Przechowuj chleb w ten sposób podczas upałów. Dzięki temu nie spleśnieje
Latem w okresie grillowym kupujemy większe ilości pieczywa. Zdarza się jednak, że nie jesteśmy w stanie przejeść kupionego chleba czy bułek. Jest jednak sposób na to, by nie wyrzucać jedzenia. Warto poznać ten trik, dzięki któremu pieczywo nie spleśnieje.
08.07.2023 | aktual.: 08.07.2023 12:31
Chleb to pieczywo, które większość z nas je każdego dnia. Nie może więc zabraknąć go w domu. Czasem jednak jemy oczami, a skutkiem tego jest nadwyżka żywności, która może się szybko popsuć. Jak radzić sobie z nadmiarem chleba podczas upałów? Na to należy zwrócić uwagę, jeśli nie chcemy, by trafił do kosza.
Jak przechowywać chleb podczas upałów? Dzięki temu trikowi nie będzie pleśnieć tak szybko
Marnowanie żywności to bardzo zły nawyk. Należy więc robić wszystko, by tak się nie działo. Ważne jest zatem poznanie trików, które pozwolą przedłużyć przydatność produktów, które szybko się psują. Jednym z nich jest właśnie pieczywo. Podczas upałów nie tylko czerstwieje, ale i szybciej pleśnieje. Przede wszystkim chleb należy przechowywać w chlebaku bez foliowej reklamówki czy woreczka. Aby był jeszcze dłużej świeży, należy przechowywać go w ceramicznym chłodniku.
Masz za dużo chleba i miejsce w zamrażarce? Ten patent sprawdzi się doskonale
Warto jednak mieć na uwadze, że sposoby te są uzależnione od rodzaju pieczywa. Chleb kupiony w supermarkecie, najczęściej krojony, należy zamrozić, by się nie popsuł. Wyżej wymienione sposoby mogą być w takich przypadkach nieskuteczne. Nie warto więc bać się mrożenia chleba, ponieważ nie wpłynie to na jego smak. Zawsze możemy też wstawić chleb wyjęty z zamrażarki na jakiś czas do piekarnika. Dzięki temu będzie miał chrupiącą skórkę, a my będziemy mogli delektować się pysznymi kanapkami z kromką ciepłego chleba. Cała rodzina będzie zaskoczona tym, jak obłędnie smakuje.