tężejąca masę z galaretki i jabłek wyłóż na nasączone biszkopty. Odstaw całość do lodówki.
  6. Żelatynę rozpuść we wrzątku.
  7. Schłodzoną śmietaną ubij z cukrem. Kiedy zacznie sztywnieć, dodaj do niej rozpuszczoną (i schłodzoną) żelatynę, ciągle mieszając.
  8. Tak przygotowaną śmietanę wyłóż na jabłka. Całość posyp prażonymi płatkami migdałów.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także