Przechowuj chleb w ten sposób podczas upałów. Dzięki temu nie spleśnieje

Latem w okresie grillowym kupujemy większe ilości pieczywa. Zdarza się jednak, że nie jesteśmy w stanie przejeść kupionego chleba czy bułek. Jest jednak sposób na to, by nie wyrzucać jedzenia. Warto poznać ten trik, dzięki któremu pieczywo nie spleśnieje. 

Co zrobić, by chleb się nie zepsuł? Fot. PexelsCo zrobić, by chleb się nie zepsuł? Fot. Pexels

Chleb to pieczywo, które większość z nas je każdego dnia. Nie może więc zabraknąć go w domu. Czasem jednak jemy oczami, a skutkiem tego jest nadwyżka żywności, która może się szybko popsuć. Jak radzić sobie z nadmiarem chleba podczas upałów? Na to należy zwrócić uwagę, jeśli nie chcemy, by trafił do kosza.

Jak przechowywać chleb podczas upałów? Dzięki temu trikowi nie będzie pleśnieć tak szybko

Marnowanie żywności to bardzo zły nawyk. Należy więc robić wszystko, by tak się nie działo. Ważne jest zatem poznanie trików, które pozwolą przedłużyć przydatność produktów, które szybko się psują. Jednym z nich jest właśnie pieczywo. Podczas upałów nie tylko czerstwieje, ale i szybciej pleśnieje. Przede wszystkim chleb należy przechowywać w chlebaku bez foliowej reklamówki czy woreczka. Aby był jeszcze dłużej świeży, należy przechowywać go w ceramicznym chłodniku.

Masz za dużo chleba i miejsce w zamrażarce? Ten patent sprawdzi się doskonale

Warto jednak mieć na uwadze, że sposoby te są uzależnione od rodzaju pieczywa. Chleb kupiony w supermarkecie, najczęściej krojony, należy zamrozić, by się nie popsuł. Wyżej wymienione sposoby mogą być w takich przypadkach nieskuteczne. Nie warto więc bać się mrożenia chleba, ponieważ nie wpłynie to na jego smak. Zawsze możemy też wstawić chleb wyjęty z zamrażarki na jakiś czas do piekarnika. Dzięki temu będzie miał chrupiącą skórkę, a my będziemy mogli delektować się pysznymi kanapkami z kromką ciepłego chleba. Cała rodzina będzie zaskoczona tym, jak obłędnie smakuje.

Obrazek
Co zrobić, by chleb się nie zepsuł? Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje