Przepis na placki czekoladowe, które nigdy się nie nudzą. Idealne na leniwe poranki
Placki czekoladowe to pomysł na śniadanie, które zaspokoi apetyt i ochotę na coś słodkiego. Proste w przygotowaniu i pełne czekoladowego aromatu, sprawdzą się zawsze, gdy masz ochotę zacząć dzień w dobrym stylu.
Placki czekoladowe to jeden z tych przepisów, który zawsze warto mieć pod ręką. Robi się je szybko, a efekt jest znakomity – puszyste, pachnące kakao i lekko chrupiące z zewnątrz. Idealne na leniwe poranki, gdy chcesz zjeść coś pysznego bez długiego stania przy kuchence.
Pokochają je wszyscy - i starsi, i młodsi. A dzieci będą cię prosić o dokładkę. Placki czekoladowe są tak pyszne, że lepiej od razu przygotowywać więcej porcji. Znikają dosłownie jak kamfora.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!
Jak zrobić proste placki czekoladowe?
Składniki:
- 250 ml mleka (może być też napój roślinny, na przykład u mnie hitem jest mleko owsiane),
- 1,5 szkl. mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Weź miskę i wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
- Do drugiej miski wbij jajka, dolej mleko i olej, a potem porządnie wymieszaj.
- Przelej mokre składniki do suchych i zmiksuj, aż powstanie gładkie ciasto.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i nakładaj masę łyżką, formując małe placuszki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Najlepiej na małym lub średnim ogniu.
- Na koniec przełóż je na talerz i udekoruj według uznania.
Możesz je posypać cukrem pudrem, posmarować dżemem z masłem orzechowym lub waniliowym skyrem. Dobrym pomysłem jest też syrop klonowy albo syrop z agawy. Polecam również domowy mus bananowy (tutaj nie ma filozofii, po prostu z banana robisz miazgę).