Taki deser robiła mi babcia. Dorzuciłam dwa składniki i smakuje jak z najlepszej restauracji

Ryż z karmelizowanym jabłkiem i mascarpone nieodłącznie kojarzy mi się z wakacjami u babci. Co prawda zamiast mascarpone był jogurt, ale w mojej wersji to ten produkt gra główne skrzypce. Dorzuciłam też kilka innych składników...

Kremowy ryż z karmelizowanymi jabłkami, mascarpone i malinamiKremowy ryż z karmelizowanymi jabłkami, mascarpone i malinami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

... i tak oto powstał deser, który smakuje jak z najlepszej restauracji. Jestem pewna, że za coś takiego zapłaciłabym miliony monet. Dzięki temu, że babcia dała mi przepis na podstawę, mogłam kombinować ile wlezie. I tak oto powstał kremowy ryż z karmelizowanymi jabłkami i mascarpone. Częstuj się recepturą i stwórz deser marzeń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!

Kremowy ryż z karmelizowanymi jabłkami, mascarpone i malinami - przepis

Zanim zaczniesz, przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Będzie ich dość dużo, ale zobaczysz, że warto.

Składniki na ryż:

  • szklanka ryżu (najlepiej nada się jaśminowy),
  • 2 szklanki mleka,
  • szklanka wody,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki cukru (lub do smaku - możesz mniej lub więcej),
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 2–3 łyżki mascarpone.

Na karmelizowane jabłka:

  • 2 duże jabłka (najlepiej lekko kwaśne, na przykład antonówka),
  • 1,5 łyżki masła,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sok z 1/4 cytryny.

Dodatkowo:

  • garść świeżych lub mrożonych malin (rozmróź koniecznie wcześniej, żebyś nie musiał za długo czekać),
  • kilka listków mięty,
  • płatki migdałów do posypania.

Jak zrobić kremowy ryż z karmelizowanym jabłkiem i mascarpone?


Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj mleko z wodą, masłem, solą i cukrem. Dodaj opłukany ryż i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Często mieszaj i patrz, jak zmienia się w piękny, gładki i kremowy. Pod koniec gotowania dodaj wanilię i mascarpone, dokładnie wymieszaj.
  2. Jabłka obierz (najlepiej, jak to zrobisz w czasie gotowania ryżu, zaoszczędzisz dużo czasu), usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, po chwili dodaj cukier i jabłka, podsmażaj na średnim ogniu, aż lekko zmiękną i się skarmelizują. Zajmie ci to około 7 minut. Pod koniec dodaj cynamon i sok z cytryny. Wtedy jabłka będą smakowały jak w najprawdziwszej szarlotce. Kremowy ryż z karmelizowanymi jabłkami i mascarpone jest już prawie gotowy. Została ostatnia rzecz.
  3. Do miseczek, pucharków lub szklanek nałóż porcje gorącego ryżu, na wierzchu ułóż karmelizowane jabłka i kilka malin. Możesz całość posypać płatkami migdałów i ozdobić listkiem mięty. Pasować będą też truskawki, borówki lub mango.

Kilka ciekawych tipów:

  • jeśli chcesz, by ryż przypominał budyń, wlej więcej mleka i dłużej gotuj,
  • jesteś wege? Nic straconego, nie musisz używać mleka i mascarpone, zastąp je pastą z nerkowców, wegańskim jogurtem i mlekiem roślinnym (z całego serca polecam owsiane i migdałowe).

Ryż z karmelizowanym jabłkiem i mascarpone to idealne połączenie słodyczy i lekkiej owocowej kwaskowatości. Coś tak dobrego, że nigdy o tym nie zapomnisz.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇