Przepis na te placki ma ponad sto lat. Babcia smażyła je co tydzień
Placki to danie, które ma wielu fanów. Możemy je przygotowywać na różne sposoby. Dobrze smakują na słodko i na wytrawnie. Pojawiały się niemalże w każdym domu od pokoleń. Niektóre przepisy nie zmieniają się od wielu lat, a ciasto za każdym razem wychodzi idealnie elastyczne.
11.05.2023 08:30
Dania mączne często trafiają na nasze stoły. Któż nie lubi pierogów, naleśników lub placków? Nie są trudne w wykonaniu, a zawsze cieszą podniebienie. Kiedy zaczynamy je pałaszować, często przypominają nam się najlepsze wakacje u babci i dziadka. Plackami objadaliśmy się bez opamiętania, cały czas sięgając po kolejną porcję. W niektórych rejonach do dania dodaje się sodę oczyszczoną, dzięki której staje się ono puszyste. Przedstawiamy wam przepis na banalnie proste placuszki. Podobno ma ponad 100 lat!
Placki "rowery" zrobisz w kilka chwil. Soda jest ważnym składnikiem
Przygotuj:
- 500 g mąki pszennej,
- dwie łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 łyżeczki cukru,
- szklankę maślanki,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- jajko,
- żółtko,
- pół łyżeczki soli,
- olej lub masło klarowane do smażenia.
Wykonanie jest bardzo proste i zajmuje tylko kilkanaście minut
- Na samym początku przesiej mąkę. Dzięki temu zabiegowi stanie się ona bardziej puszysta. Dosyp do niej sodę oczyszczoną, cukier i sól. Wszystko wymieszaj.
- Dodaj całe jajko i żółtko. Następnie dołóż śmietanę i wlej maślankę. Wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą i elastyczną konsystencję. Idealnie, jeśli nie przykleja się do ręki. Jeżeli tak się dzieje, dodaj trochę mąki.
- Masę podziel na kilka mniejszych części. Z każdej uformuj kulę i podsyp mąką. Następnie wszystkie kawałki rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm.
- Na patelni rozgrzej olej i układaj na nim placuszki. Nie zapomnij o tym, by przykryć naczynie. Dzięki temu danie ładnie wyrośnie. Każdy kawałek z obu stron smaż na złoty kolor.
- Placki podawaj z kwaśną śmietaną. Możesz postawić obok nich sałatkę pomidorową, świeże warzywa lub przygotować sos na bazie jogurtu. Fani słodkości polubią połączenie z dżemami i czekoladowymi kremami.
Wypróbuj również przepis na zapiekane bitki: