Prosty krem truskawkowy robię niemal codziennie. Jest taki pyszny
Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc to idealny moment, by przygotować lekki, puszysty deser na bazie tych pysznych owoców. Zdradzam przepis na prosty i efektowny krem, który zachwyci twoich bliskich.
Kiedy na straganach pojawiają się soczyste, pachnące truskawki, trudno się im oprzeć. Sezon na te owoce nie trwa długo, dlatego warto jak najczęściej używać ich w kuchni, póki są dostępne. Ten kremowy deser to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych sposobów, by cieszyć się ich naturalną słodyczą. Prosty, aksamitny i przyjemnie chłodny – idealny na coś słodkiego po obiedzie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo
Przepis na krem truskawkowy
Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dlatego warto wstawić go do lodówki na minimum 2–3 godziny. Jeśli zależy ci na bardziej zwartej konsystencji , możesz zwiększyć ilość żelatyny do pełnych 2 łyżeczek, ale pamiętaj, że krem powinien pozostać lekki i puszysty. Do dekoracji sprawdzą się świeże truskawki, borówki, listki mięty lub starta biała czekolada.
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1,5 łyżeczki żelatyny,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
Przygotowanie:
- Truskawki dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki. Zblenduj je na mus, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać aksamitną konsystencję.
- Do gładkiego musu dodaj sok z cytryny i cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników.
- Zalej ją ok. 2,5–3 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut. Potem podgrzej do całkowitego rozpuszczenia i lekko przestudź.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 1–2 łyżki truskawkowego musu, wymieszaj i przelej do reszty owocowej masy. Połącz dokładnie.
- Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do truskawkowej bazy.
- Przełóż krem do pucharków i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2–3 godziny.