Prawdziwy hit wśród szarlotek. Zrobisz ekspresowo i bez pieczenia

Szarlotka bez pieczenia na spodzie z biszkoptów pokryta śmietanową chmurką szybko skrada serca i podbija podniebienia. Nie bez powodu nazywa się ją hitem - taki deser nieczęsto gości na stołach, ale kiedy tylko się pojawia, inne odchodzą w niepamięć. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.

Szarlotka bez pieczenia na galaretce pod śmietanową chmurkąSzarlotka bez pieczenia na galaretce pod śmietanową chmurką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szarlotka bez pieczenia z galaretką i pod śmietanową chmurką bije na głowę inne tego typu desery. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczonego, ale też pracochłonnego ciasta. Szarlotka bez pieczenia zaskakuje smakiem, formą i wspaniałym wykończeniem - o tej śmietanowej chmurce długo nie da się zapomnieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne ciasteczka staną się hitem tej jesieni. Nie sposób oderwać od nich wzroku

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Szarlotka jak szarlotka - nie obędzie się bez jabłek. Pytanie brzmi, jakie wybrać? Te kruche i soczyste mogą rozmięknąć tak, że zginą we własnym soku. Z kolei do tych bardziej zwartych, ale też kwaśnych trzeba będzie dodać więcej cukru. Wiele osób uważa, że najlepszym wyborem jest szara reneta, warto też sięgać po antonówkę, ligol czy papierówkę.

W szarlotce bez pieczenia jabłka łączone są z galaretką. Tutaj pojawia się kolejne pytanie, jaki smak wybrać, by nie gryzł się z pozostałymi składnikami deseru. Z pewnością dobrze komponować się będzie galaretka cytrynowa, jednak nie gorzej też wypadnie pomarańczowa czy brzoskwiniowa.

Kluczowym składnikiem szarlotki na zimno jest śmietanka ubita z żelatyną. By cieszyć się idealnym wykończeniem deseru, należy zadbać o kilka szczegółów. Po pierwsze - wybieramy śmietankę 30 lub 36 proc. Po drugie - przed ubijaniem śmietanka musi być dobrze schłodzona. Po trzecie - pamietaj, by żelatyna, którą dodasz do śmietany, była ostudzona. W przeciwnym razie dojdzie do zważenia się nabiału.

Podsmażone jabłka lądują w kąpieli z galaretek
Podsmażone jabłka lądują w kąpieli z galaretek © Pixabay

Szarlotka bez pieczenia z galaretką pod śmietanową pierzynką. Przepis

Składniki:

  • 2 kg kwaśnych jabłek,
  • 2 galaretki,
  • 500 ml wrzątku,
  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 250 ml mleka (może być roślinne),
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g cukru pudru,
  • łyżka żelatyny w proszku+70 ml wrzątku,
  • płatki migdałów do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Jabłka przesmaż, aż staną się miękkie.
  3. Galaretki zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Kiedy już się rozpuszczą, dodaj do nich przesmażone jabłka. Całość odstaw do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  4. Biszkopty ułóż ciasno w formie wyłożonej papierem do pieczenia, uprzednio mocząc każdy przez chwilę w mleku.
  5. Tężejąca masę z galaretki i jabłek wyłóż na nasączone biszkopty. Odstaw całość do lodówki.
  6. Żelatynę rozpuść we wrzątku.
  7. Schłodzoną śmietaną ubij z cukrem. Kiedy zacznie sztywnieć, dodaj do niej rozpuszczoną (i schłodzoną) żelatynę, ciągle mieszając.
  8. Tak przygotowaną śmietanę wyłóż na jabłka. Całość posyp prażonymi płatkami migdałów.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej