Kultowe zapiekanki to smak dawnych lat. Jeden składnik sprawi, że będą smakowały jak kiedyś

Kultowe zapiekanki z budki to smak letnich wakacji nad morzem i wypadów do Krakowa. Wiele osób wspomina z uśmiechem smak, który kojarzy im się z dzieciństwem i młodością. Królowały w czasach PRL! Jaki jest sekret ich smaku?

Obrazek
Ewa

Spróbuj przygotować je w swoim domu- będzie o wiele taniej niż na mieście.

Zapiekanki jak z dawnych lat

Gdzie można było kupić najlepsze zapiekanki? Każde miasto miało swoje miejsce, gdzie nieraz tłumy ustawiały się w kolejkę po pyszną, gorącą zapiekankę.

Najlepsze zapiekanki można było kupić na dworcach autobusowych. Szybka przekąska w trakcie podróży, dużo klientów to i towar świeży|opowiada nam jedna z czytelniczek

W internecie często pojawiają się pytania o prawdziwe zapiekanki, które smakują jak dawniej. Każdy ma swoje ulubione miejsce: jedni polecają Zapiekanki U Szarleja w Hrubieszowie, inni wspominają o lokalu na Kaliskiej we Włocławku, w Trójmieście odwiedza się "U Szwagra", a krakowianie wspominają zapiekanki ze stacji PKP, przez które niejedna osoba spóźniła się na pociąg.

Wszystkie te miejsca łączy jedno: miłe wspomnienie smaku sprzed lat, których do tej pory powoduje uruchomienie ślinianek.

Kultowe zapiekanki – jak zrobić zapiekanki jak z PRL?

Chociaż wciąż znaleźć można zapiekanki w różnych odsłonach, to wiele osób narzeka, że z tymi kultowymi mają niewiele wspólnego. Niektóre miejsce oferują niemal rzemieślnicze zapiekanki z nietypowymi dodatkami, jak wędzone sery, wszelakie warzywa i cały wachlarz sosów. Jak zrobić zapiekanki jak z PRL?

Obrazek

Mało osób jednak wie, co trzeba zrobić, żeby zapiekanki smakowały jak dawniej.

Po pierwsze: składniki na zapiekanki są proste, dostępne i tanie. Takie było założenie prlowskich zapiekanek- ketchup, ser i pieczarki to trio, bez którego zapiekanka jak dawniej po prostu nie powstanie.

Po drugie: pieczarki będą tak wyjątkowe tylko wtedy, gdy je...zetrzemy! To właśnie taka forma grzybów stanowi sekret udanej zapiekanki.

Przepis na kultowe zapiekanki z PRL

Przygotowanie zapiekanek jak z PRL jest banalnie proste.

      
  • 2 bagietki
  • 350 g pieczarek
  • ketchup
  • 250 g startego sera żółtego

Bagietkę przetnij na pół i przy pomocy ręki ugnieć jej miękką część. Dzięki temu składniki łatwiej i równomierniej się rozłożą. Bułkę posmaruj warstwą ketchupu, dodaj starte na tarce pieczarki i żółty ser. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Kultowe zapiekanki są już gotowe!

Obrazek

Zobacz prosty i tani przepis na zapiekankę z zupek chińskich

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯