Przepis "nie wiem" to najczęstsze danie. W rzeczywistości może być przepyszny

Codzienne wymyślanie menu dla całej rodziny może być sporym wyzwaniem. Czasem na stole pojawiają się pracochłonne dania, sycące zapiekanki czy duszone mięsa. Są jednak dni, gdy chęci na gotowanie po prostu brakuje. Z pomocą przychodzi wtedy przepis "nie wiem".

To danie rozwiążę problem, co na obiadTo danie rozwiążę problem, co na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Każdy z nas zna to pytanie, które pojawia się w ciągu dnia: „co na obiad?”. Dla rodziców to codzienna zagwozdka, ale nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie, to pytanie potrafi być uciążliwe. Rozwiązanie jest proste - do powtarzanego jak mantra hasła przypisz prosty i smaczny przepis, doskonale znany z rodzinnego domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger w croissancie. Przepis na modny, domowy fast food

Prosty przepis na obiad

„Nie wiem” to nie tylko szczera odpowiedź, ale także smaczne danie. To prosta wersja klasycznego comfort food, która powstała jako niezawodne rozwiązanie na obiad. Wystarczy kilka składników z domowej spiżarni, kilkanaście minut przygotować i można się zajadać.

Koniec z rodzinnymi dyskusjami i skreślaniem z listy kolejnych produktów, na które nie masz ochoty. Gdy w głowie pustka, a w lodówce echo, z pomocą przychodzi on — legendarny przepis "Nie wiem". To danie, które powstało z potrzeby chwili, z frustracji i z desperacji. To kulinarne ostatnie koło ratunku, które zaskakuje swoją prostotą i... naprawdę dobrym smakiem.

Makaron z serem i cukrem

Jeśli tylko potrafisz zagotować wodę na makaron, to i z tym przepisem poradzisz sobie bez problemu. Jaki rodzaj makaronu? Dowolny, byleby jakiś był. Rurki, kokardki, świderki, a nawet miks końcówek makaronów w różnych kształtach - ogranicza tylko wyobraźnia.

Makaron z serem - Pyszności
Makaron z serem - Pyszności © Canva | KSevchenko

Składniki:

  • dowolny makaron (ale lepiej pełne kształty niż spaghetti czy tagliatelle),
  • twaróg,
  • cukier,
  • jogurt, śmietana, cynamon, wanilia (opcjonalnie),
  • minimalna ilość chęci.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Odcedź i przełóż do miski.
  3. Dodaj pokruszony biały ser oraz cukier. Ilość? Na oko, aby smakowało dobrze. A jak chcesz zrobić danie "na bogato", to dodaj też trochę śmietany.
  4. Możesz opcjonalnie dorzucić też inne dodatki, na przykład trochę cynamonu, ziarenka wanilii.
  5. Dokładnie wymieszaj całość.

Teraz pozostaje już nic innego, jak z uśmiechem i dumą na twarzy zajadać się swoim kulinarnym arcydziełem.

Szybki obiad dla niezdecydowanych

Następnym razem, gdy usłyszysz pytanie o obiad, pomyśl o tym prostym daniu. Gdy nie masz planu, „Nie wiem” uratuje sytuację. Makaron z serem i cukrem zna niemal każdy, ale po głębszym zastanowieniu się, wielu z nas dawno go nie jadło. Powrót do przeszłości kosztować będzie zaledwie kilka minut. Smacznego!

Makaron z serem na słodko nie należał do ulubionych dań
Makaron z serem na słodko nie należał do ulubionych dań © Adobe Stock

"Nie wiem" - dlaczego to działa?


  • Jest prosto: Składniki znajdą się w każdej kuchni, a przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.
  • Uniwersalność: Pasuje na śniadanie, obiad i kolację. Można je jeść na ciepło i na zimno.
  • Nutka sentymentu: To smak dzieciństwa, beztroskich lat i... braku pomysłu na obiad.
  • No i najważniejsze- smak: W swojej prostocie tkwi geniusz. A może to tylko magia głodu?

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia