PrzepisPrzepis na te placki ma ponad sto lat. Babcia smażyła je co tydzień

Przepis na te placki ma ponad sto lat. Babcia smażyła je co tydzień

Placki na sodzie (Adobe)
Placki na sodzie (Adobe)
11.05.2023 08:30

Placki to danie, które ma wielu fanów. Możemy je przygotowywać na różne sposoby. Dobrze smakują na słodko i na wytrawnie. Pojawiały się niemalże w każdym domu od pokoleń. Niektóre przepisy nie zmieniają się od wielu lat, a ciasto za każdym razem wychodzi idealnie elastyczne.

Dania mączne często trafiają na nasze stoły. Któż nie lubi pierogów, naleśników lub placków? Nie są trudne w wykonaniu, a zawsze cieszą podniebienie. Kiedy zaczynamy je pałaszować, często przypominają nam się najlepsze wakacje u babci i dziadka. Plackami objadaliśmy się bez opamiętania, cały czas sięgając po kolejną porcję. W niektórych rejonach do dania dodaje się sodę oczyszczoną, dzięki której staje się ono puszyste. Przedstawiamy wam przepis na banalnie proste placuszki. Podobno ma ponad 100 lat!

Placki "rowery" zrobisz w kilka chwil. Soda jest ważnym składnikiem

Przygotuj:

  • 500 g mąki pszennej,
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • szklankę maślanki,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • jajko,
  • żółtko,
  • pół łyżeczki soli,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Wykonanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilkanaście minut

Placki (adobe)
Placki (adobe)
  1. Na samym początku przesiej mąkę. Dzięki temu zabiegowi stanie się ona bardziej puszysta. Dosyp do niej sodę oczyszczoną, cukier i sól. Wszystko wymieszaj.
  2. Dodaj całe jajko i żółtko. Następnie dołóż śmietanę i wlej maślankę. Wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję. Idealnie, jeśli nie przykleja się do ręki. Jeżeli tak się dzieje, dodaj trochę mąki.
  3. Masę podziel na kilka mniejszych części. Z każdej uformuj kulę i podsyp mąką. Następnie wszystkie kawałki rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm.
  4. Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim placuszki. Nie zapomnij o tym, by przykryć naczynie. Dzięki temu danie ładnie wyrośnie. Każdy kawałek z obu stron smaż na złoty kolor.
  5. Placki podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz postawić obok nich sałatkę pomidorową, świeże warzywa lub przygotować sos na bazie jogurtu. Fani słodkości polubią połączenie z dżemami i czekoladowymi kremami.

Wypróbuj również przepis na zapiekane bitki:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także