Przechowuj chleb w ten sposób podczas upałów. Dzięki temu nie spleśnieje

Latem w okresie grillowym kupujemy większe ilości pieczywa. Zdarza się jednak, że nie jesteśmy w stanie przejeść kupionego chleba czy bułek. Jest jednak sposób na to, by nie wyrzucać jedzenia. Warto poznać ten trik, dzięki któremu pieczywo nie spleśnieje. 

Co zrobić, by chleb się nie zepsuł? Fot. PexelsCo zrobić, by chleb się nie zepsuł? Fot. Pexels

Chleb to pieczywo, które większość z nas je każdego dnia. Nie może więc zabraknąć go w domu. Czasem jednak jemy oczami, a skutkiem tego jest nadwyżka żywności, która może się szybko popsuć. Jak radzić sobie z nadmiarem chleba podczas upałów? Na to należy zwrócić uwagę, jeśli nie chcemy, by trafił do kosza.

Jak przechowywać chleb podczas upałów? Dzięki temu trikowi nie będzie pleśnieć tak szybko

Marnowanie żywności to bardzo zły nawyk. Należy więc robić wszystko, by tak się nie działo. Ważne jest zatem poznanie trików, które pozwolą przedłużyć przydatność produktów, które szybko się psują. Jednym z nich jest właśnie pieczywo. Podczas upałów nie tylko czerstwieje, ale i szybciej pleśnieje. Przede wszystkim chleb należy przechowywać w chlebaku bez foliowej reklamówki czy woreczka. Aby był jeszcze dłużej świeży, należy przechowywać go w ceramicznym chłodniku.

Masz za dużo chleba i miejsce w zamrażarce? Ten patent sprawdzi się doskonale

Warto jednak mieć na uwadze, że sposoby te są uzależnione od rodzaju pieczywa. Chleb kupiony w supermarkecie, najczęściej krojony, należy zamrozić, by się nie popsuł. Wyżej wymienione sposoby mogą być w takich przypadkach nieskuteczne. Nie warto więc bać się mrożenia chleba, ponieważ nie wpłynie to na jego smak. Zawsze możemy też wstawić chleb wyjęty z zamrażarki na jakiś czas do piekarnika. Dzięki temu będzie miał chrupiącą skórkę, a my będziemy mogli delektować się pysznymi kanapkami z kromką ciepłego chleba. Cała rodzina będzie zaskoczona tym, jak obłędnie smakuje.

Obrazek
Co zrobić, by chleb się nie zepsuł? Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Babcia zawsze dodawała do rosołu. Teraz eksperci ostrzegają, że to szkodzi
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Czy trzeba płukać kaszę gryczaną przed gotowaniem? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża
Tylko w tej temperaturze piekę karkówkę. Wychodzi tak krucha, że nie trzeba do niej noża