Taki deser robiła mi babcia. Dorzuciłam dwa składniki i smakuje jak z najlepszej restauracji
Ryż z karmelizowanym jabłkiem i mascarpone nieodłącznie kojarzy mi się z wakacjami u babci. Co prawda zamiast mascarpone był jogurt, ale w mojej wersji to ten produkt gra główne skrzypce. Dorzuciłam też kilka innych składników...
... i tak oto powstał deser, który smakuje jak z najlepszej restauracji. Jestem pewna, że za coś takiego zapłaciłabym miliony monet. Dzięki temu, że babcia dała mi przepis na podstawę, mogłam kombinować ile wlezie. I tak oto powstał kremowy ryż z karmelizowanymi jabłkami i mascarpone. Częstuj się recepturą i stwórz deser marzeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Maxi King bez pieczenia – Smakuje lepiej niż batonik!
Kremowy ryż z karmelizowanymi jabłkami, mascarpone i malinami - przepis
Zanim zaczniesz, przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Będzie ich dość dużo, ale zobaczysz, że warto.
Składniki na ryż:
- szklanka ryżu (najlepiej nada się jaśminowy),
- 2 szklanki mleka,
- szklanka wody,
- łyżka masła,
- 2 łyżki cukru (lub do smaku - możesz mniej lub więcej),
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 2–3 łyżki mascarpone.
Na karmelizowane jabłka:
- 2 duże jabłka (najlepiej lekko kwaśne, na przykład antonówka),
- 1,5 łyżki masła,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- sok z 1/4 cytryny.
Dodatkowo:
- garść świeżych lub mrożonych malin (rozmróź koniecznie wcześniej, żebyś nie musiał za długo czekać),
- kilka listków mięty,
- płatki migdałów do posypania.
Jak zrobić kremowy ryż z karmelizowanym jabłkiem i mascarpone?
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj mleko z wodą, masłem, solą i cukrem. Dodaj opłukany ryż i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut. Często mieszaj i patrz, jak zmienia się w piękny, gładki i kremowy. Pod koniec gotowania dodaj wanilię i mascarpone, dokładnie wymieszaj.
- Jabłka obierz (najlepiej, jak to zrobisz w czasie gotowania ryżu, zaoszczędzisz dużo czasu), usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, po chwili dodaj cukier i jabłka, podsmażaj na średnim ogniu, aż lekko zmiękną i się skarmelizują. Zajmie ci to około 7 minut. Pod koniec dodaj cynamon i sok z cytryny. Wtedy jabłka będą smakowały jak w najprawdziwszej szarlotce. Kremowy ryż z karmelizowanymi jabłkami i mascarpone jest już prawie gotowy. Została ostatnia rzecz.
- Do miseczek, pucharków lub szklanek nałóż porcje gorącego ryżu, na wierzchu ułóż karmelizowane jabłka i kilka malin. Możesz całość posypać płatkami migdałów i ozdobić listkiem mięty. Pasować będą też truskawki, borówki lub mango.
Kilka ciekawych tipów:
- jeśli chcesz, by ryż przypominał budyń, wlej więcej mleka i dłużej gotuj,
- jesteś wege? Nic straconego, nie musisz używać mleka i mascarpone, zastąp je pastą z nerkowców, wegańskim jogurtem i mlekiem roślinnym (z całego serca polecam owsiane i migdałowe).
Ryż z karmelizowanym jabłkiem i mascarpone to idealne połączenie słodyczy i lekkiej owocowej kwaskowatości. Coś tak dobrego, że nigdy o tym nie zapomnisz.