WAŻNE
TERAZ

"Byłam sześćdziesioną". Wstrząsające, co zrobiła jej klasa

Prosty krem truskawkowy robię niemal codziennie. Jest taki pyszny

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc to idealny moment, by przygotować lekki, puszysty deser na bazie tych pysznych owoców. Zdradzam przepis na prosty i efektowny krem, który zachwyci twoich bliskich.

Krem truskawkowy to idealny deser na ciepłe dniKrem truskawkowy to idealny deser na ciepłe dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Flavia Novais Nakamura

Kiedy na straganach pojawiają się soczyste, pachnące truskawki, trudno się im oprzeć. Sezon na te owoce nie trwa długo, dlatego warto jak najczęściej używać ich w kuchni, póki są dostępne. Ten kremowy deser to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych sposobów, by cieszyć się ich naturalną słodyczą. Prosty, aksamitny i przyjemnie chłodny – idealny na coś słodkiego po obiedzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Przepis na krem truskawkowy

Deser najlepiej smakuje dobrze schłodzony, dlatego warto wstawić go do lodówki na minimum 2–3 godziny. Jeśli zależy ci na bardziej zwartej konsystencji , możesz zwiększyć ilość żelatyny do pełnych 2 łyżeczek, ale pamiętaj, że krem powinien pozostać lekki i puszysty. Do dekoracji sprawdzą się świeże truskawki, borówki, listki mięty lub starta biała czekolada.

Składniki:

  • 500 g świeżych truskawek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1,5 łyżeczki żelatyny,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.

Przygotowanie:

  1. Truskawki dokładnie umyj, osusz i usuń szypułki. Zblenduj je na mus, a następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek i uzyskać aksamitną konsystencję.
  2. Do gładkiego musu dodaj sok z cytryny i cukier puder. Wymieszaj do połączenia składników.
  3. Zalej ją ok. 2,5–3 łyżkami zimnej wody i odstaw na kilka minut. Potem podgrzej do całkowitego rozpuszczenia i lekko przestudź.
  4. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 1–2 łyżki truskawkowego musu, wymieszaj i przelej do reszty owocowej masy. Połącz dokładnie.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj ją do truskawkowej bazy.
  6. Przełóż krem do pucharków i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2–3 godziny.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba