InspiracjePrawdziwy hit wśród szarlotek. Zrobisz ekspresowo i bez pieczenia

Prawdziwy hit wśród szarlotek. Zrobisz ekspresowo i bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia na galaretce pod śmietanową chmurką
Szarlotka bez pieczenia na galaretce pod śmietanową chmurką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
12.11.2023 19:54, aktualizacja: 17.01.2024 14:02

Szarlotka bez pieczenia na spodzie z biszkoptów pokryta śmietanową chmurką szybko skrada serca i podbija podniebienia. Nie bez powodu nazywa się ją hitem - taki deser nieczęsto gości na stołach, ale kiedy tylko się pojawia, inne odchodzą w niepamięć. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Szarlotka bez pieczenia z galaretką i pod śmietanową chmurką bije na głowę inne tego typu desery. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczonego, ale też pracochłonnego ciasta. Szarlotka bez pieczenia zaskakuje smakiem, formą i wspaniałym wykończeniem - o tej śmietanowej chmurce długo nie da się zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Szarlotka jak szarlotka - nie obędzie się bez jabłek. Pytanie brzmi, jakie wybrać? Te kruche i soczyste mogą rozmięknąć tak, że zginą we własnym soku. Z kolei do tych bardziej zwartych, ale też kwaśnych trzeba będzie dodać więcej cukru. Wiele osób uważa, że najlepszym wyborem jest szara reneta, warto też sięgać po antonówkę, ligol czy papierówkę.

W szarlotce bez pieczenia jabłka łączone są z galaretką. Tutaj pojawia się kolejne pytanie, jaki smak wybrać, by nie gryzł się z pozostałymi składnikami deseru. Z pewnością dobrze komponować się będzie galaretka cytrynowa, jednak nie gorzej też wypadnie pomarańczowa czy brzoskwiniowa.

Kluczowym składnikiem szarlotki na zimno jest śmietanka ubita z żelatyną. By cieszyć się idealnym wykończeniem deseru, należy zadbać o kilka szczegółów. Po pierwsze - wybieramy śmietankę 30 lub 36 proc. Po drugie - przed ubijaniem śmietanka musi być dobrze schłodzona. Po trzecie - pamietaj, by żelatyna, którą dodasz do śmietany, była ostudzona. W przeciwnym razie dojdzie do zważenia się nabiału.

Podsmażone jabłka lądują w kąpieli z galaretek
Podsmażone jabłka lądują w kąpieli z galaretek© Pixabay

Szarlotka bez pieczenia z galaretką pod śmietanową pierzynką. Przepis

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 2 galaretki,
  • 500 ml wrzątku,
  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 250 ml mleka (może być roślinne),
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżka żelatyny w proszku+70 ml wrzątku,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłka przesmaż, aż staną się miękkie.
  3. Galaretki zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Kiedy już się rozpuszczą, dodaj do nich przesmażone jabłka. Całość odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  4. Biszkopty ułóż ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia, uprzednio mocząc każdy przez chwilę w mleku.
  5. Tężejąca masę z galaretki i jabłek wyłóż na nasączone biszkopty. Odstaw całość do lodówki.
  6. Żelatynę rozpuść we wrzątku.
  7. Schłodzoną śmietaną ubij z cukrem. Kiedy zacznie sztywnieć, dodaj do niej rozpuszczoną (i schłodzoną) żelatynę, ciągle mieszając.
  8. Tak przygotowaną śmietanę wyłóż na jabłka. Całość posyp prażonymi płatkami migdałów.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także