PrzepisProsty przepis na domowe kimchi. Prawdziwa eksplozja smaków!

Prosty przepis na domowe kimchi. Prawdziwa eksplozja smaków!

Prosty przepis na domowe kimchi. Prawdziwa eksplozja smaków!
Ewa
17.03.2021 10:30

Chociaż mogłoby się wydawać, że to Polska jest królową kiszonek, to w krajach azjatyckich są one równie popularne. W szczególności kimchi! Mamy dla Ciebie prosty przepis, dzięki któremu możesz przygotować kimchi w domu.

Obraz

Czym jest kimchi i jak to się je?

Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej. Je się to tam na potęgę! Jest dodatkiem do praktycznie każdego dania, jak nasze surówki, ale również stanowi bazę do tworzenia innych potraw.

Kimchi to odpowiednio przyprawiona, pikantna, fermentowana kapusta. Swoją ostrość zawdzięcza płatkom ostrej papryki odmiany gochugaru.

Składniki na kimchi w polskim wydaniu:

Pasta kimchi:

  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 cebuli
  • 2 starte na drobnych oczkach ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego

Podstawa:

  • 1 kg kapusty pekińskiej
  • 5 łyżek soli morskiej
  • ok. 2-3 litry wody

Dodatkowo:

  • 1 średniej wielkości marchewka, pokrojona w julienne (cienkie paseczki)
  • cebula dymka
  • 1 mała biała rzepa

Przygotowanie:

  1. Kapustę podziel na 4 części, usuń białe, twarde części i pokrój w kostkę.
  2. W dużym naczyniu rozpuść sól, dorzuć pokrojona kapustę, wymieszaj.
  3. Dociśnij kapustę talerzykiem i odstaw na minimum godzinę.
  4. Przygotuj pastę kimchi: wodę zagotuj z mąką ryżową i cukrem i gotuj 1-2 minuty, aż zamieni się w gęsta masę, jak kleik.
  5. Do przestudzonego kleiku dodaj czosnek, posiekaną drobno cebulę, sos sojowy, paprykę i sól. Dokładnie wymieszaj!
  6. Do pasty dodaj marchewkę, posiekaną dymkę, rzepę i marchewkę.
  7. Gdy minie czas moczenia- dokładnie odsącz i opłucz kapustę pekińską.
  8. Wymieszaj kapustą z warzywami i pastą. Dokładnie natrzyj kawałki kapusty. Nie zapomnij o rękawiczkach!
  9. Przełóż do pojemnika i odstaw na 2-5 dni (temperatura pokojowa). Pierwszą próbę smaku możesz zrobić już po 48 godzinach od zapakowania do pojemnika!

Przygotowane i sfermentowane kimchi możesz przechowywać w lodówce do miesiąca.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także