Prosty krem truskawkowy robię niemal codziennie. Jest taki pyszny

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc to idealny moment, by przygotować lekki, puszysty deser na bazie tych pysznych owoców. Zdradzam przepis na prosty i efektowny krem, który zachwyci twoich bliskich.

Krem truskawkowy to idealny deser na ciepłe dniKrem truskawkowy to idealny deser na ciepłe dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Flavia Novais Nakamura

Kiedy na straganach pojawiają się soczyste, pachnące truskawki, trudno się im oprzeć. Sezon na te owoce nie trwa długo, dlatego warto jak najczęściej używać ich w kuchni, póki są dostępne. Ten kremowy deser to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych sposobów, by cieszyć się ich naturalną słodyczą. Prosty, aksamitny i przyjemnie chłodny – idealny na coś słodkiego po obiedzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Przepis na krem truskawkowy

Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dlatego warto wstawić go do lodówki na minimum 2–3 godziny. Jeśli zależy ci na bardziej zwartej konsystencji , możesz zwiększyć ilość żelatyny do pełnych 2 łyżeczek, ale pamiętaj, że krem powinien pozostać lekki i puszysty. Do dekoracji sprawdzą się świeże truskawki, borówki, listki mięty lub starta biała czekolada.

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki. Zblenduj je na mus, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać aksamitną konsystencję.
  2. Do gładkiego musu dodaj sok z cytryny i cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników.
  3. Zalej ją ok. 2,5–3 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut. Potem podgrzej do całkowitego rozpuszczenia i lekko przestudź.
  4. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 1–2 łyżki truskawkowego musu, wymieszaj i przelej do reszty owocowej masy. Połącz dokładnie.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do truskawkowej bazy.
  6. Przełóż krem do pucharków i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2–3 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀