W ten sposób przechowuj truskawki. Będą świeże dwa razy dłużej

Truskawki to jedne z najdelikatniejszych owoców. Bardzo szybko tracą świeżość i zaczynają się psuć. Dlatego bardzo ważne jest ich odpowiednie przechowywanie. Wystarczy poznać kilka zasad, by już nigdy nie wyrzucać owoców.

Truskawki to bardzo delikatne owoceTruskawki to bardzo delikatne owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Truskawki dłużej zachowają świeżość, kiedy będą dobrze przechowywane. Jednak pierwszy krok to wybór odpowiednich owoców. Kupuj tylko świeże, nieuszkodzone z zielonymi szypułkami. Truskawki nie dojrzewają po zerwaniu, więc wybieraj te o intensywnie czerwonym kolorze. Unikaj przesypywania ich do jednorazowych reklamówek, co powoduje, że się szybciej gniotą i psują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To najlepszy deser z truskawkami. Eton mess to słodki bałagan w najlepszym wydaniu

Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość na dłużej?

Po przyniesieniu truskawek do domu nie wkładaj ich po prostu do lodówki. Warto poświęcić im chwilę. Przede wszystkim przesyp je do płaskiego naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym. Ręcznik wchłonie nadmiar wilgoci, co pomoże utrzymać owoce w lepszym stanie. Pamiętaj też, żeby przebrać owoce i usunąć egzemplarze, które są już obite bądź zgniecione. Z nich jak najszybciej przygotuj na przykład kompot.

Kiedy umyć truskawki?

Wiele osób myje truskawki przed włożeniem ich do lodówki, ale to nie jest najlepsze rozwiązanie. Wilgoć to ich największy wróg, bo przyspiesza pleśnienie i psucie. Owoce powinny być suche i ułożone w jednej warstwie w niskim, najlepiej szklanym pojemniku, wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Dodatkowo warto codziennie kontrolować stan owoców i usuwać te, które zaczynają się psuć. Dzięki temu unikniemy rozprzestrzeniania się pleśni na pozostałe truskawki. Zostawienie szypułek również opóźnia proces psucia, chroniąc wnętrze owocu przed dostępem wody.

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯