Kultowe zapiekanki to smak dawnych lat. Jeden składnik sprawi, że będą smakowały jak kiedyś

Kultowe zapiekanki z budki to smak letnich wakacji nad morzem i wypadów do Krakowa. Wiele osób wspomina z uśmiechem smak, który kojarzy im się z dzieciństwem i młodością. Królowały w czasach PRL! Jaki jest sekret ich smaku?

Obrazek
Ewa

Spróbuj przygotować je w swoim domu- będzie o wiele taniej niż na mieście.

Zapiekanki jak z dawnych lat

Gdzie można było kupić najlepsze zapiekanki? Każde miasto miało swoje miejsce, gdzie nieraz tłumy ustawiały się w kolejkę po pyszną, gorącą zapiekankę.

Najlepsze zapiekanki można było kupić na dworcach autobusowych. Szybka przekąska w trakcie podróży, dużo klientów to i towar świeży|opowiada nam jedna z czytelniczek

W internecie często pojawiają się pytania o prawdziwe zapiekanki, które smakują jak dawniej. Każdy ma swoje ulubione miejsce: jedni polecają Zapiekanki U Szarleja w Hrubieszowie, inni wspominają o lokalu na Kaliskiej we Włocławku, w Trójmieście odwiedza się "U Szwagra", a krakowianie wspominają zapiekanki ze stacji PKP, przez które niejedna osoba spóźniła się na pociąg.

Wszystkie te miejsca łączy jedno: miłe wspomnienie smaku sprzed lat, których do tej pory powoduje uruchomienie ślinianek.

Kultowe zapiekanki – jak zrobić zapiekanki jak z PRL?

Chociaż wciąż znaleźć można zapiekanki w różnych odsłonach, to wiele osób narzeka, że z tymi kultowymi mają niewiele wspólnego. Niektóre miejsce oferują niemal rzemieślnicze zapiekanki z nietypowymi dodatkami, jak wędzone sery, wszelakie warzywa i cały wachlarz sosów. Jak zrobić zapiekanki jak z PRL?

Obrazek

Mało osób jednak wie, co trzeba zrobić, żeby zapiekanki smakowały jak dawniej.

Po pierwsze: składniki na zapiekanki są proste, dostępne i tanie. Takie było założenie prlowskich zapiekanek- ketchup, ser i pieczarki to trio, bez którego zapiekanka jak dawniej po prostu nie powstanie.

Po drugie: pieczarki będą tak wyjątkowe tylko wtedy, gdy je...zetrzemy! To właśnie taka forma grzybów stanowi sekret udanej zapiekanki.

Przepis na kultowe zapiekanki z PRL

Przygotowanie zapiekanek jak z PRL jest banalnie proste.

      
  • 2 bagietki
  • 350 g pieczarek
  • ketchup
  • 250 g startego sera żółtego

Bagietkę przetnij na pół i przy pomocy ręki ugnieć jej miękką część. Dzięki temu składniki łatwiej i równomierniej się rozłożą. Bułkę posmaruj warstwą ketchupu, dodaj starte na tarce pieczarki i żółty ser. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Kultowe zapiekanki są już gotowe!

Obrazek

Zobacz prosty i tani przepis na zapiekankę z zupek chińskich

Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus