Przepis na placki czekoladowe, które nigdy się nie nudzą. Idealne na leniwe poranki

Placki czekoladowe to pomysł na śniadanie, które zaspokoi apetyt i ochotę na coś słodkiego. Proste w przygotowaniu i pełne czekoladowego aromatu, sprawdzą się zawsze, gdy masz ochotę zacząć dzień w dobrym stylu.

Placki czekoladowe bardzo szybko znikająPlacki czekoladowe bardzo szybko znikają z talerza
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Placki czekoladowe to jeden z tych przepisów, który zawsze warto mieć pod ręką. Robi się je szybko, a efekt jest znakomity – puszyste, pachnące kakao i lekko chrupiące z zewnątrz. Idealne na leniwe poranki, gdy chcesz zjeść coś pysznego bez długiego stania przy kuchence.

Pokochają je wszyscy - i starsi, i młodsi. A dzieci będą cię prosić o dokładkę. Placki czekoladowe są tak pyszne, że lepiej od razu przygotowywać więcej porcji. Znikają dosłownie jak kamfora.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!

Jak zrobić proste placki czekoladowe?

Składniki:

  • 250 ml mleka (może być też napój roślinny, na przykład u mnie hitem jest mleko owsiane),
  • 1,5 szkl. mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Weź miskę i wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
  2. Do drugiej miski wbij jajka, dolej mleko i olej, a potem porządnie wymieszaj.
  3. Przelej mokre składniki do suchych i zmiksuj, aż powstanie gładkie ciasto.
  4. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i nakładaj masę łyżką, formując małe placuszki.
  5. Smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej na małym lub średnim ogniu.
  6. Na koniec przełóż je na talerz i udekoruj według uznania.

Możesz je posypać cukrem pudrem, posmarować dżemem z masłem orzechowym lub waniliowym skyrem. Dobrym pomysłem jest też syrop klonowy albo syrop z agawy. Polecam również domowy mus bananowy (tutaj nie ma filozofii, po prostu z banana robisz miazgę).

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji